Εκτακτο Eurogroup στις 3/9 για Ελλάδα – Ισπανία

Εκτακτο Eurogroup στις 3/9 για Ελλάδα - ΙσπανίαΗ κατάσταση στην Ισπανία, αλλά και την Ελλάδα θα βρεθούν αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του …..
Eurogroup στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA.

Η Ισπανία φαίνεται ότι βρίσκεται μία ανάσα πριν την προσφυγή στους ευρωμηχανισμούς για πλήρη διάσωση της οικονομίας της φαίνετα.
Η κυβέρνηση Ραχόι σχεδιάζει να εξοικονομήσει 102 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και περικοπές στη δημόσια διοίκηση, την υγεία και την εκπαίδευση. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο, με το Ραχόι να διαψεύδει νέες περικοπές σε συντάξεις.
Χθες ο Μαριάνο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε από το πρωθυπουργικό του γραφείο, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο για την Ισπανία να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Ωστόσο θα αποφασίσει την προσφυγή ή μη στον μηχανισμό στήριξης, όταν θα μάθει μέχρι πού ακριβώς φτάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκε μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα.
«Ο κ. Ντράγκι είπε πράγματα που εγώ παλαιότερα δεν είχα ακούσει. Υπάρχει η βούληση να παρέμβει» ανέφερε. «Θέλω να ενημερωθώ για τα μέτρα, να δω αν είναι επαρκή και τότε θα λάβω την καλύτερη απόφαση για το γενικό συμφέρον των Ισπανών».
Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα αγγίξει τις συντάξεις το 2013, όμως θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάταξη των δημοσιονομικών της Ισπανίας.
«Δεν έχω σκοπό να αγγίξω τις συντάξεις το 2013. Θα συνεχίσω ωστόσο στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε επίσης, ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σταματήσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων με την τύχη του ευρώ» και ζήτησε από τις αυτόνομες περιοχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος. Κάλεσε δε σε συστράτευση για τη «μάχη της Ευρώπης».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *