Ετοιμάστε κελιά στον Κορυδαλλό: Ανακρίσεις τύπου… FBI για τους μεγαλοεργολάβους! Το σχέδιο και οι συλλήψεις που έρχονται

Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρη: Όλα στο φως!!!
Το είπε ξεκάθαρα και στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης Παρασκευής φωτογραφίζοντας τους μεγαλοεργολάβους που έχουν τα έργα στις Σκουριές: Η κυβέρνηση εκλέχθηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού, είπε ο πρωθυπουργός.

Έτσι λοιπόν αμέσως μετά τις εκλογές δόθηκε το πράσινο φως στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει φύλλο και φτερό τους μεγαλοεργολάβους που επί σειρά ετών σαρώνουν όλα τα δημόσια έργα και θησαυρίζουν με τιμολογήσεις που προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια.

Η αρχή για το ξεσκόνισμα όλων των εταιρειών που εδώ και 20 χρόνια παίρνουν όλα τα μεγάλα δημόσια έργα στην Ελλάδα, έγινε πριν από δυο χρόνια, το Φεβρουάριο του 2013, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπήκε με σχεδόν αστυνομικού τύπου επιχείρηση στα γραφεί των 6 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου ( ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΜΟΧΛΟΣ, ΑΕΓΕΚ, JP ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) άλλα και στους δυο θεσμικούς φορείς του κατασκευαστικού κλάδου ΣΤΕΑΤ και ΣΑΤΕ.

Η κίνηση αυτή της ανεξάρτητης αρχής είχε προκαλέσει την οργή τόσο των μεγαλοεργολάβων, όσο και της κυβέρνησης της ΝΔ, που είχαν δυσαρεστηθεί από τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ποτέ δεν επέτρεψαν στην επιτροπή να επιτελέσει το έργο της αφού καμία πολιτική ηγεσία δεν ήθελε να συγκρουστεί με αυτά τα συμφέροντα που συν τοις άλλοις ελέγχουν και ένα μεγάλο κομμάτι των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, αμέσως μετά τις εκλογές καλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή με εντατικούς ρυθμούς οι μεγαλομέτοχοι όλων των παραπάνω εταιρειών αλλά και τα κορυφαία στελέχη τους και ανακρίνονται με διαδικασίες που θυμίζουν FBI!!!

Μάλιστα τους καλούν την ίδια ώρα και τους βάζουν σε διαφορετικά δωμάτια απευθύνοντας τους τις ίδιες ερωτήσεις για να διαπιστώσουν την αλήθεια των απαντήσεων που δίνει ο καθένας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η διαδικασία είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα αφού μέχρι σήμερα καμία αρχή και κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν τολμούσε να υποβάλλει ερωτήσεις σε τέτοιου μεγέθους επιχειρηματίες.

Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και η νέα κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως στις Αρχές να προχωρήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να αποκαλυφθεί πως αυτές οι εταιρείες κατάφερναν να «χτυπάνε» όλα τα έργα σε ότι τιμές ήθελαν και με όλες τις κυβερνήσεις.

Οι ελεγκτές της επιτροπής ρωτούν επιμόνως και με αυστηρότατο ύφος , όλους τα ίδια πράγματα αναφορικά με επικοινωνίες, emails που ανταλλάχθηκαν για συγκεκριμένους διαγωνισμούς μεγάλων έργων, για τα κριτήρια των διαγωνισμών αλλά και για διάφορα κρίσιμα ραντεβού που έγιναν επί των συγκεκριμένων διαγωνισμών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αρχές έχουν εντοπίσει ύποπτες και θολές επικοινωνίες για συγκεκριμένα δημόσια έργα. Οι ερωτήσεις προς τα στελέχη των συγκεκριμένων εταιρειών πέφτουν βροχή και όπως λένε κάποιοι εκ των συγκεκριμένων επιχειρηματιών από τις ανακρίσεις λείπουν μόνο οι λάμπες. Στόχος των αρχών είναι να «σπάσουν» οι εμπλεκόμενοι, να υποπέσουν σε αντιφάσεις και να αρχίσουν να μιλάνε προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη δράση τους.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου ελέγχεται για σειρά παραχωρήσεων και για τα έργα του σιδηροδρομικού άξονα Πατρών – Κορίνθου, με έμφαση στο τμήμα Τράπεζας – Πλατάνου όπου υπήρξαν δυο ξεχωριστές δημοπρασίες και δόθηκαν ιδιαίτερα χαμηλές εκπτώσεις.

Το «καυτό» σημείο που δείχνει πως ακριβώς έστηναν το παιχνίδι οι μεγαλοεργολάβοι είναι οι εκπτώσεις!!!

Παρουσιάζονται συνεννοήσεις και πολύ χαμηλά ποσοστά εκπτώσεων τα οποία – όλως τυχαίως – κινούνται στο 15 με 16%.

Ειδικές έρευνες γίνονται και για την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΤΕΡΝΑ – JP ΑΒΑΞ για το φαινόμενο του bid rigging, του προκαθορισμού δηλαδή των εκπτώσεων.

Έρευνες γίνονται και για την υπόθεση του Μετρό της Θεσσαλονίκης αλλά και για δημοπρατήσεις έργων στην Κεντρική Μακεδονία καθώς επίσης και στον ΧΥΤΑ Χαλκιδικής και στην Ομβριά Συκιάς.

Το υλικό που έχουν συλλέξει οι αρχές είναι ογκωδέστατο. Ελέγχονται πάνω από 10.000 emails που αφορούσαν διαγωνισμούς μέχρι το 2008 και λίγο μετά αλλά και πληροφορίες 42 Gigabytes!!!

Στη δίνη του κυκλώνα φαίνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να είναι ο παίκτης – leader των έργων, αλλά και δυο εταιρείες δορυφόροι που καθόριζαν μεταξύ τους όλο το παιχνίδι των δημόσιων έργων.

Το Newsbomb έχει αποκαλύψει ξεκάθαρα πως έπαιζαν το παιχνίδι όλοι αυτοί οι κολοσσοί. Είναι γνωστό ότι σε συνεννόηση μεταξύ τους οι παραπάνω όμιλοι έδιναν στο σύνολό τους εξωπραγματικές και δυσθεώρητες προσφορές πλην ενός ο οποίος έδινε μια υποτίθεται χαμηλή προσφορά που όμως κι αυτή ξεπερνούσε κατά πολύ την πραγματική αξία του έργου.

Τελικά το έργο το έπαιρνε αυτός με τη μικρότερη (αλλά σαφώς υπερτιμολογημένη) προσφορά και έβαζε μέσα και τους άλλους με υπεργολαβία. Σε αυτή τη φάση, κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και καμία υπηρεσία δεν πρέπει να κάνει πίσω.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *