NBC. Υποκρισία. Η Ελλάδα δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με την οικογένεια του Αντετοκούμπο, μέχρι τα ντράφτ του NBA

25 Μαρτίου 2013, ο Γιάννης Αντετοκούμπο παρελαύνει με τις ακαδημίες του Φιλαθλητικού.
Το αμερικάνικο δίκτυο NBC ασχολείται με την περίπτωση Αντετοκούμπο, ο οποίος έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη σε τοπική ιστοσελίδα…
Σε άρθρο με τίτλο “Η Ελλάδα δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με την οικογένειά του Αντετοκούμπο, μέχρι που το NBA παρατήρησε την δεξιότητα του στο μπάσκετ”, το αθλητικό τμήμα του δικτύου, εξιστορεί την ζωή του μπασκετμπολίστα στα Σεπόλια, πως η οικογένεια του ήταν παράνομη για 20 χρόνια, πως τα παιδιά δεν αναγνωρίζονταν από το ελληνικό κράτος, και πως επιβίωσαν κάνοντας δουλειές του ποδαριού, πουλώντας γυαλιά ηλίου, καπέλα και τσάντες στο δρόμο.

Με το θέμα των παιδιών των μεταναστών για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, είχε ασχοληθεί τον Μάρτιο του 2013 και ο ραδιοφωνικός σταθμός NPR, η Κρατική Εθνική Ραδιοφωνία, σε εκτενές ραδιοφωνικό ρεπορτάζ με θέμα “Οι Έλληνες αναρωτιούνται: Ποιος είναι OΈλληνας;”

Ακόμη ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφο προς τον Δένδια στις 3 Απριλίου 2013, είχε θέσει το θέμα της παράνομης κράτησης ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα, ενώ αναφερόταν και το σχετικό Π.Δ. 114/2010.

Τον ίδιο μήνα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έδινε στην δημοσιότητα έκθεση σχετικά με περιστατικά ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας σε παιδιά μεταναστών

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το NBC, όπου καυτηριάζει την υποκρισία, πίσω από την υπόθεση του νεαρού αθλητή.

“Προσέξτε την υποκρισία εδώ – μόλις ανακάλυψαν ότι ο Αντετοκούμπο μπορούσε να παίξει μπάλα,ξαφνικά το ελληνικό κράτος που τους έκανε να ζουν στις σκιές για δύο δεκαετίες αγκάλιασε την οικογένεια, όπως τους άσωτους υιούς. Συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και αντιμετωπίζονται σαν ήρωες.

Από το Ποντίκι, 12 Ιουλίου 2013

Όπως πολλά κράτη, όταν οι καιροί γίνονται σκληροί και η ανεργία αυξάνεται, μερικοί άνθρωποι αναζητούν εξιλαστήρια θύματα σε ανθρώπους που κάποιοι σκέφτονται ότι δεν ανήκουν εκεί.

“Αν ο Γιάννης ήταν ένας Αϊνστάιν ή ένας επιστήμονας, δεν θα έπαιρνε την ελληνική ιθαγένεια, επειδή υπάρχουν 100.000 παιδιά, τουλάχιστον, με το ίδιο πρόβλημα”, είπε ο Σπύρος Βελινιάτης, ο Έλληνας προπονητής μπάσκετ ο οποίος ανακάλυψε τον έφηβο”.

Greece wanted nothing to do with his family until NBA noticed Antetokounmpo’s basketball skills

Kurt Helin

Oct 23, 2013
AP



Η Ελλάδα δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με την οικογένειά του Αντετοκούμπο, μέχρι που το NBA παρατήρησε την δεξιότητα του στο μπάσκετ.

Σε σύγκριση με τη ζωή της οικογένειάς του πίσω στην Ελλάδα – όπου οι γονείς του και τα τέσσερα παιδιά τους ήταν παράνομοι μετανάστες από την Νιγηρία – όλο αυτό που ζει τώρα είναι μια καλή ζωή, δήλωσε ο Αντετοκούμπο στον Jim Owczarski σε μια φανταστική ιστορία που έγραψε για το OnMilwaukeee.com .

Το ενδιαφέρον από τους υπεύθυνους του ΝΒΑ βοήθησαν τα αδέλφια να πάρουν θέσεις στην Ελληνική Εθνική Ομάδα . Ένα θέμα έπρεπε να επιλυθεί , όμως . Για να ταξιδέψουν χρειάζονταν διαβατήρια . Για να έχουν διαβατήριο , χρειαζόντουσαν υπηκοότητα .

Ο Γιάννης , ο Θανάσης , ο Κώστας και ο Άλεξ ( τα τέσσερα παιδιά ) γεννήθηκαν στην Ελλάδα , αλλά τα παιδιά των Νιγηριανών μεταναστών ποτέ δεν αναγνωρίζονται ως Έλληνες . Τίποτα δεν ήταν ποτέ σταθερό , σίγουρο. Αντιμετώπισαν εξώσεις , μετακινούνταν από μέρος σε μέρος.

Επιβίωναν μαζί σαν οικογένεια , τα αγόρια πουλούσαν γυαλιά ηλίου , καπέλα και τσάντες στο δρόμο . Η μητέρα, η Veronica κρατούσε παιδιά , ο πατέρας Charles μαστόρευε . Μόλις ο Γιάννης και ο Θανάσης ξεκίνησαν το μπάσκετ , μοιράζονταν τα ίδια παπούτσια .

“Για 20 χρόνια ήταν παράνομοι», συνέχισε. «Είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν για 20 χρόνια χωρίς χαρτιά. Πολύ, πολύ δύσκολα. Έχεις παιδιά και πρέπει να βγείς έξω και να δουλέψεις χωρίςχαρτιά. Ανά πάσα στιγμή, η αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να πει, έλα εδώ και θα σε στείλω πίσω στη χώρα σου. Για μένα, οι γονείς μου, είναι ήρωες. “

Προσέξτε την υποκρισία εδώ – μόλις ανακάλυψαν ότι ο Αντετοκούμπο μπορούσε να παίξει μπάλα,ξαφνικά το ελληνικό κράτος που τους έκανε να ζουν στις σκιές για δύο δεκαετίες αγκάλιασε την οικογένεια, όπως τους άσωτους υιούς. Συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και αντιμετωπίζονται σαν ήρωες.

Όπως πολλά κράτη, όταν οι καιροί γίνονται σκληροί και η ανεργία αυξάνεται, μερικοί άνθρωποι αναζητούν εξιλαστήρια θύματα σε ανθρώπους που κάποιοι σκέφτονται ότι δεν ανήκουν εκεί.

“Αν ο Γιάννης ήταν ένας Αϊνστάιν ή ένας επιστήμονας, δεν θα έπαιρνε την ελληνική ιθαγένεια, επειδή υπάρχουν 100.000 παιδιά, τουλάχιστον, με το ίδιο πρόβλημα”, είπε ο Σπύρος Βελινιάτης, ο Έλληνας προπονητής μπάσκετ ο οποίος ανακάλυψε τον έφηβο.

“Επειδή το μπάσκετ είναι το εθνικό άθλημα εδώ, τα παιδιά κατάφεραν να ξεπεράσουν τις νομικές δυσκολίες. Τα προβλήματα εξακολουθεί να παραμένει για 100.000 παιδιά παγιδευμένα. Είναι σωστό να το πω αυτό, γιατί ο Γιάννης ήταν η εξαίρεση. “

Όταν είχε μπει στα ντραφτ και είχε γίνει ένας εθνικός ήρωας στην Ελλάδα, ο επικεφαλής ενός “εθνικιστικού” (για να είμαστε ευγενείς), κόμματος δήλωσε ότι ο Αντετοκούμπο δεν θα πρέπει ναεπευφημήται, αλλά να συλληφθεί και να απελαθεί. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αισθάνονται γι ‘αυτόν έτσι, στο σπίτι (και ο Αντετοκούμπο ακόμη και σήμερα λέει ότι η Ελλάδα είναι το σπίτι του).

Ωστόσο, η οικογένεια Αντετοκούμπο ζει στο Milwaukee τώρα, πλέον δεν αναρωτιούνται από που θα βγει το το επόμενο γεύμα τους. Είναι ένα μεγάλο θέμα για αυτούς.

Μετάφραση – Απόδοση: :LEFTeria-news

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *