Επαναδιαπραγμάτευση του Mνημονίου δια μέσω της εξεταστικής του Μνημονίου

Για να μη ξεχνιόμαστε, εδώ και καιρό έχει σταλεί στη Βουλή μια «αραχνιασμένη» δικογραφία από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ζητάει να διερευνηθεί πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο.
Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει χρέος…
απέναντι στον ελληνικό λαό να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό τους υπεύθυνους. Η διεξαγωγή Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο είναι πλέον μονόδρομος. Oι ευθύνες για το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις πολιτικές και άπτονται διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη σε επίπεδα που αγγίζουν αυτά της Εθνικής έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο δεν πάει πολύς καιρός που ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ντράγκι αποκάλυψε την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2009-2010, τα οποία δημιούργησαν λανθασμένη εικόνα στους δανειστές μας και διαστρέβλωσαν εν τέλει την εικόνα της Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκθέσεις του Ινστιτούτου Bruegel, το οποίο σημειώνει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι από τα πλέον αποτυχημένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ομολογία πλέον της καταστροφής είναι σχεδόν καθολική, καθώς τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα εντάσσονται στο 1% των πλέον αποτυχημένων που έχουν εφαρμοστεί ποτέ.

Η υπόθεση με το «βαθύ λαρύγγι» που εκτόξευσε τα spreads με ανώνυμες δηλώσεις του στο site Market news International έχει μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αλήθεια ποιοι κέρδισαν εκείνη την εποχή δισεκατομμύρια ευρώ παίζοντας με την τύχη ενός λαoύ?

Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 το spread δεν ξεπερνούσε τις 100 μονάδες βάσης (1%), ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 το spread εκτινάχτηκε στις 2000 (20%) μονάδες βάσης.

Αν ανατρέξει κανείς σε όσα προβλέπονταν και ουδέποτε επαληθεύτηκαν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έκανε η διακυβέρνηση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα λοιπόν με τις εξαγγελίες τους, η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2012, το ταβάνι της ανεργίας θα ήταν το 14.2%, ενώ η επιστροφή στις αγορές θα συνέβαινε το παρόν έτος 2013!!

Γράφει η Ειρήνη Βανταράκη
news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *