NYT: Κίνδυνος εμφυλίου στην Ελλάδα

Για το επικίνδυνο κλίμα που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας αναφέρονται οι New York Times, οι οποίοι ….

εμμέσως πλην σαφώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η περαιτέρω άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής μπορεί να οδηγήσει την χώρα στον εμφύλιο.

Το άρθρο των NYT που υπογράφει ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Νίκος Κωνσταντάρας, αναφέρεται αρχικά στην δολοφονία των μελών της ΧΑ και επισημαίνεται πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλες χώρες και κυρίως δημοκρατίες της Δύσης όπου η δολοφονία δύο απλών μελών ενός σχετικά μικρού κόμματος θα δημιουργούσε σοβαρούς φόβους πολιτικής αστάθειας και εθνικού διχασμού.

Ωστόσο έτσι έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στην Ελλάδα καθώς η χώρα μπαίνει στον έκτο χρόνο ύφεσης και τον τρίτο χρόνο του προγράμματος ανάκαμψης το οποίο επιτάσσει πολύ λιτότητα και λίγη ανάπτυξη. Οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις τρέφονται από την τωρινή μιζέρια και βασίζονται σε βαθιές ιστορικές ρίζες διχασμού».

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή συνήθιζε να δρα αποσταθεροποιητικά εξαπολύοντας επιθέσεις και στο κοινοβούλιο αλλά και στους δρόμους, εναντίον αντιπάλων και μεταναστών, κάποιες από αυτές, θανατηφόρες.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα οριοθέτησε το τέλος της ασυλίας του κόμματος μέχρι τότε, «αφού ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αστυνομία, ούτε η δικαιοσύνη έμοιαζαν να θέλουν να κινηθούν εναντίον τους». Η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής τον Νοέμβριο θεωρείται πράξη αντεκδίκησης και η αστυνομία πιστεύει πως «έγινε από ακροαριστερούς τρομοκράτες, συνεχιστές της “17 Νοέμβρη”».

Οι NYT εν συνεχεία αναφέρονται και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την είσοδο στη Βουλή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής «με ενοχλητική παρουσία στην πολιτική και την κοινωνία» και υποστηρίζουν ότι: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου υποσχόμενα πως θα επαναφέρουν όλα όσα έχουν χαθεί στα χρόνια της λιτότητας.

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και οι αυτοδιοικητικές τον Μάιο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να κερδίσουν περισσότερο έδαφος, αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς στήριξη. Αυτό ίσως να προκαλέσει εθνικές εκλογές οι οποίες εάν επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, αλλά παράλληλα θα έχουν ως αποτέλεσμα και ένα αποτέλεσμα το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερο κατακερματισμό, διαίρεση και αστάθεια».

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *