Αυξήστε το εισόδημα σας με το GOJI, την καινοτόμα & προσοδοφόρα καλλιέργεια

goji-piato-1

Τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνά λόγος για καινοτόμες εναλλακτικές καλλιέργειες και για το πώς οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι μόνο θα μπορέσουν να συμπληρώσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το οικογενειακό τους εισόδημα.

Στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας ίσως θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στον πρωτογενή τομέα μια παραγωγική διαδικασία που μπορεί να μας βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο τόσο σαν πολίτες όσο και σαν χώρα.

Μια από τις καλλιέργειες που μπορεί  να στραφεί ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να ασχοληθεί με κάτι το διαφορετικό, καινοτόμο και προσοδοφόρο είναι η ασχολία του με το Goji (Γκότζι).

Το Γκότζι είναι είδος κόκκινου μούρου με καταγωγή από την Ασία και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανήκει στην οικογένεια (Solanaceae) Σολανώδη όπως η ντομάτα, ο καπνός η μελιτζάνα η πιπεριά και παράγεται από δύο συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Licium barbarum  και το Licium Chinesse.

Είναι φυτό βαθύρριζο φυλλοβόλο, πολυετές με ξυλώδη κορμό και μπορεί να φτάσει τα 2-3 μέτρα αναλόγως πάντα την ποικιλία τον τρόπο φύτευσης τον τρόπο κλαδέματος και γενικά τον τρόπο καλλιέργειας.

Προτιμά τα καλά στραγγισμένα εδάφη κυρίως για την αποφυγή παθογόνων εδάφους, πλούσια σε οργανική ουσία. Παρουσιάζει μια φοβερή ανθεκτικότητα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και κυρίως στις χαμηλές θερμοκρασίες -25 C / + 40 C.

Προτιμά αλκαλικά εδάφη με ιδανικό ΡΗ μεταξύ του 7-8, αλλά αναπτύσσεται και σε μικρότερο του 6,5.

Το γεγονός ότι το φυτό μεγαλώνει στο φυτώριο σε γλαστράκια δίνει το πλεονέκτημα στον καλλιεργητή να κάνει την φύτευση σχεδόν καθόλη την διάρκεια του χρόνου.

Το Γκότζι  καλλιεργείται σε πυκνή φύτευση περί τα 170 – 200 φυτά το στρέμμα υπό μορφή παλμέτας με μερική υποστύλωση ή ελεύθερο σε κύπελλο.  Μπορεί να καταναλωθεί στη νωπή του μορφή είτε αποξηραμένο.

Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από  800 – 1000  κιλά νωπού προϊόντος το στρέμμα με τιμές 9 – 10,00 ευρώ το κιλό για χυμό και 15 – 20,00 ευρώ για νωπή κατανάλωση.

Οι αποδόσεις και η γεύση του καρπού  φυσικά ποικίλουν αναλόγως πάντα την ποικιλία και τον τρόπο καλλιέργειας.

Ο καρπός του θεωρείται ως δώρου της φύσης  στον άνθρωπο, με πλούσια ποικιλία υγιεινών ιδιοτήτων και ευεργετικών συστατικών γνωστό σε όλο τον κόσμο για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες τα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Είναι ίσως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες απ’ όλα τα υφιστάμενα τρόφιμα.

Είναι ισχυρή πηγή βιταμίνης C και Α με 400 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και περισσότερο καροτίνη από το καρότο, περιέχει 18 διαφορετικά αμινοξέα, 21 μεταλλικά ιχνοστοιχεία και 29 διαφορετικά λιπαρά οξέα, μια ιδανική πηγή πρωτεϊνών.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι με μια ημερήσια κατανάλωση 20-30 γραμμάρια αποξηραμένου καρπού επιτυγχάνουμε:

Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
Χαμηλότερη πίεση αίματος
Μείωση γλυκόζης του αίματος
Καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και πρόληψη καρδιακών παθήσεων
Εξισορρόπηση στα επίπεδα των ορμονών
Ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης
Ανακούφιση του οργανισμού από τους πονοκεφάλους
Ανακούφιση των γυναικών από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Ενίσχυση της ηπατικής λειτουργίας
Ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και γρηγορότερη επούλωση των πληγών
Χαμηλότερη χοληστερίνη
Σταδιακή απώλεια σωματικού βάρους
Ενίσχυση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος
Βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών, του συκωτιού και της σπλήνας
Αντιμυκητισιακή και αντιβακτηριακή προστασία
Αντιφλεγμονώδη δράση λόγω της β-συστερόλης που περιέχει
Αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα
Οξύτερη όραση
Καλύτερη μνήμη
Επιτυγχάνουμε γενικά μια αίσθηση ευφορίας και ευεξίας
Όταν ο οργανισμός έχει έλλειψη από αντιοξειδωτικά δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά επειδή δεν υπάρχουν αμυντικοί μηχανισμοί.

Έρευνες δείχνουν πως ο ανθρώπινος οργανισμός για να ανταπεξέλθει στα οξειδωτικά χρειάζεται 3.000 – 5.000 μονάδες ORAC, Oxygen Radical AbsorbanceCapacity (Ριζοσπαστική Ικανότητα Απορρόφησης Οξυγόνου) μέθοδος μέτρησης ικανότητας  απορρόφησης ελευθέρων ριζών, δηλαδή κατά πόσο μπορεί ένα τρόφιμο να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ουσίες των οποίων τα υψηλά επίπεδα είναι βλαβερά για τον οργανισμό του ανθρώπου.

Είναι δεδομένο ότι η ανεπάρκεια σε αντιοξειδωτικά δημιουργεί κυτταρικές βλάβες οι οποίες οδηγούν στην γήρανση και σε χρόνιες και εκφυλιστικές νόσους όπως διαβήτης, αρθρίτιδα, καρκίνος, Αλτσχάιμερ , Πάρκινσον και καρδιακές παθήσεις.

Στα 100 γραμμάρια αποξηραμένου καρπού υπάρχουν περίπου 25.000 μονάδεςORAC δηλαδή το ένα πέμπτο της ημερήσιας συνιστώμενης  δόσης τη στιγμή που το Ρόδι έχει 3.000 μονάδες ORAC.

Οι ιδιότητες του το καθιστούν από τα κυριότερα τρόφιμα για την υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Θεωρείται σούπερ τρόφιμο “super foods”.

Κινέζοι θεραπευτές χρησιμοποιούν τα μούρα Goji αρκετούς αιώνες και απολαμβάνουν τα οφέλη από τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών.

Σήμερα που όλα γύρω μας είναι πια τόσο δύσκολα, ίσως είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον  στον πρωτογενή τομέα και να ασχοληθούμε με καινοτόμες καλλιέργειες μια εκ των οποίων είναι το Gojiberry.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φυτό και την καλλιέργεια μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα:

24920 41 589  & 69 370 48 377  ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.gojiolympus.gr

goji-piato-1

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *