H Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως

Η εορτή του Κατηχητικού Σχολείου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως επ΄ ευκαιρία των Εορτών των Χριστουγέννων

« Αστήρ μηνύει..»

Αυτόν τον τίτλο επέλεξε το Κατηχητικό Σχολείο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή του, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τις…
παραμονές των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα το πρωί της Κυριακής 18ης Δεκεμβρίου 2011, η γιορτή που προετοίμασαν με πολύ μεράκι τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, με την βοήθεια των Ιερέων και των Κατηχητών τους.
Την εορτή τίμησαν με την Παρουσία τους εκπροσωπώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Αθανασόπουλος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π Βενέδικτος Καρύδης Αρχιερατικός Επίτροπος Τριπόλεως, καθώς στην εκδήλωση παρέστησαν πολλοί γονείς και κηδεμόνες των παιδιών, Ενορίτες και αρκετοί Τριπολίτες.
Τα μικρά παιδιά με παλμό απέδωσαν το νόημα των γιορτινών ημερών που έρχονται, καθ΄ όλην την διάρκεια της εκδηλώσεως που είχε σαν θέμα τα Χριστούγεννα και σαν άλλα αστεράκια, κάθε ένα από αυτά λαμπρό, μάς οδήγησαν με τις παιδικές τους φωνές, στο σπήλαιο της Βηθλεέμ.

Αξιοσημείωτη ήταν και η επιτυχής προσπάθεια που κατέβαλαν τα παιδάκια με την εκτέλεση χορωδιακών ύμνων και επίκαιρων τραγουδιών με την βοήθεια και του Ιεροψάλτου του Ναού.

Την κεντρική ομιλία της εορτής απέδωσε ευστόχως ο Αιδ. Ιερέας π. Ιωάννης Σουυρλίγγας, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, ο οποίος μετέφερε το κλίμα της σημαντικής εορτής των Χριστουγέννων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

. Μέσα στην δίνη των πολυποίκιλων προβλημάτων που ο κόσμος ζει και βιώνει καθημερινά, αφήνοντας πίσω μας για λίγο τα προβλήματα που μαστίζουν την χώρα μας και αντλώντας δύναμη και φώς από τα μικρά μας παιδιά, αυτά τα λαμπερά αστεράκια, πανηγυρίζουμε και εμείς με τα πλήθη των ανθρώπων την εορτή των Χριστουγέννων.

Η Ενορία μας και οι Κατηχητές μας πραγματοποιούν αυτή την στιγμή το όνειρο και την θέληση των παιδιών μας, στο να πραγματοποιηθεί αυτή η απέριττη Χριστουγεννιάτικη Εορτή, χωρίς να σπαταληθούν πολλά χρήματα, είτε για σκηνικά, είτε για οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο, σας δεχόμαστε όλους, φτωχικά, σε αυτόν τον φιλόξενο χώρο, όπως φτωχική ήταν και η φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός μας για να σας μεταδώσουμε μέσω των μικρών μας παιδιών τα πανάκριβα και πολύτιμα μηνύματα της γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού μας.

Με ιδιαίτερη χαρά δεχόμαστε στην ψυχή μας το εκθαμβωτικό φως, που άπλετο στέλνουν οι ουράνιοι θόλοι. Ο ήχος της καμπάνας σκορπά το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων προς όλες τις κατευθύνσεις «Η παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει και η γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει. Άγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι, μάγοι δε μετά αστέρος οδοιπορούσι. Δι’ ημάς γαρ εγεννήθη παιδίον νέον, ο προαιώνων Θεός».

Μεγάλο και ξεχωριστό το μήνυμα των Χριστουγέννων. Είναι η απαρχή μιας νέας εποχής και ενός καινούργιου κόσμου, ο οποίος έρχεται να απαντήσει σε κοσμογονικά και αιώνια υπαρξιακά ερωτήματα.

Τα φετινά Χριστούγεννα εορτάζονται σε μια περίοδο κατά την οποία όλες οι ηθικές και κοινωνικές αξίες κλονίζονται. Μια γενική αμφιβολία διαπερνά τις ψυχές των ανθρώπων, η ηθική, οικονομική και κοινωνική διαφθορά κυριαρχεί παντού και από πουθενά δεν φαίνεται η δυνατότητα για κοινωνικές αλλαγές. Οι άνθρωποι διψούν περισσότερο από όποια άλλη φορά για κάτι καλύτερο.

Την συγκεκριμένη στιγμή που η Πατρίδα μας δοκιμάζεται, η δύναμη της Γεννήσεως του Χριστού μας, δίνει φτερά στην ελπίδα, ζωγραφίζεται στις ψυχές μας με τα ζωντανότερα χρώματα η μορφή του μεγάλου «Αναμενόμενου».

Ανατρέχοντας σε ιστορικά και θρησκευτικά βιβλία, ανακαλύπτουμε να υπάρχει και εκεί η ίδια ελπίδα, η ελπίδα που και μας αναπαύει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την ζωή μας.

Φιλόσοφοι, ποιητές και πολλοί άλλοι, σε ανατολή και δύση, αιώνες πριν από την έλευση του Μεσσία μίλησαν για τον ερχομό στον κόσμο, ενός Λυτρωτή, και περιέγραψαν τη ζωή και το έργο του κατά τέτοιο τρόπο, που πολλές φορές οι περιγραφές τους συμπίπτουν, και θυμίζουν αντίστοιχες προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης!

Η ελπίδα που γέννησε το « πρωτευαγγέλιο» στις ψυχές των ανθρώπων διατηρήθηκε στη μνήμη των λαών και εκφράστηκε με πολλούς τρόπους.

Ο Τάκιτος προφητεύει για τον εξ Ιουδαίας μέλλοντα να κυβερνήσει τον κόσμο.

Επίσης και η Ελληνική μυθολογία δεν υστέρησε στην ελπίδα του ερχομού ενός ξεχωριστού Θεανθρώπου.

Δυο σπουδαίοι μύθοι μιλάνε για τον ερχομό του Μεσσία. Είναι ο μύθος της Πανδώρας και του Προμηθέα.

Τέλος ο Σωκράτης κήρυξε προφητικά για τον εξ΄ ουρανού απεσταλμένο, τον « θεόπεμπτον».

Η ίδια αυτή αλήθεια πιο εκτενής και διαυγής ήταν στους Ισραηλίτες. Διάσπαρτα είναι τα κείμενα των αρχαίων Εβραίων από Προφητείες, οι οποίες πολλά χρόνια πριν την έλευση του Ιησού, εντοπίζουν επακριβώς τον τόπο Γεννήσεώς Του, τη δράση του, το πάθος του και την Ανάστασή Του.

Η αρχαιότερη προφητεία στη Γέννηση του Μεσσία ήταν το « πρωτευαγγέλιο» και ακούστηκε όταν οι πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο: « Από μία πάναγνη μητέρα θα γεννηθεί Εκείνος, ο οποίος θα συντρίψει το κράτος του κακού και της βασιλείας του ».

Ο πατριάρχης Ιακώβ ομιλεί για την προσδοκία των εθνών, η οποία θα έλθει από τη φυλή του Ιούδα.

Ο προφήτης Ησαΐας μαρτυρεί τη γέννηση του Μεσσία από την Παρθένο: « η παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται Υιόν τον Εμμανουήλ».

Ο προφήτης Μιχαίας εντοπίζει επακριβώς και τον τόπο της Γέννησής του: «και συ Βηθλεέμ» λέγει, « αν και είσαι τόσο μικρή ανάμεσα στις άλλες πόλεις, θα γίνεις μεγάλη, γιατί από σένα θα Γεννηθεί Εκείνος, που θα σώσει τον κόσμο και η καταγωγή του θα είναι προαιώνια.»

Έτσι η φωνή του αρχαίου κόσμου και η προσδοκία τους γίνεται πίστη. Και ο Θεός περίμενε. Περίμενε πολύ!!!

Ώσπου ήρθε «το πλήρωμα του χρόνου» και « εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού, γενόμενον εκ γυναικός, γενόμενον υπό νόμον, ίνα τους υπό νόμον εξαγοράσει, ίνα την υιοθεσίαν απολαύομεν»

Γι’ αυτό το μεγάλο και ξεχωριστό γεγονός χτυπούν σήμερα οι καμπάνες των Εκκλησιών μας, ακούγονται οι μεγαλειώδεις ύμνοι της εκκλησίας μας « Χριστός γεννάτε δοξάσατε », γι’ αυτό τα Παιδιά μας, μας κάλεσαν εδώ σήμερα, συμπλέκοντας όλοι μαζί τον παναρμόνιον ύμνο της ειρήνης, το μήνυμα της σωτηρίας: ” Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία”.
Μικρός, ταπεινός, φτωχός, άσημος και παραμελημένος, γεννιέται σήμερα ο Παντοδύναμος, ο των πάντων Θεός.
Απίστευτο, πρωτάκουστο, ακατανόητο και φοβερό προβάλλει στο φτωχικό ανθρώπινο μυαλό, το αχώρητο, μα σωτήριο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Λόγου.
Δεν είναι ακατανόητο, αλλά Υπέρ-νοον!
Όχι παράλογο αλλά Υπέρ – λόγο!
Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, ο πλάστης δούλος! Δικός του είναι ολόκληρος ο κόσμος, όμως δεν υπάρχει τόπος για το Δημιουργό του παντός!
Δικοί του είμαστε όλοι μας κι όμως κανείς δεν τον περιμένει έξω από τη φτωχική φάτνη να τον υποδεχθεί!
Μονάχος ο « Υιός του ανθρώπου» στην παγωμένη νύχτα οραματίζεται έναν καινούργιο κόσμο, ειρηνικό. Χωρίς μίση, πολέμους, αγωνίες ηθική και οικονομική κατάπτωση και εξευτελισμό του ανθρώπου.
Όμως ο άνθρωπος, και περισσότερο ο σύγχρονος Έλληνας, δεν αφήνει πάντα το υπέρλαμπρο άστρο της Βηθλεέμ να φωτίσει την πνευματική του πορεία. Η ζωή μας είναι σαν ένα καράβι δίχως πυξίδα. Ο προσανατολισμός μας είναι λανθασμένος και οδηγούμαστε στο πνευματικό χάος χωρίς γραμμή και κατεύθυνση.
Ο Αγγελικός ύμνος «και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» είναι ξεπερασμένος πλέον για εμάς τους νεοέλληνες, και η πίστη στον Ενσαρκωθέντα Ιησού απουσιάζει!! Οι κάθε είδους πόλεμοι έχουν εισβάλλει στη ζωή μας και η ειρήνη, όπως και κάθε άλλη αξία, διακυβεύεται.
Έτσι απομακρυνόμαστε συνεχώς από το σκοπό της Γέννησης του Θεανθρώπου και πολεμούμε ό,τι πιο ωραίο έχουμε μέσα μας.!
Χριστούγεννα και φέτος ! Χριστουγεννα του Σωτηρίου έτους 2011. Όμως για τους περισσότερους η γιορτή των Χριστουγέννων έχει χάσει το βαθύτερο και ουσιαστικότερο νόημά της.
Περιορίστηκε σε κάποιους τυπικούς και ειδωλολατρικούς εορτασμούς, με χλιδή, σπατάλη χρημάτων, τυπικές κοινωνικές σχέσεις, φαγητά, γλέντια και ξεφαντώματα! Ενώ από την άλλη, υπάρχει η φτώχεια, η αρρώστια, ο βουβός ανθρώπινος πόνος. Έχουμε κλειστεί στον εαυτό μας και εθελοτυφλούμε στα προβλήματα που μας περιβάλλουν. Η βάση του κακού αρχίζει από την αδιαφορία στον πονεμένο συνάνθρωπο, ο οποίος έχει πάψει να είναι « εικόνα» του Θεού για μας! Είναι σαφής ο λόγος του Ιησού: « εντολήν καινήν δίδωμι υμίν, αγαπάτε αλλήλους. Εν τούτω γνώσονται πάντες, ότι εμοί μαθηταί εστέ».
Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, όλοι δίπλα μας και ας αφουγκραστούμε το βουβό ανθρώπινο πόνο, ας κατανοήσουμε το μήνυμα που μας δίνουν τα παιδιά μας και ας δούμε στο πρόσωπο του Άλλου, το πρόσωπο Εκείνου, που ξαναγεννιέται πάλι φέτος για όλους μας και θα συνεχίζει να Γεννιέται κάθε χρόνο, όσο υπάρχουν άνθρωποι επώνυμοι και ανώνυμοι χριστιανοί με ζεστές καρδιές, για να μπορεί να Γεννιέται εκεί! Γιατί χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει Γέννηση, όπως χωρίς γέννηση δεν υπάρχουν άνθρωποι!!!
Ας γίνει ο καθένας μας Ανατολίτης Μάγος, ας γίνει Αστεράκι όπως τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού μας, της μικρής μας Ενορίας, σε αριθμό ποιμνίου, της Ενορίας που ξεκινά να βάλει μια νέα αρχή στο Πνευματικό και Φιλανθρωπικό της Έργο και ας αποθέσει στα πόδια του Θείου Βρέφους ό,τι πολυτιμότερο έχει και ας ρωτήσει ο καθένας τον εαυτό του.
Γεννήθηκε για μένα ο Χριστός;
Είναι έτοιμη η καρδιά μου για την υποδοχή Του; Ευλογημένος θα είναι εκείνος ο οποίος
θ’ απαντήσει μ’ ένα : ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
ΝΑΙ !!!!!

Εν συνεχεία και μετά από την άριστη εκτέλεση του προγράμματος της εορτής ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Αθανασόπουλος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ευχαρίστησε τους συντελέσαντες για την άριστη και επιτυχή πραγματοποίηση της εορτής. Εμφανώς συγκινημένος από τον παλμό της εορτής, συνεχάρη τα παιδιά και την ομάδα των Ιερέων και των Κατηχητών, καθώς και τους γονείς και κηδεμόνας και πάντας τους κοπιάσαντες για την άριστη οργάνωση της εορτής και επισήμανε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα των Κατηχητικών Σχολείων στην Εποχή μας

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Προϊστάμενο και τους Ιερείς του Ναού, που με την άριστη και απρόσκοπτοι συνεργασία που έχουν με τους συνεργάτες τους Κατηχητές, την κ. Γεωργία Δροσοπούλου, την κ. Αθηνά Παπαπροκοπίου, την κ Στυλιανή Λάκκα, την κ. Φανή Βρατίμου, κ.α. και τα παιδιά τους, μπόρεσαν για μια ακόμη φορά να φέρουν αυτό το άριστο αποτέλεσμα που καθήλωσε όλους τους παρευρισκομένους.
Μετά το πέρας της γιορτής προσφέρθηκαν νηστήσιμα εδέσματα και γλυκίσματα για όλους τους συμμετέχοντας στην εκδήλωση αυτή.

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *