Χαριστική βολή της Fitch στην Πορτογαλία

Πόλεμο μέχρις εσχάτων φαίνεται πως ανοίγουν πλέον οι οίκοι αξιολόγησης με την Ευρώπη – έναν πόλεμο, με τελευταίο θύμα την Πορτογαλία.

Η Fitch προχώρησε χθες το βράδυ σε οξύτατη, τριπλή υποβάθμιση της Πορτογαλίας, δίνοντας ουσιαστικά και τη χαριστική βολή στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λισαβόνας που προσπαθεί με κάθε μέσο να κρατήσει τη χώρα έξω από το Ταμείο στήριξης.
Νωρίτερα, η Standard & Poor’s είχε προχωρήσει στην……
– σαφώς πιο ήπια – υποβάθμιση και της Ιρλανδίας.

Γράφει: Νικόλ Λειβαδάρη

Ανιση μάχη να κρατηθεί εκτός του ευρω-μηχανισμού στήριξης δίνει η Πορτογαλία, μετά και το βαρύ «χτύπημα» που δέχθηκε χθες από την Fitch.

Ο διεθνής οίκος προχώρησε σε κάθετη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες, εξανεμίζοντας ουσιαστικά και τις τελευταίες ελπίδες να καταφέρει η Πορτογαλία να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της χωρίς να προσφύγει στο Ταμείο στήριξης (EFSF).
Η Fitch υποβάμισε την Πορτογαλία από το επίπεδο Α- στο ΒΒΒ- επικαλούμενη τις ανησυχίες ότι οι εκλογές στη χώρα θα καθυστερήσουν ενδεχόμενη οικονομική στήριξη από ΕΕ και ΔΝΤ.

«Το μέγεθος της υποβάθμισης αντανακλά την ανησυχία της Fitch πως η εξωτερική στήριξη της χώρας είναι λιγότερη πιθανή βραχυπρόθεσμα έπειτα από την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή εκλογών στις 5 Ιουνίου» αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Η Fitch είχε υποδείξει την έγκαιρη εξωτερική στήριξη ως βασικό καταλύτη για τις αξιολογήσεις όταν υποβάθμισε την Πορτογαλία σε A- στις 24 Μαρτίου. Ο οίκος επεσήμανε ακόμη ότι η σημαντική ανοδική αναθεώρηση των μεγεθών για το χρέος και το έλλειμμα του 2010 (92,4% και 8,6% του ΑΕΠ) έχει επιδεινώσει το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας και υπογράμμισε το μέγεθος των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Νωρίτερα, η υπηρεσιακή πλέον κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε επιχειρήσει αιφνιδιαστική εξόδο στις αγορές – μία έξοδο, που απέφερε μεν 1,645 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξης Ιουνίου του 2012, ταυτόχρονα όμως εκτόξευσε το επιτόκιο στο 5,793%. Στην ακριβώς προηγούμενη, αντίστοιχη έκδοση, η Πορτογαλία είχε δώσει επιτόκιο 3,159%.

Η προσφορά καλύφθηκε χθες κατά 1,4 φορά έναντι 2,3 φορών στην προηγούμενη δημοπρασία. Αμέσως μετά την έκδοση, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας ανέβηκε στο 8,646%, ενώ το spread των 10ετών τίτλων έφθασε στις 536 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα, μικρή πτώση εμφάνιζαν τα spreads σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία τα οποία κινούντο στις 945 μονάδες βάσης, 681 μονάδες βάσης και 143 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Η ΕΚΤ

Την πίεση προς την κυβέρνηση της Λισαβόνας επέτεινε χθες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του κ. Ιβαλντ Νοβότνι, μέλους του διοικητικού της συμβουλίου.

Ο κ. Νοβότνι δήλωσε πως η Πορτογαλία πρέπει να εξετάσει «προσεκτικά» το ενδεχόμενο να κάνει αίτημα υπαγωγής στο Ταμείο Στήριξης (EFSF).

«Ισως αυτή να είναι και η εκτίμηση της πορτογαλικής κυβέρνησης», είπε, «αλλά δυστυχώς δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι είναι μία προοπτική που πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή. Βεβαίως, όμως, πρόκειται για μία απόφαση που πρέπει να πάρουν οι ίδιοι οι Πορτογάλοι».

Οι αναλυτές επεσήμαναν πως μετά και τη χθεσινή δημοπρασία η Πορτογαλία ενδέχεται να ξεπεράσει – έστω και με πολύ υψηλό τίμημα – τον «σκόπελο» της 15ης Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θεωρούν όμως απίθανο ότι μπορεί να συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές με αυτό το κόστος και προεξοφλούν υπαγωγή της στον μηχανισμο πριν από τα μέσα Ιουνίου, όταν θα πρέπει να εξοφλήσει νέα ομόλογα ύψους 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διαβεβαίωσε εκ νέου χθες πως «θα συνεχίσει τις προσπάθειες άντλησης της αναγκαίας ρευστότητας από τις αγορές».

Ενδεικτικές της κρισιμότητας της κατάστασης, ωστόσο, ήταν οι δηλώσεις που έκανε προχθές το βράδυ ο πρόεδρος της χώρας κ. Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα ανακοινώνοντας την 5η Ιουνίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών: «Η επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε, «θα αντιμετωπίσει μία οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο βαθιά που κανείς δεν μπορεί να έχει την αυταπάτη ότι θα εξαφανιστούν από τη μία μέρα στην άλλη».

kerdos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Γελά, αυτός πού θα γελάσει τελευταίος και τελευταίοι θα γελάσουν οι Rothchilds!! Όλα αυτά πού συμβαίνουν γύρω σας είναι η εκδίκηση τών Rothchilds για την άσχημη και υποτιμιτική συμπεριφορά τών Ευρωπαίων πρός την οικογένεια για πολλά χρόνια!!! Τα ατάφεραν και τώρα ορίζουν τον ΚΟΣΜΟ!!! Μπράβο τους!!! Αφτοί δανείζουν αυτοί υποβαθμίζουν΄αυτοί δημιουργούν το χρήμα!!! Στην κυριολεξία έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι!!! Δέν υπαρχει τίποτε πού να έχει αξία στόν Πλανήτη πού να μήν το ορίζουν!!!Μπράβο τους, οσο και αν πονάει, αλλά είναι Ικανώτατοι και καλύτερα να κυβερνηθεί ο Κόσμος απ'αυτούς απ'ευθείας από αυτούς παρά όπως τώρα μέσω των γελίων Πολιτικάντηδων πού απλώς εκτελούν τις εντολές τους και κλέβουν τούς λαούς με κάθε ευκαιρία!!!!

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Παλιοπουστες!
    Ετσι υποτασσετε τις χωρες!
    Γαμ* τ* μ*** π * ** **!!!!
    Ο θυμος γινεται οργη και αλοιμονο σας!!!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *