Σάλος σε Facebook και Twitter για το «παγκάκι στην Κυψέλη» της Κικής Δημουλά

Η βόλτα της Κικής Δημουλά με τους Atenistas στην Κυψέλη και η αναφορά της στην έλευση των μεταναστών στην περιοχή που τη θυμόταν…
αλλιώς, προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, υπέρ ή κατά της ποιήτριας.

Την Κυριακή 28 Απριλίου, η ομάδα Polis των Atenistas διοργάνωσε έναν περίπατο όπου κατάφερε να εμπλέξει λογοτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, όλοι κάτοικοι της ίδιας γειτονιάς, σε μια ξενάγηση στην Κυψέλη, με οδηγούς τον αρχιτέκτονα Νίκο Καβαδά και τον σκηνοθέτη κύριο Μενέλαο Καραμαγκιώλη. Στο 21ο δημοτικό σχολείο, μίλησαν για τη δική τους Κυψέλη, τους εξέχοντες λογοτέχνες την ποιήτρια κα. Κική Δημουλά και τον λογοτέχνη κ. Μένη Κουμανταρέα.

Στη σελίδα της Κικής Δημουλά στο Facebook, οι φίλοι της κατέθεταν την άποψή τους, υπέρ ή κατά της ποιήτριας, ενώ στρέφονταν και κατά της Χρυσής Αυγής:

Robert Calvin: Εγώ δεν θα ζητήσω να σας ρίξουν στην πυρά ούτε θα κάψω τα βιβλία σας! Θα συνεχίσω να αγαπώ και να τρέφομαι με αυτά που γράψατε, με αυτά που γράφετε και ίσως και με αυτά που θα γράψετε. Όμως θα σας ζητήσω να γυρίσετε πίσω και να ρίξετε μια ματιά για να δείτε πως ενας λαός ολόκληρος μπαίνει σιγά σιγά στον αστερισμό της ξενοφοβίας και του φασισμού…Λυπάμαι αλλά μάλλον ρίξατε λάδι στη φωτιά που μάλλον θα μας κάψει όλους έτσι κι αλλιώς…Κι η «διανόηση» θα ψάχνει για όμορφες λέξεις να περιγράψει λογοτεχνικά το φαινόμενο!!! Ουαι, ουαι….!

Σπύρος Αλμπανίδης: συγχωρείς και τους μετανάστες που κάθονται στα παγκάκια? Ντροπή σου. Δεν είσαι άνθρωπος του πνεύματος.

Αλέξης Παπασωτηρίου: Πόση δεκτικότητα στην αθλιότητα… Πως το σκοτάδι, η μικροπρέπεια, ο τυχοδιωκτισμός ενός αγράμματου γίνεται άρθρο και τίτλος σιχαμερός και βαρύγδουπος: «Η ποιήτρια εβλασφήμησε». Και ο όχλος -ιντερνετικώς πλέον- αλαλάζει: «Σταύρωσον αυτήν»…

Ελένη Μπου: H διαστροφή της πραγματικότητας! η Κ.Δ.ένα παράπονό της είπε! Είναι μεγάλη, μένει μόνη στην Κυψέλη πάνω από 60 χρόνια, δεν έγινε προαστειακή, όπως μας είπε,ο καλύτερος μόδιστρος της Κυψέλης είναι φίλος της πακιστανός είπε, και την επίσης μεγάλη σε ηλικία αδελφή της, την πήγαν 2 φορές στο νοσοκομείο από επιθέσεις έξω από την πόρτα της, μας είπε. Και μαθημένη να περπατάει στις γειτονιές της Κυψέλης δεκαετίες, ένα παράπονο για την επιβολή της ανελεύθερης ζωής της πια εξέφρασε! Αλήθεια, θα αφήνατε τη μαμά σας οι μεγαλύτεροι ή τη γιαγιά σας οι μικρότεροι, να βολτάρει μόνη στην Κυψέλη σήμερα; Μαγκιά της που ζητάει παγκάκι να καπνίσει το τσιγαράκι της και να αναπολήσει, όπως παλιά, τον Άθω της στην Κυψέλη του έρωτά τους!

Olga Stefanidou: Καρλ Μαρξ
ΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Εδώ και λίγο καιρό, οι ραφτεργάτες του Λονδίνου ίδρυσαν μια γενική ομοσπονδία για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους εναντίον των εργοδοτών, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλοκαπιταλιστές. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ν’ ανέβουν οι μισθοί στα επίπεδα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών των μέσων επιβίωσης αλλά να μπει ένα τέλος στην υπερβολικά σκληρή μεταχείριση των εργατών σ’ αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας.

Οι εργοδότες κοίταξαν πως θα ματαιώσουν αυτό το σχέδιο, φέρνοντας εργάτες από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ελβετία. Πάνω σ’ αυτό το θέμα, το Κεντρικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Εργατών δημοσίευσε στις βελγικές, γαλλικές και ελβετικές εφημερίδες μια προειδοποίηση, η οποία είχε πλήρη επιτυχία. Η μανούβρα των εργοδοτών του Λονδίνου απέτυχε. Αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και ν’ ανταποκριθούν στα δίκαια αιτήματα των εργατών.

Έχοντας ηττηθεί στην Αγγλία, οι εργοδότες προσπαθούν τώρα να πάρουν αντίμετρα, ξεκινώντας από την Σκωτία. Σαν αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν στο Λονδίνο, αναγκάστηκαν αρχικά και στο Εδιμβούργο να συμφωνήσουν σε μια αύξηση μισθών 15%. Την ίδια στιγμή όμως έστειλαν μυστικά στην Γερμανία ανθρώπους για να στρατολογήσουν εργάτες, ειδικά από τις περιοχές του Ανόβερου και του Μεκλεμβούργου, και να τους φέρουν στο Εδιμβούργο. Η πρώτη ομάδα έχει ήδη μεταφερθεί.

Ο σκοπός αυτής της εισαγωγής εργατών είναι ο ίδιος με την εισαγωγή Ινδών κούληδων στην Τζαμάικα, δηλαδή η διατήρηση της δουλείας. Αν οι εργοδότες του Εδιμβούργου πετύχουν, μέσω της εισαγωγής Γερμανών εργατών, να εξουδετερώσουν τις παραχωρήσεις που ήδη έχουν κάνει, αυτό θα έχει αναπόφευκτα τον αντίκτυπό του και στην Αγγλία. Κι αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί εργάτες, που στην Μεγάλη Βρετανία είναι περισσότεροι από τους εργάτες των άλλων εθνών της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Αυτοί οι ίδιοι οι νεο-εισαγόμενοι εργάτες, όντας τελείως αβοήθητοι σε μια ξένη χώρα, θα βυθιστούν σύντομα στο επίπεδο του παρία.

Είναι ζήτημα τιμής για τους Γερμανούς εργάτες να αποδείξουν στους εργάτες των υπόλοιπων χωρών ότι και αυτοί, όπως οι αδελφοί τους στην Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ελβετία, γνωρίζουν πως να υπερασπιστούν τα κοινά συμφέροντα της τάξης τους και δεν θα γίνουν μισθοφόροι του κεφαλαίου στον αγώνα του ενάντια στην εργατική τάξη..

Για λογαριασμό του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών
Καρλ Μαρξ,
Λονδίνο, 4 Μαΐου 1866

Πάνος Ουστραντζίογλου: Όλγα δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα εχει το σχόλιο σου; κι επειδή πολλά έχω ακούσει τελευταία γι αυτό το ζήτημα αν εχει διαβάσει όλο το έργο του μαρξ θα καταλάβαινες ποια είναι η θέση των μαρξιστών για το μεταναστευτικό. η εισαγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού απο χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου είναι τερτίπια των καπιταλίστων για να ρίξουν τους μισθούς. ο εχθρός όμως είναι το αφεντικό, όχι ο εισαγόμενος εργάτης, ο πρόσφυγας ο μετανάστης. εδώ ο κόσμος καίγεται και η κυρία δημουλα γκρινιάζει για τα παγκάκια της. και δε θέλω σχόλια για την ηλικία της. ο Μανόλης ο Γλέζος είναι και αυτός γέρος αλλά αγωνίζεται. όπως και τόσοι αλλοι.

Ntina Papaioannou C: Σας λατρεύουμε σας αγαπάμε…έχουμε την ανάγκη σας!!

Demetrios A. Anastasakis: Αυτό Ιφιγένεια, δεν καθιστά υπεύθυνη την Κ.Δημουλα ! Ούτε την εθνότητά μας αποποιούμαστε επειδή τα χρυσαύγουλα πατριδοκαπηλεύουν ! Η φωνή και η αντίδραση ελεύθερα θέλει να δηλώνει αυτό που ως δίκαιο αισθάνεται !

George Papapostolou; τα πρωτοξαδελφα που κάθονται στα παγκάκια της κυψέλης σφάζουν μωρά και παιδάκια στη Συρια.. σύντομα και στη γειτονία σας στη κυψέλη στα Πατήσια…..να δω μετά ποιος θα ασχοληθεί με τα παγκάκια

Ιφιγένεια Βήττα: Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις της πριν από λίγες ώρες η Δημουλά είπε εκτός των άλλων: «Τη Χρυσή Αυγή θα ήθελα να τη σκοτώσω γιατί σκοτώνει αυτούς τους ανθρώπους. Ειλικρινά σας λεω με πιάνει ρίγος που τη βλέπω. Εκεί ναι, θα μπορούσα να τους πυροβολήσω που επιτίθενται σε φτωχούς κακομοίρηδες. Άκουσα για το επιλεκτικό συσσίτιο. Μου σηκώθηκε η τρίχα. Και λένε ότι είμαι εγώ ρατσίστρια;”

Demetrios A. Anastasakis: Όπως το λες Ιφιγένεια.. μα τα τσόκαρα που πέσαν να την φάνε, δεν το είδαν αυτό που νομίζω πως αναγκάστηκε η ίδια να το δηλώσει ενώ της ήταν αυτονόητο να το νοιώθει. Εξοργίζομαι με την ελεεινή και ξεδιάντροπη υποκρισία τους !

Olga Stefanidou: Πάνο … σωστά οι Μαρξιστές δεν είναι κατά των μεταναστών αλλά όμως δεν υποστηρίζουμε την μετανάστευση των λαών ..έτερον εκάτερον..Στο όνομα του αντιρατσισμού και της πολυπολιτισμικότητας, δυο καραμέλες που χρησιμοποίησε ο καπιταλισμός και με τις οποίες παγίδευσε ;; πόσους αριστερούς!! έκανε την εισαγωγή σκλάβων με μηδενική εργατική συνείδηση, εις βάρος και της ελληνικής εργατικής τάξης αλλά και δικών τους των χωρών . Όλο αυτό το εργατικό δυναμικό και μάλιστα αυτής της ηλικίας θα μπορούσε και θα έπρεπε να αγωνιστεί για καλύτερες συνθήκες ζωής στη δικιά τους τη χώρα, εναντίον της δικιάς τους αστικής τάξης με την οποία έχει «ιστορικό προηγούμενο»! Τι εξέλιξη θα μπορούσε να έχει μια χώρα όταν όλη σχεδόν η παραγωγική ηλικία έχει μεταναστεύσει;; Η μετανάστευση τους μόνους που ευνοεί είναι οι καπιταλιστές από κάθε άποψη. Αυτό θέλουμε;;

Γιατί υποστηρίζοντας την πολιτική των ανοιχτών συνόρων αυτό κάνουμε..τα συμφέροντα της αστικής τάξης εξυπηρετούμε. Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι ένας λόγος που τα σωματεία ( εκτός από το συνδικαλιστικό ξεπουλημα) αυτή τη χρονική στιγμή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, είναι η αντικατάσταση της ελληνικής εργατική τάξης από τους μετανάστες (βλέπε οικοδόμους από τα πιο δυναμικά σωματεία τώρα το 95% είναι Αλβανοί μεταναστες). Το να βλέπεις μια πραγματικότητα δεν είναι ρατσισμός αντίθετα θεωρώ πέρα για πέρα ρατσιστικό το να στηρίζω την αθρόα εισροή τόσων ψυχών στη σκλαβιά εθελοτυφλώντας στις όποιες συνέπειες!! Αυτή είναι η μαρξιστική προσέγγιση για τη μετανάστευση….

Olga Stefanidou: Και μη γελιέστε η Χρυσή Αυγή επειδή είναι γνήσιο παιδί του καπιταλισμού, και όργανο της αστικής τάξης, τους θέλει τους μετανάστες για σκλάβους, απλά τώρα τους χρησιμοποιεί για να μαζέψει ψηφοφόρους… και τα κατάφερε μια χαρά.

Αντίστοιχες οι αντιδράσεις και στη σελίδα των Atenistas:

Da D Dy: μοναδικές αφηγήσεις κ διαμάντια πέρα απ’τον Καμίνη γλύφετε κ ξενοφοβικούς μέτριους σαν την Κική Πουθένα τώρα?Δεν της φταίνε τα σκυλάδικα που μας παίρνουν τα αυτιά με τις πλάτες των μπάτσων κ της Χρυσής Αυγής αλλά οι μετανάστες που κάθονται στα παγκάκια.Στην άχρωμη ζωή της Κυψέλης οι μετανάστες έχουν από καιρό δώσει ζωή και όχι τα διατηρητέα -οι παλιοί Αθηναίοι που έβγαλαν τον μισανθρωπισμό απ’το μπαούλο κ ούτε ομάδες με δήθεν απολιτικ χαρακτήρα.

Ελένη Μπου: για την Κ.Δ.θα πω.Ήμουν εκεί και έγινε μια κουβέντα με τον Κουμανταρέα και τον Καραμαγγιώλη για την Κυψέλη και τα προβλήματά της. Ένα παράπονο, και από μια μεγάλη γυναίκα, μόνο ήταν! ΄Ολη τη ζωή τη ζει στην Κυψέλη,δεν έγινε προαστειακή,είπε, ο καλύτερος επιδιορθωτής ρούχων είναι φίλος της πακιστανός,είπε την αδελφή της την πήγαν 2 φορές στο νοσοκομείο απο διάρρηξη,είπε και η απάντησή της σε όλα αυτά είναι να μένει στην Κυψέλη! Ποιος από τους καταφερόμενους εναντίον της θα άφηνε τη μαμά του ή τη γιαγιά του να βολτάρει μόνη της στην Κυψέλη του τώρα; Αυτή αυτό κάνει και ψάχνει παγκάκι να καπνίσει το τσιγαράκι της και να αναπολήσει τον Άθω της και να εμπνευστεί τα αριστουργήματά της! Εύκολα που λιθοβολούμε……

Da D Dy: Πιο εύκολα γνωρίζω τον Αχμέτ,τον Μπούσα σ’ένα παγκάκι παρά την Κική,την Σούλα ή την Κούλα.Έυκολα που λιθοβολούμε…Μετανάστες…τα παγκάκια ή τα πάρκα που ξηλώνει ο Καμίνης ή ο κάθε τσοπάνης που εκλέγεται απο άτομα σαν τη Κ.Πουθενά.Κατα τα άλλα παιδί του λαού μόνο στό όνομα η Κικίτσα στα υπολοιπα όσο Αστικό γουρούνι θέλει και υπερ του μνημονίου και άλλες μπαρούφες που χει πετάξει στο παρελθόν.Αυτονόητα πράγματα-εννοείται οταν είσαι δημόσιο πρόσωπο κ εκφράζεις γνώμη για τέτοια θέματα σε περίοδο που το πράγμα βράζει,αυτόματα παίρνεις θέση οπότε εκεί δε μπορώ να την αντιμετωπίσω σαν μια ανυπεράσπιστη γριούλα.Πως γίνεται πάντα Ελένη Μπου όταν μιλάτε για μετανάστες να θεωρείτε δεδομένη τη διαρρηξη ή το εγκλημα οτι πάντα γινεται απ ‘αυτούς?Έυκολα που λιθοβολούμε…Μετανάστες…

skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *