H κατανάλωση κρέατος μετά τη νηστεία

Το Πάσχα πλησιάζει και σε λίγες ημέρες τελειώνουν οι μέρες της νηστείας.

Οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή όσων νηστεύουν, καθώς η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μετά τη νηστεία και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού, οδηγεί σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Ας δούμε τι συμβαίνει με το….
κρέας.

“Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, κατά τη διάσπαση των οποίων δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία, ένα απ’ αυτά και η αμμωνία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες. Όταν εμείς, την Κυριακή του Πάσχα, καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, μιας και δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών; Η δυσπεψία και η τοξικότητα”, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαιτολόγος- διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας “Διατροφή” και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, Κική Γούτα.

Μύθοι και συμβουλές για τη νηστεία

Είναι μύθος ότι η νηστεία παχαίνει, όπως μύθος είναι και το ότι δεν υπάρχει ποικιλία νηστίσιμων τροφίμων, αναφέρει από την πλευρά της η προϊσταμένη του τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, διαιτολόγος- διατροφολόγος, Μαρία Κοκκίνου.

Μύθος επίσης είναι και ότι το ταχίνι, το μέλι και τα φρούτα παχαίνουν. “Κατά τη νηστεία δεν χορταίνω, άρα τρώω υπερβολικές ποσότητες”, είναι ένα άλλος μύθος ή δικαιολογία, που χρησιμοποιούν όσοι νηστεύουν.

Η ποσότητα μετράει, επισημαίνει η κ. Κοκκίνου και συνιστά να μην υπερκαταναλώνουμε κανένα τρόφιμο κατά τη νηστεία και να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα στο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ των γευμάτων.

ΑΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    Πως φτιάχνεται το παραδοσιακό πακιστανικό κοκορέτσι.
    Το πακιστανικό κοκορέτσι είναι παραδοσιακό φαγητό το οποίο παρασκευάζεται από εντόσθια σκύλου και είθισται να το παρασκευάζουνε λαθρομετανάστες (και) τις μέρες του Πάσχα.

    Είναι ο αγαπημένος μεζές του λαθρομετανάστη που συνοδεύει την amstel μέχρι να ψηθεί ο σκύλος, αφού το κοκορέτσι ψήνεται γρηγορότερα.
    Παρακάτω σας παρουσιάζουμε οδηγίες παρασκευής παραδοσιακού πακιστανικού κοκορετσιού έτσι όπως μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
    Τα υλικά που θα προμηθευτούμε για το κοκορέτσι μας δεν χρειάζεται να είναι φρέσκα και η προέλευση τους καλύτερα να μην μας είναι γνωστή.

    ΥΛΙΚΑ:

    * 3-4 σκυλίσιες αντεριές
    * 2 συκωταριές μεγάλες (φρέσκες)
    * 4 λεμόνια
    * ρίγανη
    * αλάτι και πιπέρι

    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
    Σε μια λεκάνη με νερό γυρίζουμε με υπομονή όλα τα έντερα ένα ένα ξεχωριστά, με την βοήθεια ενός μικρού ξύλου το οποίο εισχωρούμε με προσοχή στην μία άκρη του εντέρου.
    Δεν είναι απαραίτητο βέβαια οι ακαθαρσίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των εντέρων να καθαριστούν, εκτός αν δεν μας αρέσουν.
    Η διαδικασία αυτή είναι ευχάριστη λόγω της δυσοσμίας αλλά πολύ σημαντική για την νοστιμιά του κοκορετσιού μας, άλλωστε το τελικό αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.
    Αφού γυρίσουμε όλα τα έντερα , τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με μείγμα από χυμό λεμονιού, ρίγανη και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
    Εν το μεταξύ κόβουμε σε μεζέδες μετρίου μεγέθους ανάλογα το πάχος της σούβλας μας. Τα αλατίζουμε τους βάζουμε πιπέρι, ρίγανη και τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
    Αργά το απόγευμα βγάζουμε τα υλικά από το ψυγείο και ξεκινάμε το τύλιγμα.
    Παίρνουμε την σούβλα και περνάμε προσεκτικά και εναλλάξ τις συκωταριές στην σούβλα.
    ΠΧ Πρώτα πνευμόνι μετά συκώτι μετά γλυκάδι κοκ.
    Δεν παίζει ρόλο η σειρά να είναι η συγκεκριμένη, αρκεί να μην τοποθετούνται ίδια μέρη κρέατος συνεχόμενα.

    ΤΥΛΙΓΜΑ
    Αφού γεμίσουμε την σούβλα με τους μεζέδες ομοιόμορφα, ξεκινάμε το τύλιγμα .
    Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο κάποιο δεύτερο άτομο το οποίο θα γυρίζει την σούβλα σιγά σιγά ώστε να μας βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.
    Παίρνουμε την άκρη του εντέρου και την δένουμε ένα κόμπο στην αρχή του κοκορετσιού.
    Στην συνέχεια ξεκινάμε να τυλίγουμε το έντερο κυκλικά γύρω γύρω απο τους μεζέδες χωρίς να σφίγγουμε υπερβολικά.
    Μόλις τελειώσει το πρώτο έντερο καρφώνουμε την άκρη του (τέλος) με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στον μεζέ και στην οποία μαγκώνουμε την αρχή του δεύτερου εντέρου για να συνεχίζουμε το τύλιγμα.
    Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να καλυφθεί όλο το εύρος του κοκορετσιού ομοιόμορφα με έντερα και να μην διακρίνονται πλέον οι μεζέδες.
    Προσοχή κατά το τύλιγμα δεν ενώνουμε τα έντερα με κόμπους αλλά με οδοντογλυφίδες για να πετύχουμε το ιδανικό σχήμα στο κοκορέτσι μας.
    Φροντίζουμε να καρφώνουμε βαθιά τις οδοντογλυφίδες στους μεζέδες έτσι ώστε να μην εξέχουν πολύ από το κοκορέτσι και καούν.
    Κατά το τύλιγμα σφίγγουμε μέτρια τα έντερα και όχι πολύ σφιχτά διότι κατά το ψήσιμο υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα έντερα και το κοκορέτσι μας να ανοίξει.

    ΨΗΣΙΜΟ
    Μόλις τελειώσει το τύλιγμα του κοκορετσιού το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να το προφυλάξουμε από τα έντομα και τοποθετούμε την σούβλα όρθια σε ένα καθαρό σημείο και στο κάτω μέρος της βάζουμε ένα ταψί ή νάϊλον διότι θα βγάλει πολλά υγρά και το αφήνουμε όλη νύχτα να στραγγίξει.
    Το επόμενο πρωί το ψήνουμε για 1¨30 ώρα περίπου χωρίς να το αλείψουμε με τίποτα.
    Μόλις το κοκορέτσι μας ψηθεί αφαιρούμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες και καλή μας όρεξη!

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *