Άδεια αξιοποίησης των βάσεων της ενάντια στο IS έδωσε η Τουρκία

Άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στο έδαφος της ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS), αποφάσισε να δώσει η Τουρκία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, ωστόσο μέχρι σήμερα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ, ενώ οι ΗΠΑ εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Οι λεπτομέρειες της χρησιμοποίησης των τουρκικών βάσεων στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Επί του πεδίου των συγκρούσεων, οι τζιχαντιστές προχώρησαν στην αποστολή ενισχύσεων Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία όπου οι κουρδικές δυνάμεις.

Οι κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προωθήθηκαν χθες κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους απ” όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτόξευσαν 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Κομπάνι, ενώ όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, εξακολουθούν να υπερτερούν, ελέγχοντας το 40% της πόλης, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι.

Οι Κούρδοι που υπερασπίζονται το Κομπάνι, ωστόσο δεν είναι σε θέση να λάβουν ενισχύσεις, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της και εμποδίζει κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθεια των πολιορκημένων ομοεθνών τους.

Χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, επεσήμανε την «βαθιά ανησυχία (του) για την κατάσταση μέσα και γύρω» από το Κομπάνι ζητώντας από «όλα τα μέρη να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν μια σφαγή αμάχων».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σημείωσε επίσης την βαθύτατη ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με αυτό που χαρακτήρισε «τραγωδία» το οποίο εκτυλίσσεται στη συριακή πόλη Κομπάνι, σημειώνοντας: «Προφανώς όλοι μας ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές που λαμβάνουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος σημειώνει πρόοδο στο Κομπάνι και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Στην πραγματικότητα δεν παρακολουθούμε απλώς, έχουμε βαθύτατα εμπλακεί πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες και σήμερα υπήρξαν περισσότεροι βομβαρδισμοί».

«Το Κομπάνι είναι μία κοινότητα και πρόκειται για μία τραγωδία αυτό που συμβαίνει εκεί και εμείς δεν το υποβαθμίζουμε αυτό, ωστόσο το έχουμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκροτήσουμε πλήρως το συνασπισμό» πρόσθεσε ο Κέρι.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *