Περιμένοντας τα καλά νέα από τη Fitch

Μια εσωτερική πολιτική κρίση ή επιδείνωση των σχέσεων με τους δανειστές συνιστά παράγοντα-κλειδί για την επικείμενη αξιολόγηση της Fitch…
Ο διεθνής οίκος θα ανακοινώσει την αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σήμερα. Επισημαίνεται ότι η Fitch έχει αναβαθμίσει τη χώρα σε Β από Β- το Μάιο με σταθερές προοπτικές. Σε έκθεση με τίτλο Eurozone Sovereign Snapshot για τον Οκτώβριο, οι αναλυτές επισημαίνουν τους παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να επιδράσουν καταλυτικά στην τελική αξιολόγηση από τον οίκο.

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει μεγάλο «καλάθι» για τις αποφάσεις των διεθνών οίκων. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ήδη έχει προϊδέασε πως η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα αναβαθμιστεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης μετά την βελτίωση των δημοσιονομικών.

Το πολιτικά έκρυθμο κλίμα και το ενδεχόμενο επιδείνωσης στις σχέσεις με την τρόικα με φόντο την αξιολόγηση, εκτιμάται ότι θα θέσει σε κίνδυνο μια ενδεχόμενο αναβάθμιση. Καταλύτης στην αξιολόγηση, είναι και η οικονομική πορεία της Ελλάδας. Μία αποτυχία της οικονομίας να ανακάμψει, αλλά και η περαιτέρω μείωση των τιμών θα μπορούσε να πλήξει τις οικονομικές προοπτικές.

Στον αντίποδα, οι αναλυτές αξιλογούν θετικά μια ενδεχόμενη επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και μία ελάφρυνση του χρέους, που θα οδηγούσε στη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Fitch αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 0,2% φέτος, 2,2% το 2015 και 3,5% το 2016.

Πηγη:sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *