ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ..ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ!!! N.Παππάς: “Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας”

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία αμοιβαία επωφελής δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο pressproject.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν σε αυτή τη φάση και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση, απάντησε πως αυτό είναι αυτονόητο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν. Όμως επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από εμάς έχουμε κυβερνητική ευθύνη, και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ, εκεί, σε ένα κομματικό όργανο ή σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης από την τελική απόφαση. Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών», είπε ο και επέμεινε ότι η συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής.

Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Παππάς απάντησε: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ».

Επέμεινε δε: «Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;», είπε ο κ. Παππάς ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε πως το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρώσουμε αυτό το γνωρίζουν όλοι αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι το ζήτημα να βγει κάποιος να πει Σάββατο βράδυ, Δευτέρα πρωί, δεν είναι εκεί το ζήτημα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις και πληροφορίες που προέρχονται από το ΔΝΤ, δεν παρέλειψε να σημειώσει: «Διαπιστώσαμε ότι και στο επίπεδο των απλών δεδομένων υπάρχουν λάθη μέσα στους θεσμούς και υπάρχει και εσφαλμένη εικόνα και στα πολύ υψηλά κλιμάκια. Το ΔΝΤ είναι οργανισμός που έχει πολύ λίγα πολιτικά καλώδια να το τραβάνε. Αυτό δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις. Μου κάνει εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει στις συζητήσεις».

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός είπε πως πρέπει να μην είναι υφεσιακή και να έχει μεγάλη επιρροή στην καθημερινότητα.

Στην ερώτηση αν η συμφωνία θα έχει μέτρα που θα αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα γιατί έχει μεγάλη ανεργία, έχει πάρα πολύ αρνητικά δεδομένα δημογραφικά και έχει και κατεστραμμένα αποθεματικά στα ασφαλιστικά της ταμεία κυρίως λόγω του PSI.

«Αυτό το πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα, που είτε ήμασταν σε πρόγραμμα είτε δεν ήμασταν, θα το είχαμε. Είτε ήμασταν στην Ε.Ε. είτε όχι, θα το είχαμε. Το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δε έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που ήταν κατατεμαχισμένο με ειδικές πρόνοιες για μερικές ομάδες, με ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν είναι εύκολα εξηγήσιμες σε ένα διεθνές πλαίσιο. Δηλαδή, υπάρχουν συστήματα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων τα οποία δεν είναι πολύ εύκολο να τα εξηγήσεις», είπε ο κ. Παππάς αλλά πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπει ποτέ στη λογική των θεσμών που λένε “στο ασφαλιστικό σύστημα δεν με νοιάζει τι δίνει αλλά θέλω ισοσκελισμένο ταμείο. ‘Αρα να αποσυρθεί το δημόσιο από τη χρηματοδότησή του για να μην διαμορφώνονται και δημοσιονομικές ανισορροπίες”».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες. «Αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι το σύστημα έχει πρόβλημα είτε είμαστε σε συζήτηση με τους θεσμούς. Είτε πάμε στη ρήξη την περιβόητη είτε δεν πάμε». Στο ερώτημα αν θα υπάρχει μέσα στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θέλει λύση μακροχρόνια. Αυτή τη στιγμή θα μπορούν παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, δεν είναι κακό να έχεις ένα ενιαίο ταμείο ή λίγα ταμεία ή να μην έχεις ειδικά προνόμια για ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες που ασκούσαν πολιτική πίεση. Δεν είναι κακό. Κακό είναι να πηγαίνεις σε μια διαδικασία ενοποιήσεων η οποία συμπιέζει προς τα κάτω όλα τα δικαιώματα».

 Ως προς το ζήτημα του χρέους και αν για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει πρόνοια στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση, μια λύση. Κάτι με το χρέος θα πρέπει να γίνει δεν μπορεί με τη δομή που έχει αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί».

Ερωτηθείς για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί της πιθανότητας Grexit λίγες μάλιστα ώρες μετά την προτροπή του Πρωθυπουργού στους πολίτες να αγνοήσουν τις Κασσάνδρες, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «ο κάθε θεσμός και ο κάθε πολιτικός προϊστάμενος του κάθε θεσμού έχει και το δικό του πολιτικό σχεδιασμό, τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες». Σημείωσε δε πως δεν πρέπει να προξενούν έκπληξη τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Ερωτηθείς για τον τρόπο που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και τον ρόλο του Brussels Group, ο υπουργός είπε ότι προφανώς υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντίληψης και διαφορετικές ταχύτητες και στο Brussels Group υπάρχουν τεχνοκράτες που έχουν στο μυαλό τους το προηγούμενο πρόγραμμα και μια κεκτημένη ταχύτητα οποιαδήποτε αλλαγή να την ονομάζουν πισωγύρισμα.

Για τις δηλώσεις στελεχών ότι προτεραιότητα έχει η πληρωμή μισθών και συντάξεων και έπεται η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, ο υπουργός ανέφερε πως αυτή είναι μια πάγια αρχή την οποία έχει ακολουθήσει από την αρχή αυτή η κυβέρνηση και έχει καταστήσει σαφές ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Κατέθεσε ωστόσο στο σημείο αυτό την αισιοδοξία του ότι «παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση της χώρας θα αποκατασταθεί και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα». Και αυτό, γιατί όπως ανέφερε, απασχολεί πολύ τους εταίρους μας το τι θα συμβεί και άρα είναι αστήρικτη μια άποψη ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμη μια ελληνική κρίση και η Ευρωζώνη μπορεί να την ξεπεράσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *