Gazeta-Shqip: Υπό συζήτηση και τα χερσαία σύνορα τώρα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας

Gazeta-Shqip: Υπό συζήτηση και τα χερσαία σύνορα τώρα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας – Αναστάτωση προκαλεί η ύπαρξη απεσταλμένου Ελληνικού εγγράφου που ρωτάει αν οι δύο χώρες βρίσκονται σε …πόλεμο.

Στις αρχές του 2010 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, είχε ακυρωθεί η συμφωνία για την ……
οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας. Το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας είχε αποφανθεί πως η συμφωνία ήταν εταιροβαρής υπέρ της Ελλάδος.

Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Gazeta-Shqip, ακυρώνεται και το αντίστοιχο πρωτόκολλο για τα χερσαία σύνορα. Το επόμενο χρονικό διάστημα η αλβανική διπλωματία μέσω μιας αντιπροσωπείας της οποίας θα ηγηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών, Gazmend Turdiu, θα συναντηθεί με την ελληνική πλευρά ώστε να διαπραγματευθεί την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, καθώς και ορισμένα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών.

Αλβανοί διπλωμάτες με πολυετή εμπειρία στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και εμπειρογνώμονες σε ζητήματα συνόρων, δηλώνουν κατηγορηματικά πως αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Πέρα αυτού, δηλώνουν πως βάση του σημερινού πλαισίου αλλά και με το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ δεν επιτρέπουν να υπάρξει αισιοδοξία όσον αφορά την εύρεση κοινών στόχων. Η συμφωνία που ακυρώθηκε πριν περίπου ένα χρόνο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, συνέβει μετά από τη τεράστια προβολή που πήρε το θέμα από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας γράφει το σημερινό δημοσίευμα. Πέρα αυτού, αλβανοί νομικοί του διεθνές δικαίου αρνούνται να συζητήσουν ξανά το θέμα μιας και αυτό ήδη ακυρώθηκε σαν συμφωνία.

Πηγές του αλβανικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρουν πως οι γείτονες δηλώνουν έτοιμοι για την όποια αντιπαράθεση με την ελληνική πλευρά.

Από την άλλη έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αλβανία η ύπαρξη (εκτός του αντίγραφου του σχεδίου) ενός εγγράφου που προσκόμισε η Ελληνική πλευρά και ρωτάει ευθέως: “Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο με την Αλβανία ή όχι;”. Τη τελευταία πληροφορία την διαρρέουν αλβανοί διπλωμάτες, καθώς και ένας πρώην υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας. Τέλος αναφέρεται πως η χώρα μας περιμένει …απάντηση.

Geopolitics & Daily News

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

19 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΕΜΟΥ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ 12.55 ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ.ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΔΕΟΙ.Η ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ Η ΕΙΣΑΙ ΦΑΝΑΤΙΛΑ ΝΤΟΡΙΚΟΣ

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Προφανώς και έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν.
    Και προφανώς ότι και αν γίνεται αυτην την στιγμή έχει την στηριξή μας ή στην χειρότερη περίπτωση την ανοχή μας, όπως φάνηκε και απο τις πρόσφατες κάλπες.

    Όταν θα με απολύσουν απο την δουλειά μου θα αρχίσω σιγά – σιγά να ξυπνάω και εγώ.
    Αν ενοχλήσουν ΕΜΕΝΑ, προσωπικά ΕΜΕΝΑ, τότε θα αντιδράσω.
    Μέχρι τότε, καλά περνάω, και αν δώσουμε και 4-5 νησάκια στην άλλη πλευρά της Ελλάδας τι έγινε μωρέ?
    Εμένα τι να με νοιάζει?

    Τις ώρες που ο Κολωκοτρώνης πολεμούσε μαζί με τα άλλα παληκάρια για να ελευθερώσουν αυτόν τον τόπο, κάποιοι άλλοι είχαν μείνει πίσω και προετοίμαζαν το έδαφος για να επωφεληθούν, σε οποιαδήποτε περίπτωση.

    Ξέρετε τι έγινε όταν ο Κολωκοτρώνης απελευθέρωσε την Ελλάδα μας?
    Αυτοί που δεν πολέμησαν και είχαν μείνει πίσω, τον έβαλαν φυλακή μέχρι του θανάτου του.
    Ξέρετε τι έκανε η πλειοψηφία των Ελλήνων?
    Στήριξε αργότερα αυτούς που πρόδωσαν τον ήρωά μας.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ο κ. Παπούλιας ως Υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ το 1987, ήταν εκείνος που υπέγραψε την άρση του εμπολέμου με την Αλβανία, χωρίς προηγουμένως να κατοχυρωθούν και να αναδειχθούν έμπρακτα τα ανθρώπινα και εθνικά δικαιώματα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου ο οποίος αριθμεί πάνω από 550 χιλιάδες Έλληνες και ακόμη περισσότερους αν συμπεριληφθούν σε αυτούς χιλιάδες άλλοι που με βία εξαλβανίσθησαν. Μήπως ο κ. Παπούλιας αναγνωρίζει σήμερα το λάθος του και συνεπώς το λάθος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε, την οποία βεβαίως εκπροσωπούσε;

    http://www.neb.gr/forum/viewtopic.php?f=3&t=144

    Οι πρώτοι αλβανοί κατέβαιναν ήδη από το 1987. Όσοι από εμάς έχουν ζήσει στην Ήπειρο εκείνη την εποχή (εγώ πήγαινα συχνά διακοπές σε ένα χωριό κοντά στην Πρέβεζα) βλέπαμε τις ορδές των αλβανών να περπατάνε στην άκρη του δρόμου, οπότε φίλε μου ΠΑΣΟΚτζή, Ντορικέ ή ΛΑΟΣτζή σταμάτα την προπαγάνδα σου.

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Η μαλακία πάει σύνεφο : Εδώ ο κόσμος καίγεται
    ( η Ελλάδα ) και τα μ@@νια χτενιζονται.
    ο ένας κατηγορεί το κόμα του Άλλου .
    Αίσχος !! Ντροπή σας !!!

    Reply
  5. Priapos

    Το σκυλί που πάει να δαγκώσει το χέρι που το ταϊζει, θέλει σφαλιάρα. Αν δε τηυ δώσουν οι προδότες, θα τη δώσουμε εμείς

    Reply
  6. Ανώνυμος

    ΤΩΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΜΕ… ΕΜΑΘΑΝ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΑΝ ΑΘΡΩΠΟΣ,
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ! ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΓΚΩΣΟΥΝ.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    3.32, μπορείς να ανατρέξεις στα αρχεία των εφημερίδων της εποχής για να δεις πότε άρχισε η έλευση των πρώτων Αλβανών. Ήταν τέλη 1990, προς 1991. Όλοι θυμόμαστε τους ρακένδυτους που έρχονταν με τα πόδια στο κέντρο κι από κει διασκορπίζονταν στην υπόλοιπη χώρα, όπου και με τον καιρό έγιναν οι κατά πλειοψηφία εργάτες γης στα ελληνικά χωράφια, μια και η εικονική ευμάρεια της εποχής έκαναν τους δικούς μας να απαξιώνουν τις αγροτικές εργασίες. Μάλιστα ως το 1990 κυκλοφορούσε και το σχετικό πιο σύντομο ελληικό ανέκδοτο "αλβανός τουρίστας". Και φυσικά το 1991, ΥΠΕΞ ήταν ο Αντωνάκης.

    Reply
  8. Ανώνυμος

    @15 Νοεμβρίου 2010 12:55 μ.μ.

    Η άρση του εμπόλεμου έγινε από τον Παπούλια και όχι από τον Σαμαρά. Πριν ακόμα το 1989 θυμάμαι τις ορδές των πρώτων αλβανών να κατεβαίνουν προς την Αθήνα ποδαράτο από τα ελληνοαλβανικά σύνορα…

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
    ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ..ΦΟΥΛ
    ΑΠΟ ΤΙ? ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ? Η ΖΟΥΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ…."ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΑΙ"

    Reply
  10. Ανώνυμος

    1'51
    Συνέχισε να κοιμάσε τον ύπνο του δικαίου. Για τις κλεψιές και την διαφθορά ευθύνεται όλο το πολιτικό σύστημα (μαζί και ο Γιώργος που βρισκόταν στην πολιτική σκηνή τόσα χρόνια και που μας οδήγησε στο ΔΝΤ με μαθηματική ακρίβεια). Δεν μπορούμε επίσης να αγνοήσουμε και τα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της Ελλάδος από τον έντονο ανθελληνισμό του ΓΑΠ. Αυτή τη στιγμή πέραν του προβλήματος του ΔΝΤ δεχόμαστε κακόβουλες 'επιθέσεις' στα σύνορά μας και μέσα στην καρδιά της ίδιας μας της πατρίδας. Αυτό από μόνο του ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και όχι αποχή. Από κάπου έπρεπε να διορθωθεί λίγο η κατάσταση, αν όχι από το ΔΝΤ τουλάχιστον από από την απειλή της μείωσης των εδαφών μας. Κάτσε λοιπόν όλο το χρόνο στον καναπέ σου και μην διαμαρτύρεσαι για το ΔΝΤ και τις κλεψιές των πολιτικών και τη μια ημέρα που είχεις να πεις τη γνώμη σου σαν πατριώτης με την ψήφο σου την πέταξες από το παράθυρο.

    Reply
  11. Ανώνυμος

    ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
    ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΦΤΥΣΑΜΕ
    ΤΩΡΑ ΝΑΙ ΜΑΣ ΒΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ…..ΟΙ ΑΛΛΟΙ ..ΘΑ ΣΑΣ ΕΒΓΑΖΑΝ ΑΠ ΤΟ ΔΝΤ..ΠΩΣ???????
    ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΦΕΡΑΝ???Ο ΓΙΩΡΓΟΣ?Η Η ΚΛΕΨΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΩΝ???????

    Reply
  12. Ανώνυμος

    ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΩΣ ΤΟ ΠΑΓΚΟ ΜΕ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΕ ΝΟΙΑΖΟΥΝ.

    Reply
  13. Ανώνυμος

    ρε ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΛΗΚΡΗΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΣΑΝ ΧΩΡΑ
    ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ????????
    ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΒΑΘΟΣ ΟΛΟΙ ΠΑΣΟΚΑΚΙΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΡΕΞΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ
    ΣΚΑΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΖΟΜΠΛΟΓΚ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ
    ΡΕ ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΡΕ
    ΖΗΤΩ ΤΟ ΔΝΤ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    Reply
  14. Ανώνυμος

    Απο το βορρά ο Μποτάρης θα φέρει τούρκους τουρίστες,από το νότο ο Καμίνης θα φέρει λαθρομετανάστες,και ο περιώνυμος Καλλικράτης θα φέρει τους Αλβανούς στα Γιάννενα.

    Reply
  15. Ανώνυμος

    Την άρση του εμπόλεμου με την Αλβανία την έκανε ο κ. Σαμαράς, για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον ίδιο.

    Reply
  16. Ανώνυμος

    Χεχε.,βγήκαν και οι γύφτοι τώρα που στο παζάρι όλα πωλούνται να αρπάξουν λάφυρα!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *