Παπακωνσταντίνου «καρφώνει» Καπελέρη στο Guardian

Τον πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Καπελέρη «γδύνει» στο Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, παραχωρεί συνέντευξη στη …
βρετανική εφημερίδα κατηγορώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες για αδράνεια λόγω του φόβου να αντιμετωπίσουν τους φοροφυγάδες της ελληνικής ελίτ, ενώ τέλος κάνει λόγο για διεφθαρμένο και διαλυμένο σύστημα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται όμως να ξεχνά ότι ο ίδιος είχε για αρκετό καιρό και σε κρίσιμη περίοδο το γενικό πρόσταγμα του συστήματος που χαρακτηρίζει διεφθαρμένο και διαλυμένο. Παρά τα όσα υποστηρίζει μέσω της εφημερίδας ότι προσπάθησε να το αλλάξει βελτιώνοντας την είσπραξη φόρων και βρίσκοντας -όπως ισχυρίστηκε- αντιστάσεις από τη γραφειοκρατία και τη δικαιοσύνη, φαίνεται πως δεν απέδωσε στη λίστα Λαγκάρντ την πρέπουσα σημασία, καθώς κατά δική του δήλωση έχασε το πρωτότυπο CD της λίστας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε στο Guardian ότι παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ τα 20 ονόματα της λίστας με τους πιο μεγάλους λογαριασμούς, που αντιστοιχούσαν περίπου στο μισό του συνολικού ποσού που αθροιζόταν στη λίστα. Προσθέτει ότι το ΣΔΟΕ τον ενημέρωσε πως τα προφίλ των κατόχων δεν δικαιολογούσαν τέτοιους τραπεζικούς λογαριασμούς. «Του ζήτησα να προχωρήσει σε πλήρη έρευνα. Δεν ήμουν ευχαριστημένος με την έλλειψη προόδου», λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Βέβαια, ο κ. Καπελέρης αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτει ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι ναι μεν ο κ. Παπακωνσταντίνου του έδωσε να ερευνήσει δέκα ονόματα, όμως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων δεν έλαβε εντολή για περαιτέρω έλεγχο. «Και ουδέποτε έλαβα υπηρεσιακά επίσημο έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών, για να διενεργήσει η υπηρεσία μου ενδελεχή έλεγχο για αυτές τις δέκα περιπτώσεις», φέρεται να λέει στο συμπληρωματικό υπόμνημά του ο κ. Καπελέρης.

Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι, πριν φύγει από το υπουργείο στα μέσα του 2011 παρέδωσε όλους τους σχετικούς φακέλους στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ζητώντας του να προβεί σε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Τέλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι τα ποσά της λίστα Λαγκάρντ ανέρχονται στο1,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. «Αλλά συγκρινόμενα με άλλες λίστες δεν είναι ο θησαυρός που όλοι αναζητούσαν», τόνισε ο κ. Παπακωσνταντίνου αναφερόμενος στη λίστα της Τράπεζας της Ελλάδας με τα 54.000 ονόματα που έβγαλαν 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χώρα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *