Oι αναλογίες της ελληνικής σημαίας από 1: 1,5,να γίνουν 1 : Φ

Του Θωμά Ακρωτηριανάκη

Θα πρότεινα στη Βουλή να ψηφίσει νόμο που να τροποποιεί τις αναλογίες της ελληνικής σημαίας…

που από 1 : 1,5 που είναι σήμερα να γίνουν 1 : 1,618  [1,618…=Φ,πρόκειται για άρρητο αριθμό που έχει άπειρα ψηφία, η ακρίβεια 3 δεκαδικών ψηφίων είναι πρακτικά επαρκής,μάλιστα  ακρίβεια περισσότερων δεκαδικών ψηφίων θα ‘ταν πλεονασμός.
Πάντως ο Φ μπορεί επακριβώς να σχεδιαστεί με διαβήτη.Ο Φ-0,5  είναι η υποτείνουσα ορθογωνίου τριγώνου με κάθετες πλευρές 1  και 0,5].
Δηλαδή το μήκος της σημαίας να γίνει 1,618 (=Φ) φορές μεγαλύτερο  από το ύψος της σημαίας.Ο αριθμός Φ (με πρακτικά επαρκή ακρίβεια, στην κατασκευή σημαιών,1,618) είναι ο «χρυσός αριθμός» των αρχαίων  Ελλήνων,που δίνει ομορφιά,ως πολύ γνωστό,δημιουργεί το «χρυσό
ορθογώνιο» της αρχαίας Ελλάδας,που είναι το πιο καλαίσθητο· και η  άποψη αυτή επαναλήφτηκε στην Αναγέννηση.Ετσι το ορθογώνιο της  σημαίας γίνεται το πιο όμορφο και τιμάται η αρχαία ελληνική επιστήμη.
Ο δε συμβολισμός Φ είναι από τον Φειδία,κορυφαίο γλύπτη της Αρχαίας  Ελλάδας.Κάθε χρυσό ορθογώνιο αποτελείται από ένα μικρότερο χρυσό ορθογώνιο,στραμμένο κατά 90° και ένα τετράγωνο.Βλ. φωτογραφία με  τον Παρθενώνα,με τις πρόσθετες κόκκινες γραμμές.Θα μπορούσε επακριβώς να υπερτεθεί η ελληνική σημαία της πρότασης.
Σήμερα έχουμε 8 διαφορετικά μεγέθη σημαιών.
Τα ύψη τους σε εκατοστά του μέτρου είναι :
1) 18
2) 45
3) 63
4) 90
5) 126
6) 198
7) 270
8) 432
Είναι όλα πολλαπλάσια του 9 (9 οι ταινίες της σημαίας).
Για πρακτικούς λόγους,καλύτερα τα ύψη αυτά να διατηρηθούν.
Βάσει της πρότασης πολλαπλασιάζουμε τα ύψη αυτά επί 1,618  (3 δεκαδικά ψηφία) και προκύπτουν τα μήκη των σημαιών, στρογγυλεύουμε στο πλησιέστερο χιλιοστό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *