Στο Eurogroup το θέμα της ελληνικής χρηματοδότησης

Σε μία σαφή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες δήλωση προχώρησε χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος…

Την ώρα που οι τελευταίες εξελίξεις για τα νέα μέτρα προκαλούν έντονες αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, όπου υπήρξε προσέγγιση απόψεων.

Ακόμη, ο κ. Σχοινάς, σημείωσε πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην εκπομπή Berlin Direkt ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι «προς το παρόν το ζητούμενο είναι να διαπιστώσει η τρόικα, εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα. Και μετά θα δούμε τι θα χρειαστεί τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα».

«Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι υποθέταμε πριν από δύο χρόνια, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται κάποια στήριξη στις διεθνείς αγορές» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Γι’ αυτό και σκεπτόμαστε ένα είδος προληπτικού δανείου, το οποίο θα συνδέεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις» πρόσθεσε.

«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το ζήτημα αυτό στις αρχές τις μεθεπόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες» πρόσθεσε.

Πάντως, η χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας απασχόλησε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Welt, που επιβεβαιώνει την είδηση περί ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη χορήγηση 10 δισ. ευρώ ως «προληπτική γραμμή στήριξης» στην Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει στον τίτλο της ότι «η Ελλάδα πρόκειται να λάβει νέο πακέτο βοήθειας». Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt, «διαφαίνεται μία λύση στις επίπονες προσπάθειες για ένα πρόγραμμα διάσωσης. Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας να θέσουν στη διάθεση της Ελλάδας ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ με τη μορφή “προληπτικής οικονομικής βοήθειας”, όπως αποκαλείται».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η Ελλάδα αποκτά έτσι «μαξιλαράκι ασφαλείας», το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον επόμενο χρόνο σε περίπτωση που οι χρηματαγορές επιβάλουν υπέρογκα επιτόκια δανεισμού στη χώρα. «Σε αντάλλαγμα οι δανειστές θέλουν να διατηρήσουν υπό έλεγχο την Αθήνα», αναφέρει το δημοσίευμα, διευκρινίζοντας πάντως ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τη χορήγηση των 10 δισ. ευρώ.

Πηγη:elzoni.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *