Φτωχοί, με ακριβά gadgets

Αυτό που συμβαίνει στους περισσότερους γύρω μας, θα μπορούσε να είναι μέρος του παραλόγου του Ιονέσκο: Υπάρχουν πάρα πολλά ακριβά υλικά αγαθά γύρω μας που ανήκουν σε πάρα πολλούς, αλλά αυτοί δεν μπορούν να πάνε ούτε για ένα καφέ…

Ρίξε μια ματιά γύρω σου. Έχεις, όπως κι ο γείτονάς σου, υπερτηλεόραση πλάσμα που κάνει και εσπρέσο με κάψουλες, για να μη λερώνεται η space κουζίνα που έχεις φτιάξει. Έχεις πληρώσει σύνδεση για δορυφορική, έχεις ίντερνετ-σταθερό, δωρεάν αστικά-υπερστικά, διαθέτεις το τελευταίο touch κινητό τηλέφωνο της αγοράς που σου φέρνει όλον τον κόσμο μπροστά σου. Γύρω σου υπάρχουν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που διευκολύνουν τη ζωή σου, που σου λύνουν τα χέρια. Έχεις αυτοκίνητο που μπορεί να σε πάει στην άκρη της Γης, έχεις μοτοσικλέτα – είσαι easy rider. Στην πιλοτή βρίσκεται το mountain που είναι ό,τι καλύτερο σε ποδήλατο θα μπορούσες να αγοράσεις, ενώ έχεις τη δυνατότητα να κατακτήσεις με αυτό το Έβερεστ.

Ας το σταματήσω, όμως, εδώ με την επίδειξη χλιδής που δεν έχει τέλος και που ελλοχεύει σε πάρα πολλά σπίτια, άλλωστε πολλοί δεν θεωρούν ότι τα παραπάνω συνιστούν χλιδή – έτσι συμβαίνει στον σύγχρονο πολιτισμό, σωστά;

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που διαθέτεις, που διαθέτουμε, όλα αυτά τα υλικά αγαθά, συνειδητοποιείς ότι πολλοί δίπλα σου -αν όχι κι εσύ ο ίδιος- τα χρωστούν σε κάποια κάρτα-κάρτες, δεν έχουν δουλειά ή -αν εργάζονται- δεν παίρνουν πολλά χρήματα για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, να εξαργυρώσουν την ύπαρξή τους. Κι έτσι, η πλάσμα τιβί παίζει μόνο ελληνικά κανάλια αφού έμεινε η κεραία τής δορυφορικής βιδωμένη στα κάγκελα του μπαλκονιού, το τηλέφωνο, κινητό-σταθερό, έχει κοπεί και οι συνομιλίες γίνονται, πια, μέσω του touch mobile – από κάρτα 10 ευρώ, λες και “καλησπέρα” στον περιπτερά. Στο αυτοκίνητο και στη μοτοσικλέτα οι πινακίδες έχουν παραδοθεί προτού βγει το 2013 και τώρα πια πού όρεξη για βόλτες με το ποδήλατο; Άντε, το πολύ-πολύ η διαδρομή να γίνει μέχρι το βενζινάδικο για να πάρεις καύσιμο για την ξυλόσομπα – αν ανάψει το Σάββατο, σαν γιορτή.

Αυτό το «βασανίζομαι», λοιπόν, που κυκλοφορεί από mail σε inbox κι από γράφιτι σε φέιγ βολάν, είναι μέρος μιας φριχτής πραγματικότητας – που σε αφορά κατά ένα ποσοστό, αν όχι ολοκληρωτικά: έχεις τόσα αγαθά στα χέρια σου, αλλά δεν μπορείς να τα χαρείς. Και νομίζω ότι ο Γέρων Παΐσιος το είχε προβλέψει και αυτό, ε;

protagon.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *