Ψάχνουν βιβλία μέσω facebook και twitter

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς χτυπά με ένα πρωτοφανές πρόβλημα, την έλλειψη βιβλίων, μαζί με τα άλλα χρονίζοντα θέματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση.
Όλα αυτά την ώρα που τα DVD τα οποία υποσχέθηκε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου βρίσκονται ακόμη στο…
δρόμο και άγνωστο είναι πότε θα φτάσουν στα σχολεία. Την ώρα που κυριακάτικη εφημερίδα έγινε ανάρπαστη στα περίπτερα, γιατί προσέφερε δωρεάν το «ηλεκτρονικό βιβλίο μαθητή».
Στις σπασμωδικές κινήσεις του υπουργείου Παιδείας εξάλλου καταγράφεται και η εμπλοκή του εθνικού τυπογραφείου, το οποίο από το Σάββατο άρχισε να τυπώνει τις πρώτες 40 σελίδες των σχολικών βιβλίων, προκειμένου να δοθούν στους μαθητές, μέχρι να εκτυπωθούν ολόκληρα τα εγχειρίδια από τον ΟΕΔΒ. Παράλληλα τα φωτοτυπικά μηχανήματα των σχολείων έχουν πάρει φωτιά και στην προσπάθεια συνδράμουν και δήμοι, όπως της Καλαμαριάς, ο οποίος έστησε εκτυπωτική μονάδα στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, για να εκτυπώσει από το ίντερνετ τις πρώτες σελίδες των μαθημάτων. Άλλοι δήμοι με μία αντιπολιτευτική διάθεση δηλώνουν ότι αναμένουν τα χρήματα, για να κάνουν την όποια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η τελευταία έκκληση της κ. Διαμαντοπούλου να επιστραφούν τα περσινά βιβλία. «Το σύνθημα ‘δεν πάω με άδεια χέρια στο σχολείο, φέρνω τα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς’ είναι μία πράξη ευθύνης, αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς για κάθε μαθητή. Είναι μία αξία που πρέπει να επανακτήσουμε ως κοινωνία», σημείωσε.
Βέβαια αυτό το είχαν κάνει σύνθημα γονείς και εκπαιδευτικοί πολύ νωρίτερα, καθώς όλη την προηγούμενη εβδομάδα έψαχναν παλιά σχολικά βιβλία μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) αλλά και γνωστών.
Ενδιαφέρον έχει και εάν θα εφαρμοστεί τελικά το πρότζεκτ (ερευνητική εργασία) στην α’ λυκείου, το οποίο διεκδικούν ιδιαίτερα ειδικότητες που πλεονάζουν.

Πρόβλημα στα ολοήμερα
Στη Θεσσαλονίκη, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό δεν είναι τόσο αυξημένα σε σύγκριση με άλλες περιοχές, εκτός αν προκύψει μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων ή αδειών. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρτσιώτη η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από άποψη προσωπικού.
Ωστόσο τα ολοήμερα και τα σχολεία διευρυμένου ωραρίου δεν θα λειτουργήσουν με τις ειδικότητες, αφού οι μέχρι τώρα μετακινήσεις από τη δευτεροβάθμια δεν επαρκούν. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη χρειάζονται 35 δάσκαλοι, 20 νηπιαγωγοί αλλά και 30 γυμναστές, 35 φιλόλογοι αγγλικής γλώσσας, 56 γερμανικής, 14 γαλλικής, 15 μουσικοί, 74 πληροφορικοί και 70 θεατρολόγοι. Σχετικά καλύτερη είναι η εικόνα στα δυτικά, όπου σύμφωνα με τη διοίκηση τα λιγοστά κενά δασκάλων θα έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα. Εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σε ειδικότητες από τη δευτεροβάθμια, τότε και οι δύο διευθύνσεις θα προχωρήσουν σε πρόσληψη αναπληρωτών.
Στη δευτεροβάθμια δεκάδες είναι οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί), ωστόσο εκτιμάται ότι θα λιγοστέψουν με τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων, που θα ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα (σ.σ. αναμένεται και β’ κύκλος αποσπάσεων). Αντίθετα παρατηρούνται υπεραριθμίες σε ειδικότητες όπως οι γυμναστές και οι καθηγητές πληροφορικής. Πάντως οι διευθυντές εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης (Μ. Καλογραίας, Κ. Κοντογιαννίδης, Α. Ζερβοπούλου και Π. Μαντζιάρης) εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την έγκαιρη κάλυψη των κενών.

Μεγάλα τμήματα
Παρελθόν είναι τα 25άρια τμήματα, αφού αρκετές φορές, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες προσωπικού ή για να αποφευχθεί η διπλοβάρδια, αυξάνονται οι μαθητές ανά τμήμα. «Τα τμήματα στην πλειονότητά τους είναι πληθωρικά. Όλα γίνονται για εξοικονόμηση προσωπικού», σχολίασε ο ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ Νίκος Φασφαλής. Επιπλέον οι αλλαγές του χωροταξικού χάρτη των σχολείων προκάλεσαν σειρά προβλημάτων. Οι γονείς του 14ου και του 21ου γυμνασίου που συγχωνεύτηκαν καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης άλλαξε ξαφνικά τα όρια και αποκόπηκαν περιοχές που μέχρι τώρα ανήκαν σε αυτό το συγκρότημα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χωρίζονται ακόμη και αδέλφια. «Εμείς κάναμε ενστάσεις για την επιλογή ορίων και την κατανομή των μαθητών, αλλά είναι ανένδοτοι. Δεν αποκλείεται να κάνουμε και διαμαρτυρία», σχολίασε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 21ου γυμνασίου Αλεξάνδρα Φαραντάκη, εξηγώντας ότι αποκόπηκε ένα μεγάλο κομμάτι του δήμου Θεσσαλονίκης (από Β. Όλγας έως το πάρκο Κρήτης) και ευνοήθηκε η πλευρά του δήμου Καλαμαριάς. Βέβαια σε όλα αυτά συνετέλεσε και το γεγονός ότι αυξήθηκε το μαθητικό δυναμικό της α’ τάξης από 70 μαθητές που ανέμεναν σε 108 εξαιτίας της φυγής από τα ιδιωτικά. Πάντως η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης Άλκηστις Ζερβοπούλου επιμένει στην απόφαση, λέγοντας ότι το σχολείο δεν χωρά άλλους μαθητές, το γυμνάσιο που επιλέχτηκε να πάνε τα παιδιά, δηλαδή το 19ο, απέχει μόλις 500 μέτρα και η άλλη λύση είναι να ξαναγυρίσουν στη διπλοβάρδια. Αντιρρήσεις εκφράζονται και για τη συγχώνευση του 2ου λυκείου Θεσσαλονίκης στην Ικτίνου με το 13ο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και με τις «περίεργες» αναθέσεις κηδεμονίας στην Πολίχνη.

Μόνο στη Θέρμη μεταφορά;
Άγνωστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών της Θεσσαλονίκης, αν και, όπως σημείωσε ο κ. Καρτσιώτης, όλα θα λυθούν σύντομα, αφού οι λεωφορειούχοι δέχτηκαν -έστω προφορικά- την παράταση των συμβάσεων με μειωμένες αποδοχές.
Εν τω μεταξύ ο δήμος Θέρμης είναι ο μόνος που θα είναι καθ’ όλα έτοιμος από την πρώτη ημέρα, αφού έπειτα από δύο άγονους διαγωνισμούς προχώρησε σε διαπραγμάτευση με τους λεωφορειούχους, πετυχαίνοντας τιμή μειωμένη κατά 40% σε σύγκριση με αυτή της νομαρχίας. Ειδικότερα μέχρι στιγμής η νομαρχία πλήρωνε 2.140.750 ευρώ ετησίως μόνο για τη μεταφορά, χωρίς τους συνοδούς, ενώ τώρα ο δήμος θα δώσει 1.350.700 ευρώ για όλο το πακέτο (στη Θέρμη 2.850 ημερησίως από 4.720, στα Βασιλικά 2.150 από 2.596, στη Μίκρα 860 από 1.665 και για τα ειδικά σχολεία 1.170 από 2.120) -καταφανής είναι λοιπόν η σπατάλη που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε εξέλιξη φαίνεται να είναι οι διαγωνισμοί και στους δήμους Νεάπολης-Συκεών (σ.σ. οδεύει προς διευθέτηση) αλλά και Λαγκαδά, ενώ οι υπόλοιποι καλά κρατούν.

Καλή χρονιά με διαμαρτυρίες
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης ύστερα από αποφάσεις των ΕΛΜΕ και των τοπικών συλλόγων. Νωρίτερα η Α’ ΕΛΜΕ-Θ θα προχωρήσει σε πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις σε ορισμένα σχολεία της αρμοδιότητάς της, ενώ αύριο προκηρύσσει στάση εργασίας (11 π.μ. με 2 μ.μ.), για να συμμετάσχει σε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου (11 το πρωί). Κινητοποίηση πραγματοποιεί σήμερα, στις 11.30 το πρωί, και η Ένωση Γονέων Ωραιοκάστρου στην αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου. Αιτήματά της είναι η επίλυση των προβλημάτων (κτιριακό, περικοπές στη χρηματοδότηση κ.λπ.) και ιδιαίτερα η άμεση δωρεάν αποστολή των βιβλίων στα σχολεία. Η ΔΟΕ ήδη έχει προκηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ καλεί τους συλλόγους να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις από τις 13 έως και τις 29 του μηνός, προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση για περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη. Για αυτό το θέμα συνεδριάζει σήμερα η ΟΛΜΕ, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο 48ωρης απεργίας.

http://xenes-glosses.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *