Βαρουφάκης: Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία. H Ελλάδα αφήνει πίσω το Μνημόνιο

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία που επετεύχθη με τους Ευρωπαίους εταίρους…

“Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά ταυτόχρονα να σκεφτείς και τη ρήξη”, είπε ο κ. Βαρουφάκης. “Αποδείξαμε ότι οι προσπάθειες εγκλωβισμού της κυβέρνησής μας απέτυχε. Παρότι αντιμετωπίζαμε την ασφυκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου αποδείξαμε πως μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε με καλή πίστη. Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία”, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στη συμφωνία λέγοντας πως το σαββατοκύριακο η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει τις μεταρρυθμίσεις, αποφεύγοντας τις μονομερείς ενέργειες. Ωστόσο, όπως είπε δεν θα υπάρχουν και μέτρα ύφεσης.

“Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις για αύξηση ΦΠΑ και μειώσεις συντάξεων. Αποτρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικο πλεόνασμα 3%. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας “, τόνισε και πρόσθεσε:

“Είχαμε κάποιες δεσμεύσεις. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε μονομερή κίνηση που θα έχει αντίκτυπο στη δημοσιονομική σταθερότητα. Τη θέλαμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, είτε πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές, κόκκινα δάνεια δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο”.

Κλείνοντας σημείωσε: “Το τετράμηνο είναι το διάστημα που χτίζουμε μία νέα σχέση με Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στόχος να συζητήσουμε για μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ.

Η Ελλάδα δίνει την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα. Να μιλάμε ξανά στην Ευρώπη για μία πορεία προς την ευημερία”.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης απάντησε δεκάδες ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση δεν θα πάει κόντρα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ενώ υπογράμμισε πως στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων δεν θα θίγονται το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ακόμη είπε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σταδιακά και οι προσλήψεις στο Δημόσιο δεν θα επηρεάσουν τα δημοσιονομικά.

ysterografa.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *