Έκθεση αμερικανικού πανεπιστημίου: “Το FBI ενθαρρύνει την τρομοκρατία”

Απίστευτα πράγματα αποκαλύπτει έκθεση αμερικανικού πανεπιστημίου αφού ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει το FBI, ως υποβολέα της τρομοκρατίας. Το FBI «ενθάρρυνε, ώθησε και κάποιες φορές πλήρωσε» Αμερικανούς μουσουλμάνους για να τους υποκινήσει να διαπράξουν επιθέσεις στη διάρκεια μυστικών επιχειρήσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σε περισσότερες από 500 υποθέσεις τρομοκρατίας που έφτασαν στα αμερικανικά δικαστήρια από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, «το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έβαλαν στο στόχαστρό τους αμερικανούς μουσουλμάνους σε καταχρηστικές, μυστικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις διείσδυσης, βασιζόμενα στη θρησκευτική και εθνοτική τους ταυτότητα», καταγγέλλει στην έκθεση αυτή το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Κολούμπια.

Για να συνταχθεί η έκθεση αυτή με τίτλο: «Αυταπάτες δικαιοσύνης: Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αμερικανικές διώξεις για τρομοκρατία» (Illusion of Justice: Human Rights Abuses in US terrorism Prosecutions) εξετάστηκαν 27 υποθέσεις —από την έρευνα ως τη δίκη, περνώντας από την απαγγελία κατηγοριών και τις συνθήκες κράτηση— και έγινα συνεντεύξεις με 215 ανθρώπους, μεταξύ αυτών κατηγορούμενοι, καταδικασθέντες, συγγενείς τους, δικηγόροι, δικαστές και εισαγγελείς.

«Σε κάποιες υποθέσεις το FBI έκανε τρομοκράτες ανθρώπους που σέβονταν τον νόμο υποβάλλοντάς τους την ιδέα να διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του HRW.

Στο 30% των περισσότερων από 500 υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο αμερικανός πράκτορας έπαιξε ενεργό ρόλο στην απόπειρα επίθεσης, ενώ σχεδόν οι μισές καταδίκες προήλθαν από υποθέσεις που βασίστηκαν στις πληροφορίες των πρακτόρων.

«Λέμε στους Αμερικάνους ότι η κυβέρνησή τους φροντίζει για την ασφάλειά τους εμποδίζοντας και τιμωρώντας την τρομοκρατία στο εσωτερικό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Αντρέα Πράσοου, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Όμως αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά θα συνειδητοποιήσετε ότι ο πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα είχαν διαπράξει ποτέ κάποιο έγκλημα, αν οι δυνάμεις ασφαλείας δεν τους είχαν ενθαρρύνει, ωθήσει και κάποιες φορές ακόμη και πληρώσει για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες».

Σύμφωνα με το HRW, το FBI συχνά έβαλε στο στόχαστρό του ανθρώπους ευάλωτους, που υπέφεραν από νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *