Ο ΟΤΕ παίρνει τη NOVA, triple deal στη Forthnet

 Αν και οι απόψεις για την ταχύτητα που θα επιτευχθεί η συγκέντρωση της αγοράς διίστανται ακόμα σαφές είναι ότι οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει και είναι πλέον μη αναστρέψιμες. Με άξονα τη Forthnet και τη NOVA ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών οδηγείται σε συγκέντρωση, η οποία σε δεύτερη φάση θα οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις. Το μοντέλο που –σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- έχει υιοθετηθεί οδηγεί στην απόκτηση της NOVA από τον ΟΤΕ και σε μια τριπλή συγχώνευση στη σταθερή τηλεφωνία της Wind (πρώην Tellas), HOL και Forthnet. Ανοιχτό παραμένει το μέλλον της On Telecoms και της Cyta, καθώς ένας μόνο από τους δυο θα επιβιώσει.

Των Χρήστου Φράγκου, Νίκου Κονδυλόπουλου

Οι εξελίξεις αυτές είναι προπομπός αντίστοιχων κινήσεων στην κινητή τηλεφωνία οι οποίες αν και έχουν δρομολογηθεί εν τούτοις είναι παγωμένες λόγω του αποτρεπτικού θεσμικού πλαισίου. Τέτοια εμπόδια δεν υφίστανται όμως στη σταθερή τηλεφωνία και το ψηφιακό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ο ΟΤΕ αποκτώντας τη NOVA θα τη μετατρέψει σε πάροχο ψηφιακού περιεχομένου προς όλους τους παίχτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, παρέχοντας με τη μορφή υπενοικίασης ή ακόμα μέσω μοντέλου αγοράς περιεχομένου υποδομές και content προς τις άλλες εταιρίες.

Σε δεύτερη φάση ο βασικός μέτοχος της Forthnet έχοντας στα χέρια του μια εταιρία απαλλαγμένη από δανεισμό και με τις νέες συνθήκες στην αγορά να ευνοούν την ανάδειξή της σε κεντρικό παίχτη και με το χρηματιστήριο σε τροχιά ανάκαμψης θα παραχωρήσει το management στο consortium Vodafone-Wind οι οποίες με τη σειρά τους θα εισφέρουν στην εταιρία τα δίκτυα σταθερής που διαθέτουν, ενώ θα εκκινήσουν και τη διαδικασία συγχώνευσης μέσω απορρόφησης της HOL.

Ετσι η Forthnet θα αναδειχθεί σε έναν δεύτερο ΟΤΕ συγκεντρώνοντας όλα τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας και οι μέτοχοί της θα πωλούν υπηρεσίες τις οποίες θα αγοράζουν από την θυγατρική τους. Ετσι οι ροές εσόδων της εταιρίας θα αποκατασταθούν,η πελατειακή της βάση θα διασφαλιστεί και με το deal της ανάδειξης της NOVA σε κύριο πάροχο (main vendor) ψηφιακού περιεχομένου η δομή της αγοράς αναδιαρθρώνεται πλήρως και οι ισορροπίες αποκαθίστανται.

Η ολοκλήρωση των διεργασιών αυτών θα πάρει χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ολόκληρο το φάσμα της στο τρίτο τρίμηνο του 2015, όταν –σύμφωνα με τις προβλέψεις- θα έχει ολοκληρωθεί και η απορρύθμιση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας που θα επιτρέψει τη συγχώνευση Vodafone και Wind.

Το σενάριο έχουν στο σύνολό του εγκρίνει και συνδιαμορφώσει οι τράπεζες με στόχο να μην προσκρούσει στο σκόπελο της διαχείρισης του ρίσκου που ανακύπτει.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πλέον συμφέρουσα λύση για τις τράπεζες, τους μετόχους των εταιριών και η αγορά οδηγείται σε ουσιαστική αναδόμηση που θα επιτρέψει να αναζητήσει νέα κεφάλαια και να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιούργησε ο επί χρόνια οξύς ανταγωνισμός σε επίπεδο λιανικής.

Θεσμικά, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, το deal της πολλαπλής συγχώνευσης στον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας δεν θα «ενοχλήσει» τις αρμόδιες αρχές, αφενός γιατί ο μόνος ρυθμιζόμενος από την ΕΕΕΤ παίχτης είναι ο ΟΤΕ αλλά και γιατί όλοι μαζί οι εναλλακτικοί δεν ξεπερνούν το 50% και συνεπώς δεν εγείρεται θέμα παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τέλος η συμφωνία για τη NOVA και η ανάδειξή της όχι μόνο ως μονοπώλιο αλλά και ως προμηθευτή ψηφιακού περιεχομένου διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

http://www.sofokleousin.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *