O ανταποκριτής μας στην Γενεύη…


Ερευνητές δίνουν στον Χριστιανισμό μορφή κατά τις σημερινές πνευματικές συνθήκες. Οι μεν θέλουν αποβολή των μυθολογικών στοιχείων που επεκόλλησαν οι πνευματικές συνθήκες πριν 2000 χρόνια. Οι δε, τα διατηρούν αλλά προσδίδουν συμβολική ερμηνεία. Αρνούνται την Ανάσταση ως φυσικό γεγονός. Την νοούν ως ανάσταση της χριστιανικής ιδέας και αναγεννήσεως της ζωής.
Στην Ολλανδία η Εκκλησία του Προτεστάντη Πάστωρα Hendrikse είναι κατάμεστη από πιστούς ενώ οι άλλες Εκκλησίες είναι σχεδόν άδειες.Υποστηρίζει ότι είναι άθεος. Μετά θάνατον δεν υπάρχει τίποτε. Ο Ιησούς είναι ιστορικό πρόσωπο, επιφανές, αλλά χωρίς τίποτε το…
.

μοναδικό.Επέθανε και ουδέποτε ανεστήθη εκτός μόνο στην καρδιά μας. Προσθέτει δε ότι δεν είναι αντίφαση να πιστεύει κανείς βαθιά σε ένα Θεό που δεν υπάρχει. Η απόφαση της Προτεσταντικής Εκκλησίας να τον διατηρήσει στην θέση του θεωρείται ιστορική από τον διεθνή τύπο.
Η λέξη θεός νοείται διαφορετικά από τις διάφορες θρησκείες. Όταν σε ρωτούν αν πιστεύεις στον θεό η απάντησή είναι «πες μου τι εννοεις με την λέξη θεός και θα σου πω εάν πιστεύω». Οι νόμοι της φύσεως δείχνουν ότι ο θεός δεν είναι Πανάγαθος. Η ηθική είναι καθαρώς ανθρώπινη έννοια. Η έννοια του θεού είναι μόνο μεταφυσική. Για τον φιλόσοφο Hegel είναι το Απόλυτο. Το Απόλυτο είναι το Εν που εμπεριέχει ως μίαν ουσία τόσο το δυνάμει όσο και το ενεργεία. Ο Πλάτων, λέγει το ίδιο. Η του παντός ψυχή. Ο Πλωτίνος «έφεσις προς το Έν, θεώ ομοιωθήναι». Στο Έν θεμελιώνεται η Παγκόσμια Αγάπη που εκήρυξε ο Χριστός.Για τον Ιησού ο θεός είναι Πνεύμα, δηλ. δεν είναι υλική εικόνα. Δεν είναι άτομο που ενδιαφέρεται και αμείβει ή τιμωρεί άλλα άτομα.
Λέγει το Σύμβολο Πίστεως. «Πιστεύω εις ένα θεόν, πατέρα παντοκράτορα,ποιητήν ουρανού και γης ορατών τε πάντων και αοράτων». Και οι επιστήμονες πανηγυρίζουν, «μα αυτό ακριβώς είναι η Παγκόσμια Ενέργεια με ιδιότητες ενσαρκώσεως σε μάζα που εκφράζει η εξίσωση του Einstein».
Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει το θείον διαφορετικά από ό,τι πριν 2000 χρόνια. Η επίθεση δεν είναι εναντίον του Χριστιανισμού. Γίνεται για την σωτηρία του Χριστιανισμού προβάλλοντας το βαθύτερο φιλοσοφικό νόημα. Γινεται για την Ανάσταση του νεο-Χριστιανισμού.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *