Ο Μπερνάνκι φεύγει από τη Fed

Όταν διαδέχτηκε τον Άλαν Γκρίνσπαν στην προεδρία της Fed, επί διακυβέρνησης Μπους του νεώτερου, ο Μπεν Μπερνάνκι δεν προλάβαινε να μετρά αμφισβητίες. Λίγοι ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να “μπει στα …
παπούτσια” του γκουρού της αμερικανικής οικονομίας, ή έστω να σταθεί με αξιοπρέπεια ως διάδοχός του.

Λίγο αργότερα, η κατάρρευση της Lehman Brothers αποδείχτηκε το πιο ισχυρό crash test ικανότητας για τον επικεφαλής της Fed, που ουσιαστικά βρέθηκε μόνος του απέναντι στις αγορές και τους κερδοσκόπους, καθώς οι ΗΠΑ “έτρεχαν” στην προεκλογική περίοδο του 2008. Αλλά και μετά την εκλογή Ομπάμα, σήκωσε πάλι στις πλάτες του το μεγαλύτερο βάρος διαχείρισης της κρίσης, μιας και το επιτελείο του νέου Πρόεδρου ακόμη… μάθαινε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μπεν Μπερνάνκι κατάφερε να κερδίσει μια θέση στον εξώστη της Ιστορίας. Πιστώνεται το… φρένο κατρακύλας στην κρίση, που ο ίδιος πέτυχε να βάλει στην αμερικανική οικονομία, με την ευέλικη προσέγγιση της κοπής χρήματος, έστω και πληθωριστικού, προκειμένου να το διαθέτει στην πραγματική οικονομία, να ενισχύει τις επενδύσεις, να διευκολύνει την “κυκλοφορία” εργατικού δυναμικού.

Ακόμη περισσότερο, ακούει και διαβάζει τους αρχικούς αμφισβητίες και επικριτές του, να επιρρίπτουν στον Άλαν Γκρίνσπαν τις μεγαλύτερες ευθύνες για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, καταλογίζοντάς του ότι δεν κατάφερε ποτέ να δει εγκαίρως… τι έρχεται. Ενώ ο Μπερνάνκι, πέτυχε την αναστροφή της τάσης για ύφεση, και την επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και ασθμαίνοντας.

Με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών να φαντάζει αβέβαιο, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει να έχει οριακά περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει, στην Αμερική συζητούν για το μέλλον του Μπεν Μπερνάνκι. Κανείς δεν θα ήθελε να τον δει να αποχωρεί, ο Μιτ Ρόμνεϊ όμως έχει… υποσχεθεί να τον αντικαταστήσει.

Σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα των New York Times, ο Μπεν Μπερνάνκι έχει πάρει την απόφαση να μην διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία της Fed τον Ιανουάριο του 2014, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου. Ακόμη δηλαδή κι αν επανεκλεγεί ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπερνάνκι φέρεται να έχει αποφασίσει να αποχωρήσει, όπως φημολογείται ότι έχει εκμυστηρευτεί σε στενούς φίλους του.

Ήδη μάλιστα κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και μια λίστα με ονόματα υποψηφίων διαδόχων του Μπεν Μπερνάνκι, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Λόρενς Σάμερς να θεωρείται ως ο επικρατέστερος, και τη σημερινή αντιπρόεδρο της Fed Τζανέτ Γιέλεν να έπεται, ενώ ο οικονομολόγος Άλαν Κρούγκερ συμπληρώνει την τριπλέτα.

Υπάρχει βέβαια και ένα περισσότερο προχωρημένο σενάριο: Να αντικαταστήσει τον Μπεν Μπερνάνκι στη Fed ο Τίμοθι Γκάιτνερ, σημερινός υπουργός Οικονομικών, που επίσης έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να μην συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Τουλάχιστον όχι από το ίδιο πόστο…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *