Ελλάδα και αλλαγές των ευρω-συνθηκών στο Eurogroup


Την τυπική έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας είχε στην ατζέντα της η αποψινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, σε … διάγγελμα όλων υπέρ της «αυστηροποίησης» της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της «επιτάχυνσης» των προσπαθειών για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα φαίνεται πως καταλήγει.

Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν πεδίο συμφωνίας για να αλλάξουν – σύντομα – τις ευρωπαϊκές συνθήκες κατά τρόπο ώστε να μπορούν στο μέλλον να…
.

επιβάλλονται αυστηρές ποινές και κυρώσεις σε χώρες της Ευρωζώνης που αδυνατούν να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα από τις Συνθήκες της ΕΕ (βασικά με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ). Κυρώσεις όπως για παράδειγμα η προσωρινή άρση του δικαιώματος ψήφου στις ευρωπαϊκές συνόδους.

Αυτή ήταν και η «σκληρή» γραμμή με την οποία προσήλθε στην Σύνοδο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι “πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα και να διαφυλάξουν παντί τρόπω το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως εάν δεν δράσουν γρήγορα και δεν πάρουν κομβικές για το μέλλον της Ένωσης αποφάσεις, τότε η Ελληνική κρίση – αλλά και ενδεχόμενες ανάλογες κρίσεις στο μέλλον – θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και θα μετακυλίονται από τη μία χώρα στην άλλη. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν θα ομονοήσουν ως προς τη μεθοδολογία της δράσης τους…

ΘΕΜΑ oline

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *