Γιατί οι Άγγλοι οδηγούν στην αριστερά πλευρά ? Kαι εμείς δεξιά??

Αν σας έλεγα οτι το γεγονός οτι οδηγούμε στην δεξιά πλευρά οφείλεται στον Ναπολέοντα θα το πιστεύατε??
Μετα τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τις…. ραλλιστικές ικανότητες των Ινδων οδηγών που μάθαμε σε προηγούμενη ανάρτηση αν δεν γνωρίζατε, εγω πάντως απέδιδα το γεγονός της ….
οδήγησης στα αριστερά στην αναποδιά των Αγγλων, και στο γεγονός οτι θέλουν να ξεχωρίζουν απο τον υπόλοιπο κόσμο aς μαθουμε γιατί οι Αγγλοι οδηγούν στην αριστερά πλευρά αλλά και μείς στα δεξιά!!
Για τον περισσότερο κόσμο, μας φαίνεται ότι οι Άγγλοι είναι ανάποδοι, και για αυτό οδηγούν στα αριστερά. Κι όμως, κάνουμε λάθος, μιας κι αυτή η τακτική, το να βρισκόμαστε στην αριστερή πλευρά του δρόμου κρατάει από τα πολύ παλιά χρόνια.
Μέχρι το 1700 οι άνθρωποι περπατούσαν στο αριστερό μέρος του δρόμου. Αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες, κι έτσι το καλό χέρι, που θα κράταγε το ξίφος σε περίπτωσης που χρειαζόταν, θα έπρεπε να είναι ανάμεσα στον αμυνόμενο και το επιτιθέμενο. Επίσημη οδηγία, στις μετακινήσεις οι άνθρωποι να βρίσκονται στο αριστερό μέρος του δρόμου δόθηκε από τον πάπα, στα 1300. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το 1773, όταν η αύξηση της κυκλοφορίας των αλόγων αλλά και των αμαξών, οδήγησε την αγγλική κυβέρνηση να βγάλει οδηγία η οποία επέμενε στην κυκλοφορία στην αριστερή πλευρά του δρόμου. Η οδηγία αυτή έγινε νόμος το 1835.
Όλα αυτά εξηγούν το γιατί στην Αγγλία και τις αποικίες της οδηγούν στα αριστερά. Ακούγεται και φαίνεται λογικό. Τότε γιατί στις υπόλοιπες χώρες τα οχήματα κινούνται στην δεξιά πλευρά του δρόμου; Το μόνο σίγουρο είναι ότι οφείλεται στους Γάλλους.
Κατά μία εκδοχή η αλλαγή αυτή έγινε από το Ναπολέοντα. Συγκεκριμένα, όταν τα κάρα άρχισαν να διαδίδονται, ο οδηγός του κάρου δεν καθόταν πάνω στο όχημα, αλλά στο τελευταίο άλογο, και μάλιστα στην αριστερή πλευρά. Για να χρησιμοποιούν το καμτσίκι με το δεξί. Από τη θέση αυτή, ο οδηγός μπορούσε μεν να ελέγξει την πορεία όλων των αλόγων, δε μπορούσε όμως να ελέγξει το πόσο κοντά ήταν στα άλλα κάρα. Έτσι, το θέμα ήταν αρκετά σοβαρό, τόσο που ανάγκασε το Ναπολέοντα να κάνει την κίνηση στα δεξιά υποχρεωτική.

http://podilatakias.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    Οι άγγλοι μαζί με τους αμερικανούς αποτελούν το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα και ότι έχουμε υοθετήσει απο αυτούς μας έχει φέρει σε αυτό το χάλι, δεν νομίζετε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με αυτούς τους μαλακοπιτουροηλιθιοπίθηκους.

    Γράψτε για καμιά άλλη παπαριά τόσες έχουμε.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *