Η “μάχη” των Βρυξελλών- Στο Eurogroup και ο πρωθυπουργός

Αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, “πέταξε” χθες το απόγευμα για τις Βρυξέλλες όπου σήμερα θα διεξαχθεί η κρισιμότερη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να δώσουν το πράσινο φως στο νέο ελληνικό πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και στο PSI.

Μαζί με τον πρωθυπουργό κατά πληροφορίες είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής και ο ….
συνεργάτης του στα οικονομικά θέματα Γ.Χαρδούβελη. Ο Ε. Βενιζέλος θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Παπαδήμος πηγαίνει στο Βέλγιο λόγω της κρισιμότητας του αυριανού Eurogroup και μάλιστα θα συναντηθεί απόψε με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τις πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των τελικών όρων για το PSI, με στόχο το χρέος να καταστεί βιώσιμο, δηλαδή να υποχωρήσει περίπου στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι το χρέος θα διαμορφωθεί στο 129% το 2020 κι έτσι σε εξέλιξη βρίσκεται σκληρή διαπραγμάτευση για τον τρόπο με τον οποίο το ποσοστό θα πέσει περαιτέρω.

Όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση επί των διαπραγματεύσεων, ο πρώτος στόχος είναι να πεισθούν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και στο επίπεδο του 123% έως 125% του ΑΕΠ.

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί όλα τα ενδεχόμενα, όπως η μείωση του επιτοκίου των παλαιού δανείου των 110 δισ. ευρώ, η συμμετοχή του δημόσιου τομέα, η μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων, ακόμη και ελαφρώς μεγαλύτερο «κούρεμα» για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Το δεύτερο «καυτό» ζήτημα που τίθεται επί τάπητος στο Eurogroup είναι ο ειδικός λογαριασμός για την αποπληρωμή του χρέους, που ζητούν μετ’ επιτάσεως κυρίως οι Γερμανοί. Ο στόχος του ειδικού λογαριασμού είναι να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι των λειτουργικών δαπανών του κράτους, σε περίπτωση που η ρευστότητα πέσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι ισχυρές πιέσεις προς την Ελλάδα αφορούν την πρόβλεψη να τροφοδοτείται ο λογαριασμός και με έσοδα του κράτους, δηλαδή να μην περιέχει μόνο τα ποσά που διαθέτουν οι εταίροι, αλλά και χρήματα από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το θέμα της συμμετοχής του ελληνικού κράτους σε αυτόν τον λογαριασμό «είναι στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων.

simantra.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *