Mε υπουργική απόφαση η άρση πετρελαιοκίνησης

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης για τα Ι.Χ. και τα ελαφρά φορτηγά στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τροπολογία που κατατίθεται σήμερα Βουλή από το υπουργείο ΠΕΚΑ θα προβλέπει ότι για την άρση της απαγόρευσης θα αρκεί Κοινή Υπουργική Απόφαση και δεν….
θα απαιτείται διάταξη νόμου.

Ειδικότερα η τροπολογία αναφέρει συγκεκριμένα πως τροποποιούνται το 3ο και 4ο εδάφιο του άρθρου 26 του Ν. 1959/1991 (ΦΕΚΑ 123) ως ακολούθως: «Η παρούσα ρύθμιση δεν εφαρμόζεται για περιοχές των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης εφόσον η τεχνολογία τους δεν πληροί εκ κατασκευής, κατ’ ελάχιστον, συγκεκριμένες απαιτήσεις ανώτατων ορίων εκπομπών καυσαερίων, οι οποίες καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Με την παραπάνω απόφαση καθορίζονται επίσης τα ακριβή γεωγραφικά όρια των ανωτέρω περιοχών, οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης αδειών κυκλοφορίας καθώς και οι όροι κυκλοφορίας και άλλα σχετικά μέτρα αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου είχε παρουσιάσει πριν από μέρες στη Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής τις κυβερνητικές προτάσεις για την πετρελαιοκίνηση στα Ι.Χ. και στα ελαφρά φορτηγά στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα ταξί, τα βαρέα οχήματα αλλά και τα φορτηγά κάτω των 4 ωφέλιμων τόνων, που χρησιμοποιούνται από παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών.

http://www.newscode.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *