Τελευταία Νέα

Τη χειραγώγηση του επιτοκίου Libor υποψιάζεται η Κομισιόν

EΠIΣHMH έρευνα προκειμένου να αποδειχθεί εάν ορισμένες κορυφαίες τράπεζες παρανομούν, χειραγωγώντας το διατραπεζικό επιτόκιο σε δολάρια Libor, ξεκίνησε η Κομισιόν, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται ασφαλείς πηγές από το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα έρευνα κατά των συγκεκριμένων τραπεζών και….
σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά τους στις αγορές πιστωτικών παραγώγων.

Ηδη υπηρεσίες της Ε.Ε. στα μέσα Μαρτίου έχουν ζητήσει από όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αγορά Libor να αποστείλουν στοιχεία για το πώς υπολογίζεται το συγκεκριμένο διατραπεζικό επιτόκιο. Ανάλογες κινήσεις έχουν ξεκινήσει και οι αρχές ελέγχου Βρετανίας και ΗΠΑ, με τη βρετανική Barclays –την τρίτη μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα από πλευράς περιουσιακών στοιχείων– να είναι η μοναδική η οποία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει να συνεργάζεται για το συγκεκριμένο θέμα με τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές ελέγχου.

«Πρόκειται για μία υπόθεση που δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει χειραγώγηση», υποστηρίζει στο Bloomberg ο κ. Σιμόν Μόχαν, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων στη λονδρέζικη επενδυτική εταιρία MF Global. Παρά ταύτα οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν, ως φαίνεται, ότι έχουν αρκετές πιθανότητες να αποκαλύψουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν παράνομες δραστηριότητες στη συγκεκριμένη αγορά. Αλλωστε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, έχει ξεκαθαρίσει ότι η διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των αγορών είναι η προτεραιότητά του. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά των Goldman Sachs, JP Morgan Chase και 14 ακόμη επενδυτικών τραπεζών, για συμφωνία που έχουν κλείσει σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά τους στις αγορές ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο Libor αποτελεί τη «βάση μέτρησης» (benchmark) για χρηματοοικονομικά προϊόντα συνολικής αξίας 350 τρισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ καθορίζεται σε ημερήσια βάση από την Ενωση Βρετανικών Τραπεζών, βάσει όμως στοιχείων που της παραδίδουν οι μεγάλες τράπεζες που συμμετέχουν σε αυτή την αγορά.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των τραπεζών που έχουν τεθεί στο «στόχαστρο» της Κομισιόν συγκαταλέγονται οι JP Morgan, Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Crédit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, Lloyds Banking Group, Crédit Agricole, WestLB και Société Générale.

http://bankwars.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *