FRANCE24 – Σοκ από τις φωτογραφίες & τις μαρτυρίες από το ελληνικό «κολαστήριο – νοσοκομείο των φυλακών»

Έλληνες κρατούμενοι δημοσίευσαν φωτογραφίες από το «κολαστήριο» νοσοκομείο φυλακών
Κρατούμενοι σε ελληνικό νοσοκομείο φυλακών ξεκίνησαν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού που όπως δηλώνουν, οδηγεί σε…

εξάπλωση τωνμολυσματικών ασθενειών. Μερικοί επίσης αρνούνται να πάρουν φάρμακα. Χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο που κατάφεραν να περάσουν μέσα, ανέβασαν φωτογραφίες των συνθηκών διαβίωσής τους στο Facebook και στο Twitter.

Κουκέτες, κρεβάτια στους διαδρόμους, στρώματα στο πάτωμα: οι φωτογραφίες που μοιράζονται οικρατούμενοι μας δείχνουν πώς έχει γίνει ο περιορισμένος Κορυδαλλός, το μόνο νοσοκομείο φυλακών στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση προορίζεται να στεγάσει 60 άνδρες, αλλά αυτή τη στιγμήβρίσκονται εκεί πάνω από 200, σύμφωνα με τους τροφίμους και το προσωπικό.

Οι φωτογραφίες, οι οποίες άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επέστησαν την ανησυχία του επιτρόπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muižnieks, ο οποίος δήλωσε στο Twitter ότι μια γρήγορηεπίλυση ήταν απαραίτητη.

Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ τη Δευτέρα ότι ο αριθμός του προσωπικού του νοσοκομείου θα πρέπει να ενισχυθεί και ότι ένας νόμος θα εισαχθεί για ναπαράσχει έγκαιρη αποδέσμευση ορισμένων βαριά αρρώστων κρατουμένων που εκτίουν ποινέςμικρότερες των 10 ετών.


“Είμαστε όλοι μαζί, αυτοί που έχουν μεταδοτικές ασθένειες και εκείνοι που δεν έχουν”

Ο Δημήτρης (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) είναι τρόφιμος των φυλακών Κορυδαλλού στο νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Αθήνας. Έχει ζήσει εκεί για πολλά χρόνια, και λέει ότι πάσχει από μια σοβαρή μορφή καρκίνου.

“Έχουμε προχωρήσει σε απεργία αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, και υποσχέσεις έχουνδωθεί, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Έτσι, αυτή τη φορά, περάσαμε ένα κινητό τηλέφωνο με σύνδεση στο Διαδίκτυο, ώστε να μεταδίδουμε την απεργία μας στα social media και στον κόσμο.

Οι άνθρωποι εδώ υποφέρουν από μια ευρεία ποικιλία παθήσεων. Υπάρχουν ασθενείς με καρκίνο,με βλάβες των νεφρών, με σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις. Άλλα οι περισσότεροι από τους μισούς είναι φορείς HIV, αλλά κατά τα άλλα είναι σε καλή υγεία. Και έπειτα υπάρχουν εκείνοι με μεταδοτικές ασθένειες, όπως φυματίωση, ηπατίτιδα και ψώρα. Λόγω του υπερπληθυσμού, είμαστε όλοι μαζί, εκείνοι που έχουν μεταδοτικές ασθένειες και εκείνοι που δεν έχουν.


Στις 16 Φεβρουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργίααφότου σε δύο κρατούμενους που ήταν εδώ για άλλες ασθένειες διαγνώστηκε φυματίωση. Όλοι θέλουν να κάνουν εξετάσεις για φυματίωση, αλλά μέχρι στιγμής μόνο μια χούφτα άνθρωποι έχουν εξεταστεί”.

“Το δωμάτιό μου είναι 30 τετραγωνικά μέτρα, και φιλοξενεί 18 με 20 ανθρώπους”

“Ζούμε σε μια πραγματική κόλαση. Το δωμάτιό μου είναι 30 τετραγωνικά μέτρα, και φιλοξενεί 18 με20 ανθρώπους. Δεν υπάρχουν μονόκλινα δωμάτια εδώ, ούτε καν για τους πιο ηλικιωμένους και πιο βαριά άρρωστους. Οι φρουροί συνήθως μένουν εκτός των τειχών του νοσοκομείου των φυλακών,αλλά όταν έρχονται μέσα να μας μετρήσουν, φορούν μάσκες και γάντια. Υπάρχουν μόνο δύογιατροί και οι νοσοκόμες δεν είναι αρκετές. Υπάρχουν δύο ή τρεις το πρωί, αλλά το απόγευμα και το βράδυ, υπάρχει μόνο μία. Το νοσοκομείο είναι βρώμικο και με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής”.

“Συχνά, στους ασθενείς λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα φάρμακα που χρειάζονται.Πρόσφατα, οι κρατούμενοι μάζεψαν χρήματα για να πληρώσουν τα φάρμακα για έναν ασθενή με πάθηση του Hodgkin, που πραγματικά τα χρειάζεται να επιβιώσει. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλουεξοπλισμός στο νοσοκομείο. Όταν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένας τρόφιμος πρέπει να μεταφερθεί σε ένα «πραγματικό» νοσοκομείο, μπορεί να πάρει ώρες για να φτάσει εκεί, επειδή οι κανόνες λένε ότι το ασθενοφόρο θα πρέπει να συνοδεύεται από την αστυνομία, και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να φθάσει.

Είμαστε ανθρώπινα όντα. Πολλοί από εμάς είναι στη φυλακή για οικονομικές παραβάσεις, δεν έχουμε κάνει τίποτα βίαιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας φέρονται έτσι”.

Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *