Πούτιν: Ήμουν πράκτορας της KGB


Τη λαϊκή ρήση «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν: παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια πως κατά την ψυχροπολεμική δεκαετία του ’80 υπηρέτησε στο «μέτωπο» της Ανατολικής Γερμανίας ως βιομηχανικός -και όχι μόνον- κατάσκοπος της KGB! Μέχρι …
.
.
σήμερα, ήταν γνωστό πως τα καθήκοντα του ισχυρού πολιτικού άνδρα της Ρωσίας την εποχή εκείνη περιορίζονταν στη στρατολόγηση νέων πρακτόρων που διατηρούσαν δεσμούς με τη Δυτική Γερμανία.

Μιλώντας σε συνάντηση που είχε με κορυφαίους επιστήμονες-μέλη της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Πούτιν προέβη στις σημαντικότερες αποκαλύψεις που έκανε ποτέ σχετικά με το παρελθόν του. Είπε, χαρακτηριστικά, πως η αποστολή του στην Ανατολική Γερμανία ως μυστικού πράκτορα είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη συλλογή διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με την τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της Δύσης.

Ωστόσο, δεν δίστασε να αναφερθεί και στην απογοήτευση που βίωσε αργότερα, όταν διαπίστωσε πως τα μυστικά που είχε συλλέξει όλο αυτό το διάστημα και είχε αποστείλει στη Μόσχα έμειναν για πάντα αναξιοποίητα στα συρτάρια των ανώτερων στελεχών.

«Οταν υπηρετούσα σε ένα άλλο τμήμα κατά το παρελθόν», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος έμμεσα στην KGB, «θυμάμαι ακόμη την εποχή -ήταν τέλη της δεκαετίας του ’80- που διαπίστωσα πως οι αναφορές με τις πληροφορίες που συλλέγαμε δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ με γνώμονα την ανάπτυξη της οικονομίας της Σοβιετικής Ενωσης». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ποτέ δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τον λόγο για τον οποίο υπήρχε αυτή η ολιγωρία. Οπως και το γιατί οι Σοβιετικοί επιστήμονες δεν χρησιμοποίησαν ποτέ την τεχνογνωσία στην οποία απέκτησε πρόσβαση τόσο ο ίδιος όσο και οι «σύντροφοί» του. «Εργαστήκαμε, πραγματικά, πολύ σκληρά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να πάρουμε στα χέρια μας τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, που υπηρετούσε στη Δρέσδη από το 1985 έως και το 1990. Κατέληξε σημειώνοντας πως «τελικά οι προσπάθειές μας πήγαν χαμένες».

Espressonews.gr
.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *