Συμφωνία σε έκτακτο Eurogroup, πριν το τέλος του μήνα, Νέα λίστα στους θεσμούς

Να σπάσει τη διαπραγμάτευση σε επιμέρους τομείς επιδιώκει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να επιτύχει τμηματική εκταμίευση των δόσεων…
ώστε να στηριχθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης και να μη δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με κύκλους του υπουργού Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group, το οποίο παρακολούθησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Οι εταίροι πάντως ανθίστανται σε σενάριο τεμμαχισμού δόσεων και διαπραγματεύσεων και επιμένουν σε συνολική συμφωνία επί της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Των Χρήστου Φράγκου και Χριστίνας Τζούμη

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση διαπραγματεύσεις διεξάγονται παράλληλα και στο Brussels Group στο οποίο απεστάλη και 26λεδιδη αναλυτικότερη έκθεση ανάλυσης των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Η ίδια πρόταση δεν κοινοποιήθηκε στο EuroWorking Group λόγω των προδιαγραφών εμπιστευτικότητας και δημοσιότητας που έχει το όργανο και οι εκπρόσωποί του. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές αν το έγγραφο τεθεί υπόψη του EWG τότε αυτό θα κοινοποιηθεί σε εθνικά κοινοβούλια.

Σημείο τριβής μεταξύ των δυο πλευρών παραμένει η διαφορά στην ποσοτικοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τους εταίρους να κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών της κυβέρνησης, ενώ ισχυρό είναι το μέτωπο για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις συλλογικές συμβάσεις εργαίας.

Οι δανειστές επιμένουν σε σκληρή γραμμή ζητώντας μείωση των επικουρικών από 70 έως και 85% με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει το θέμα κόκκινη γραμμή. Αντ αυτού η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει σταδιακά και χωρίς να δημιουργήσει τρύπα στον προϋπολογισμό την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση πάντως αναμένει τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup –ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης- πιθανότητα μετά τη συνεδρίαση του EWG στις 8 Απριλίου και πριν το επόμενο άτυπο meeting των υπουργών Οικονομικών στις 24 Απριλίου.

Συμπερασματικά διαφαίνεται μεν πρόοδος στα επιμέρους ζητήματα, όχι τόσο σε επίπεδο EWG όσο σε επίπεδο Brussels Group όπου οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται είναι πιο ουσιώδεις και υπάρχουν περιθώρια ελιγμών. Αντιθέτως η φύση του EWG και οι κανονισμοί που το διέπουν περιορίζουν την ευελιξία και αναγκάζουν τόσο τους εταίρους όσο και την κυβέρνηση να εμμένουν σε συγκεκριμένες και διατυπωμένες θέσεις.

Όπερ σημαίνει ότι η πρόοδος θα επιτυγχάνεται πρώτα στο Brussels Group το οποίο συνεχίζει να εργάζεται ακόμα και μέσω mail προετοιμάζοντας το έδαφος για το επόμενο EWG, το οποίο μπορεί μόνο να διαβουλευθεί επί συγκεκριμένων θεμάτων.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *