Nomura: Πότε ξεμένει από χρήμα η Ελλάδα- οι κρίσιμες ημερομηνίες για το χρηματοδοτικό κενό

Στις αρχές του Ιανουαρίου εντοπίζουν οι αναλυτές της Nomura το βασικό πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας, έπειτα και από την απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την έστω και τμηματική εκταμίευση μειωμένης δόσης των δανείων διάσωσης.

Στις 11 Ιανουαρίου, εξηγεί η Nomura, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 1,85 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ, ενώ στις 30 Ιανουαρίου πρέπει να …
αποπληρώσει άλλα 197 εκατ. ευρώ σε ομολογιούχους που δεν προσέφεραν τους τίτλους τους στο PSI.

Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το Δεκέμβριο, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όμως, το ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν το ΔΝΤ θα αναγκάσει την Ευρωζώνη να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες με πρόσθετα δάνεια διάσωσης ή εάν αυτή η συζήτηση θα πάρει αναβολή για το πρώτο τρίμηνο του 2013, για να πραγματοποιηθεί, ενδεχομένως, στο πλαίσιο ευρύτερων αποφάσεων, που θα περιλαμβάνουν και ένα νέο γύρο ελάφρυνσης του χρέους.

“Για τώρα, φαίνεται ότι η λύση σε αυτό το θέμα θα πρέπει να βρεθεί έως το Δεκέμβριο”, σημειώνουν οι αναλυτές της Nomura.

Πάντως, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε “θα πρέπει να υπάρξει νέα έγκριση από τον Οκτώβριο και μετά. Το ποσό είναι αμελητέο”.

Αν και ο υπουργός δεν θέλησε να προσδιορίσει το ακριβές ποσό που χρειάζεται η Ελλάδα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, εντούτοις, δήλωσε ότι τα επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ (πέραν των 6,8 δισ. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα έως τον Οκτώβριο), θα συντηρούσαν τη χώρα έως το Φεβρουάριο του 2014.

Πηγή: Nomura: newmoney.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *