Πως οι υπογραφές για τον Greek Stream άναψαν “φωτιές” στις ΗΠΑ – ‘Ετοιμος για παρέμβαση προς τους δανειστές ο Μ.Ομπάμα

Σε… επιφυλακή βρίσκεται ο Λευκός Οίκος και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως δεν βγαίνει λευκός καπνός από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να παραμένουν, ο Αμερικανός
Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είναι έτοιμος να κάνει ηχηρή παρέμβαση καλώντας τις δύο πλευρές να έρθουν άμεσα σε συνεννόηση για να αποφευχθεί μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η ανησυχία των ΗΠΑ είναι εκπεφρασμένη εδώ και καιρό, με το Λευκό Οίκο να κλιμακώνει τον τελευταίο ενάμιση μήνα τις παρεμβάσεις του για την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τονίζουν ότι ένα Grexit θα μπορούσε να διαταράξει τις διεθνείς χρηματαγορές σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία είναι ευάλωτη και ανακάμπτει από το μεγάλο μπαμ της Lehman Brothers του 2008 και την κρίση που αυτό πυροδότησε.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερη ανησυχία και για τις γεωπολιτικές, πέρα από τις οικονομικές, συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο πλήρους αδιεξόδου για την Ελλάδα και ένα ενδεχόμενο Grexit, καθώς η πρώιμη μεν αλλά προσέγγιση δε της Αθήνας με τη Μόσχα έχει ενοχλήσει το Λευκό Οίκο μεσούσης της ουκρανικής κρίσης.

Το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, βάζοντας τις πρώτες υπογραφές για την κατασκευή του Greek Stream, στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, δεν άφησε περιθώρια στους Αμερικανούς να πιστεύουν πως αν δεν υπάρξει λύση με τους δανειστές, η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν θα στραφεί προς τη Ρωσία.

Οι φόβοι αυτοί των ΗΠΑ μάλιστα ισχυροποιήθηκαν, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα πως σε μία περίπτωση χρεοκοπίας, το πρόβλημα το έχουν οι δανειστές και όχι η Ελλάδα, όπως επίσης και η ξεκάθαρη στήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Θεωρείται δε δεδομένη η ένταξη της χώρας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής της τράπεζας, που ετοιμάζεται να λειτουργήσει από τις αρχές του έτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λοιπόν, παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις και ενημερώνεται συνεχώς τόσο από την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα όσο και από τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου ο οποίος, όπως και ο ίδιος ομολόγησε πριν από δέκα ημέρες, δραστηριοποιείται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο ώστε να υπάρξει μία λύση.

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρξει λύση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να προβεί σε ηχηρή πολιτική παρέμβαση τόσο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και προς την πλευρά των πιστωτών της χώρας.

Γνωρίζει πολύ καλά ο Μπάρακ Ομπάμα, όπως όλοι άλλωστε που θα βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες, πως είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί λύση. Αν οι δανειστές δεν δεσμευτούν για «κούρεμα» του χρέους, τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και όλα πλέον οδηγούν σε ρήξη.  

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *