Kαι επίσημα τα σκουπίδια με ύπουλο τρόπο στην αρχαία Δωδώνη!

Δημοπρατήθηκε η μελέτη από την Περιφέρεια Ηπείρου. “Ο δήμαρχος Κ. Κατσανάκης εκδικείται την περιοχή μας”, λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Δ. Φαρμάκης
Και επίσημα πλέον τα σκουπίδια της περιφέρειας Ηπείρου οδεύουν προς την περιοχή της αρχαίας Δωδώνης…
Δίπλα στο παγκόσμιας φήμης αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Μάλιστα η Επιτροπή Αγώνα μιλάει για κόλπα της Περιφέρειας Ηπείρου. Κατατέθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό τρεις προσφορές και η αρμόδια επιτροπή θα καταλήξει το επόμενο διάστημα, το συντομότερο δυνατό, αν και δεν υπάρχει χρονικό όριο, στην ανάδειξη αναδόχου. Στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο το εργοστάσιο
επεξεργασίας απορριμμάτων και να προλάβει τα κονδύλια που υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα. Αν και στη δημοπρασία της μελέτης δεν αναφέρεται πουθενά η θέση, σκόπιμα λένε μέλη της Επιτροπής Αγώνα, για να μην υπάρξει ξεσηκωμός, εντούτοις η Περιφέρεια Ηπείρου θεωρεί δεδομένο το χώρο κατασκευής στο Ελευθεροχώρι. Και προσθέτουν: “΄Υστερα από τις αντιδράσεις της Επιτροπής Αγώνα κατά της ίδρυσης εργοστασίου Α.Σ.Α. Ηπείρου στην κοιλάδα της Δωδώνης, των επιστημόνων της περιοχής και κυρίως των κατοίκων, έγινε η δημοπράτηση της μελέτης για την κατασκευή του εργοστασίου, χωρίς όμως να αναφέρεται η θέση Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Αυτό ασφαλώς και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία και ασφαλώς θα πρέπει να θέσει κάποιους προ των ευθυνών τους και να τους κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς στο μέλλον, γιατί θα ήταν κρίμα να επαναληφθεί η τραγωδία του Χ.Υ.Τ.Α. Σάμου και στην κοιλάδα της Δωδώνης”. Ο κ. Καχριμάνης δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την κατασκευή του έργου, αν και φορείς, του επισημαίνουν ότι, εκτός από το περιβάλλον και τους κατοίκους, θα υποστεί ζημιά, άμεση και έμμεση, και το πολιτιστικό μνημείο της Δωδώνης.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, που από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ της χωροθέτησης του εργοστασίου σκουπιδιών στο Ελευθεροχώρι, ανέφερε ότι νιώθει ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, δηλαδή τη δημοπράτηση της μελέτης. Όπως εξήγησε, πλέον έχουν απαντηθεί πολλά ερωτηματικά για την επιλογή της θέσης και έτσι το έργο πρέπει να προχωρήσει. Μάλιστα τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται το εργοστάσιο, γιατί οι δρόμοι έχουν γεμίσει σκουπίδια! Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν οι ασυνείδητοι, που πετάνε τα σκουπίδια όπου να είναι, με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων, δεν μπορούμε να ξέρουμε. Δηλαδή αν γίνει το εργοστάσιο στη Δωδώνη, δεν θα υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια στους δρόμους;
ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων με επικεφαλής τους πρώην δημάρχους Σελλών και Δωδώνης Δ. Φαρμάκη και Γιάννη Μπούκα αντίστοιχα, καταφέρεται, εκτός του δημάρχου Δωδώνης, εναντίον και του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν άκουσε τους πολίτες… Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Δ. Φαρμάκης απειλεί με δυναμικές αντιδράσεις, που δεν αφορούν κυρίως σε κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων, αλλά σε νομικούς τρόπους. Ήδη ετοιμάζονται προσφυγές και προς το Συμβούλιο Επικρατείας και προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο επιχείρημα του κ. Κατσανάκη ότι “περιβαλλοντικά ευαίσθητοι υπάρχουν παντού και δεν είναι μόνο η Επιτροπή Αγώνα”, ο κ. Φαρμάκης απαντά ότι “ο δήμαρχος μάλλον βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, αφού δεν μπορεί να αντιληφθεί την αξία της περιοχής, όπου υπάρχει το σπουδαίο διεθνώς αρχαίο θέατρο της Δωδώνης”.
ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ. ΦΑΡΜΑΚΗ

Με σκληρές κουβέντες απευθύνεται ο Δ. Φαρμάκης σε συνέντευξή του, για το εργοστάσιο σκουπιδιών, στο δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα, προς όσους δρομολόγησαν αυτή τη λύση. Λέει χαρακτηριστικά ότι ο δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης “εκδικείται την περιοχή, γιατί δεν κατάγεται ο ίδιος από αυτή”.

-Πώς επελέγη ο χώρος της Δωδώνης για τη δημιουργία του εργοστασίου;
Ο χώρος επελέγη από (προ)μελέτη σε προκαταρκτικό επίπεδο, κάποια σημαντικά στοιχεία της οποίας, όπως διαπιστώθηκε, «αστοχούν» στις παραδοχές και στα εξαγόμενα συμπεράσματα, με δεδομένο ότι παραγνωρίζονται ιδιαιτερότητες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικές εκτιμήσεις.
Επίσης, πολλές από τις ενστάσεις που θέτουν οι κάτοικοι και οι φίλοι της περιοχής δεν αντιμετωπίζονται στην παρούσα προμελέτη, αλλά αφήνεται να «μελετηθεί» σε επόμενη φάση. Στην επόμενη φάση, όπως πάντα γίνεται, τα γεγονότα θα θεωρούνται τετελεσμένα και η θέση ΟΡΙΣΤΙΚΗ! Πρόκειται για μία υψηλότατης όχλησης δραστηριότητα, η οποία δεν συνάδει με την ιστορικότητα και το φυσικό κάλλος της περιοχής. Η περιοχή έχει έντονα γεωλογικά προβλήματα και το συγκεκριμένο τμήμα η Εγνατία το αποπεράτωσε τελευταίο από το σύνολο του έργου!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας της Δωδώνης οι αρχαιολόγοι αναμένουν πιθανή εύρεση αρχαίων οικισμών, οι οποίοι έως σήμερα δεν έχουν βρεθεί. Ασφαλώς οι 17.000 θεατές που γέμιζαν το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, δεν μπορεί να ερχόταν ούτε από τον Άρη, ούτε από τη Σελήνη, αλλά σίγουρα κατοικούσαν στην πέριξ περιοχή και το συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ κοντά στην Αρχαία Δωδώνη.
-Η μελέτη δεν έχει απλώς ανακρίβειες, αλλά σχεδόν παραποιεί την πραγματικότητα… Εσείς συμφωνείτε με αυτή τη μελέτη και κατά τις δικές σας πληροφορίες πώς δημιουργήθηκε;
Πολλοί μιλάνε για κατά παραγγελία μελέτη, για πολιτικό δάκτυλο και πολιτική εξαργύρωση από τον νυν δήμαρχο Δωδώνης. Το σίγουρο είναι ότι η προμελέτη παρουσιάζει αδυναμίες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «μελετητής» ή μεγάλος «επιστήμονας» για να αντιληφθεί το παράδοξο, ότι δηλαδή στα πέντε χιλιόμετρα από έναν παγκόσμιας κλίμακας, σημασίας και σπουδαιότητας αρχαιολογικό χώρο, κατασκευάζουμε χώρο επεξεργασίας απορριμμάτων (στην κυριολεξία θα γελάει ολόκληρος ο πλανήτης και θα μας ειρωνευτούν ακόμη και οι Βρετανοί πως ενώ από τη μία ζητάμε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, από την άλλη κάνουμε τέτοια πολιτιστικά εγκλήματα!)
-Σε ευθεία γραμμή από το εργοστάσιο, ποια είναι η απόσταση;
Το εργοστάσιο (που θα εξυπηρετεί τα απορρίμματα ολόκληρης της Ηπείρου) απέχει σε ευθεία απόσταση:
-Από τον αρχαιολογικό χώρο 5,5 χιλιόμετρα.
-Από τη ζώνη απόλυτης προστασίας Δωδώνης 2,5 χιλιόμετρα.
-Από το σχέδιο ΣΧΟΑΠ του παλαιού Δήμου Σελλών –που απαγορεύει τέτοιες χρήσεις– 0,5 χιλιόμετρο.
Ενδεικτικό της προχειρότητας της προμελέτης είναι ότι μία εκ των θέσεων –η οποία και τελικά δεν επιλέχθηκε– ήταν εντός της ζώνης απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου! Νομίζουμε ότι και μόνο του αυτό λέει πολλά!
-Υποστηρίζουν ότι μεταξύ του εργοστασίου και του αρχαιολογικού χώρου παρεμβάλλεται το όρος Τόμαρος. Στη δική μας διαπιστώσαμε ότι είναι στην ίδια κοιλάδα με τον αρχαιολογικό χώρο. Ποια είναι η δική σας εξήγηση και τι σας είπαν για την παραποίηση της πραγματικότητας;
Από το θέατρο και το Μαντείο της Δωδώνης όντως δεν θα είναι ορατό το εργοστάσιο. Είναι όμως ΑΜΕΣΑ ορατό από πάρα πολλά σημεία της ζώνης απόλυτης προστασίας της Δωδώνης και από χωριά της περιοχής. Ο χώρος είναι στην ίδια κοιλάδα. Για να καταλάβετε το οξύμωρο του επιχειρήματος, από τον αρχαιολογικό χώρο έως το εργοστάσιο εκτείνεται η Εγνατία Οδός. Κατά αυτή την έννοια, στο τμήμα της Εγνατίας οδού στην περιοχή μεσολαβεί ο Τόμαρος! Σαφώς πρόκειται για αστείο επιχείρημα!
-Πόσες εκδηλώσεις τα τελευταία δέκα χρόνια έκανε η περιφέρεια και τα δύο κόμματα εξουσίας στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης;
Καμία εκδήλωση δεν έγινε εδώ και 14 χρόνια, με την αιτιολογία ότι δεν αντέχουν οι «πέτρες» την προσέλευση θεατών. Όμως όταν χρειάστηκε να προβληθούν κάποιοι και όταν χρειάστηκε να διαφημιστεί η Ελλάδα παγκόσμια, «άνοιξαν» οι πόρτες και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξαφνικά «θεραπεύτηκαν» τα καθίσματα και μπήκαν περίπου 4.000-5.000 θεατές, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς οδηγίες. Στο τέλος, μάλιστα, οι «ειδικοί» αποφάνθηκαν ότι καμία ζημιά δεν παρατηρήθηκε. Κάποιοι μας δουλεύουν συστηματικά. Είναι αυτοί που θέλουν να «θάψουν» τη Δωδώνη. Είναι αυτοί που βρίσκουν ευρήματα και τα «θάβουν» ξανά για προστασία. Ο λόγος που τα ανασκάπτουν δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι εντέλει.
-Ξέρετε προγράμματα προσέλκυσης ξένων στον αρχαιολογικό χώρο;
Κανένα πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων δεν υπάρχει από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και τις υπηρεσίες του. Ούτε καν ενημερωτικά φυλλάδια για την Ιστορία της Δωδώνης. Τα μόνα φυλλάδια που υπάρχουν είναι από την πρώην δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Δωδώνης και τίποτε άλλο. Κάποιοι, προφανώς, ντρέπονται για την Ιστορία μας και, κυρίως, ντρέπονται γιατί από αυτόν τον χώρο λεγόμαστε Έλληνες.
-Οι υπουργοί Πολιτισμού πόσες φορές έχουν επισκεφτεί την περιοχή τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια και πόσες φορές έχουν φέρει ξένους ομολόγους τους για προβολή ή αξιοποίηση του χώρου;
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρελάσει από τη Δωδώνη σχεδόν όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού. Οι κύριοι Βενιζέλος, Καραμανλής, Βουλγαράκης, Λιάπης, Σαμαράς. Όλοι έταξαν συντηρήσεις, αναστηλώσεις, παραστάσεις κ.λπ. Ξέρετε, η Δωδώνη δίνει φως και πολλοί θέλουν να πάρουν από το φως της.
-Εσείς, ως κάτοικος της περιοχής, μπορείτε να πείτε αν ο αέρας φυσήξει από την πλευρά που γίνεται το εργοστάσιο προς το αρχαίο θέατρο θα επηρεάσει ή όχι τον χώρο;
Φυσικά, θα επηρεάσει τον ευρύτερο χώρο της Δωδώνης, τη ζώνη απολύτου προστασίας της και, φυσικά, τον αρχαιολογικό χώρο! Φανταστείτε την αντίδραση ενός περιηγητή που θα έρθει από την άλλη άκρη της γης για τον αρχαιολογικό χώρο και θα περπατήσει στον ευρύτερο χώρο της Δωδώνης, όταν θα αντιληφθεί ότι ο χώρος που προτείνεται για κατασκευή εργοστασίου βρίσκεται μέσα στην κοιλάδα της Δωδώνης.
-Το αρχαίο θέατρο είναι ερείπια και μη αξιοποιήσιμο;
Το αρχαίο θέατρο/μαντείο είναι από τα σημαντικότερα ελληνικά και παγκόσμια μνημεία και λειτουργεί επίσημα ως αρχαιολογικός χώρος. Είναι από τα πλέον καλύτερα διατηρημένα και είναι απορίας άξιο πώς τόλμησαν κάποιοι «μελετητές» να αναφέρονται σε ερείπια. Όμως, πώς θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά για να ενισχύσουν τη θέση τους ότι η Δωδώνη είναι ο φυσικός αποδέκτης των σκουπιδιών όλης της Ηπείρου; Ο βασιλιάς Πύρος πάλευε για μια μεγάλη Ήπειρο και οι σημερινοί ηγέτες παλεύουν για μια μικρή Δωδώνη. Είναι και αυτά δείγματα του καιρού μας και το τι θέλουμε για το μέλλον μας. Στην ευρύτερη περιοχή από τη Δωδώνη έως την Τύρια έχουν κατασκευαστεί πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και ακόμη και τώρα, την περίοδο της βαθιάς ύφεσης, κατασκευάζονται καινούργια!
-Ο δήμαρχος Δωδώνης εκλέγεται από την περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, όπως θα έπρεπε ή με τη συνένωση εκλέγεται από άλλη;
Ο δήμαρχος εκλέγεται από άλλη περιοχή και γενικά θεωρεί την περιοχή της Δωδώνης «μειωμένης επιρροής του». Για πολλούς, η συγκεκριμένη κίνηση θεωρήθηκε ως εκδικητική, μόνο που έτσι υποστηρίζει μία καταστροφική επιλογή για το σοβαρότερο αρχαιολογικό μνημείο της Ηπείρου!
-Σε όλη την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος για το εργοστάσιο;
Νομίζουμε ότι η ερώτηση είναι ρητορική. Είναι σαν να λέμε ότι μία θέση στα πέντε χιλιόμετρα από την αρχαία Ολυμπία είναι ιδανική για τέτοια χρήση για να εξυπηρετεί την Πελοπόννησο και ότι δεν μπορεί να βρεθεί καλύτερη!
-Η δημιουργία του εργοστασίου έχει οφέλη για την περιοχή και ποια είναι αυτά (π.χ. καταπολέμηση ανεργίας, αξιοποίηση περιβάλλοντος κ.λπ.);
Τα οφέλη είναι καθαρά ψηφοθηρικά για τους πολιτικάντηδες –παλαιάς κοπής– οι οποίοι ήδη τάζουν δεξιά και αριστερά θέσεις! Η πραγματικότητα είναι ότι οι θέσεις είναι ελάχιστες και χαμηλής ποιότητος και κατώτερες των συνθηκών. Όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, ο ανάδοχος που θα λειτουργεί τον χώρο θα επιλέξει τελικά αλλοδαπούς! Αντίθετα, θα χαθούν υφιστάμενες σε τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και θα εμποδιστεί η δημιουργία νέων.
-Η αίσθησή σας από την αξιοποίηση ή μη του αρχαιολογικού χώρου είναι ότι οι τοπικές αρχές σε όλο τους το φάσμα και, κατά δεύτερο λόγο, οι κρατικές αρχές αντιμετωπίζουν τη Δωδώνη σύμφωνα με την Ιστορία της ή ως έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας;
Η Ελλάδα σκοτώνει τα τέκνα της. Η συγκεκριμένη απαξίωση είναι πολύπλευρη. Η αδιαφορία των πολιτικών μας για την ανάδειξη των σοβαρών αρχαιολογικών μας χώρων, η αφοσίωσή τους στις πελατειακές τους εξυπηρετήσεις, καθώς και η γενικότερη παρακμή που τελευταία ζούμε βοηθούν στην απαξίωση αυτή. Αν θέλουν να αξιοποιήσουν τη Δωδώνη οι πολιτικοί μας, ας κάνουν ένα διεθνές κάμπους όπου κυρίως ξένοι αλλά και Έλληνες θα μπορούν να διδάσκονται αρχαία ελληνικά, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, το οποίο έχει Δωδωναίο σύμβολο ως έμβλημά του. Αυτό θα έφερνε τουρισμό και πραγματική ανάπτυξη!

www.katoci.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *