Leonardo da Vinci : Ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ζώων μέσα στον καλλιτέχνη

Μελέτες του Leonardo da Vinci “τα πόδια ενός σκυλιού”, περίπου το 1485. Φωτογραφία: Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, Εδιμβούργο

Απελευθερωτής των πουλιών, λάτρης των ζώων, χορτοφάγος και πάντως πολύ μπροστά στην εποχή του στην αμφισβήτηση της ανωτερότητας των ανθρώπων από τα ζώα.

Το μεγαλείο του Leonardo da Vinci δεν είχε ποτέ αποδειχθεί τόσο συντριπτικά όσο….
σήμερα. Η έκθεσή του “Ο Καλλιτέχνης στο δικαστήριο του Μιλάνο”, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, αποκαλύπτει την ευαισθησία και την ποιότητα του. Δεν ήταν μόνο ένας μοναδικός ζωγράφος αλλά και ένας θαυμάσιος άνθρωπος! Μεγάλος υπερασπιστής των δικαωμάτων των ζώων σε εποχές που…

αυτό δύσκολα και σπάνια γινόταν.
Αυτό που ο συγγραφέας του άρθρου του Guardian, Jonathan Jones, θυμάται έντονα ως παιδί, ήταν μια εικόνα στο βιβλίο Ladybird του Leonardo (1550) , o οποίος μόλις είχε απελευθερώσει ένα πουλί που αγόρασε , ενώ διαγραφόταν η μεγάλη έκπληξη των παρευρισκόμενων.
Αγαπούσε τόσο πολύ τα ζώα , που εκείνη την εποχή ο Leonardo Da Vinci αγόραζε πτηνά και κατοικίδια ζώα σε κλουβιά στην Ιταλία και τα απελευθέρωνε.
Έθεσε εν αμφιβόλω τότε την ανωτερότητα του ανθρώπου σε σχέση με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που τον απασχολούσαν και προκύπτει από τις σημειώσεις του , καθώς επαναλαμβανόταν έντονα στα σημειωματάριά του.
Έγραφε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ότι ο άνθρωπος δεν είναι ο “βασιλιάς των ζώων” αλλά ο “βασιλιάς των θηρίων” , δηλαδή το πιό ισχυρό θηρίο από τα υπόλοιπα. Και εξέφραζε την οργή του για το ανθρώπινο χέρι που χρησιμοποιείτο για τη σφαγή τόσων ζώων…
Επεσήμαινε συχνά ότι κανένα από τα άλλα ζώα δεν κάνει αυτά που κάνουν οι άνθρωποι στον πλανήτη, αναφερόμενος σε εντυπωσιακές ιστορίες κανιβαλισμού των ανθρώπων.
Ο ισχυρισμός του, ότι είμαστε όλοι ζώα και δεν μας δίνει ο Θεός κανένα δικαίωμα να φάμε τους συντρόφους μας, άλλα πλάσματα γύρω μας, ερχόταν σε μεγάλη αντίθεση με την κουλτούρα εκείνης της εποχής.
Ο ιστορικός της εποχής Κιθ Τόμας επιθετικά δήλωνε πως τα ζώα δημιουργήθηκαν μόνο για ανθρώπινη χρήση…
Μόνο τον 18ο αιώνα, η στάση αυτή αμβλύνθηκε και υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθησία για τα ζώα, ενώ οι ισχυρισμοί του Da Vinci έγιναν πιό διαδεδομένοι.

http://animalspress.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *