O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΕ ΣΕ ΕΦΙΑΛΤΗΣ..​..

Ένα “περίεργο κλίμα” πλανάται τελευταία στην χώρα μας μία εκλογή προέδρου που εξελίσσεται σε “εφιάλτης” με διαδικασίες που δημιουργούν “σενάρια επί σεναρίων” και αναλύσεις που προκαλούν “δέος” και μόνο που τις ακούς….
Η αλήθεια είναι ότι είτε βγει ο πρόεδρος χωρίς εκλογές είτε με εκλογές είναι άμεσα ταυτισμένος με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον της χώρας μας. Με δεδομένο ότι ο Ελληνικός λαός πάλεψε και θυσιάστηκε ο προβληματισμός είναι σίγουρα κατανοητός η ανασφάλεια όμως όχι διότι πρέπει άμεσα να απαντηθεί. Τη δεδομένη στιγμή οι πολιτικοί μας πρέπει να απαντήσουν ποιο είναι το “μείγμα τις οικονομικής πολιτικής” που θα ακολουθήσει η χώρα μας εφ εξής πρέπει να δώσουν το “στίγμα της χρηματοδότησης της χώρας” που θα εξασφαλίσει ρευστότητα όταν αυτό γίνει κατανοητό νομίζω ότι τότε οι Έλληνες Βουλευτές ή ο Ελληνικός Λαός θα κρίνει…. Ερωτήματα του τύπου πως θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα από τις τράπεζες εάν θέλουμε να παραμείνουμε στο Ευρώ και στην Ευρωζώνη και με ποια πολιτική είναι “εθνική ανάγκη” να απαντηθούν άμεσα. Ακούω τακτικά τους εκλεγμένους βουλευτές μας να τονίζουν ότι θα ψηφίσουμε τον πρόεδρο μόνο εάν υπάρξει “εθνική ανάγκη”, μα τελικά δεν είναι “εθνική ανάγκη” το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας ; Και δεν στέκομαι μόνο σε αυτό βλέπω την τρόικα να αναβάλλει συνεχώς την επίσκεψη των επιτελικών στελεχών της γιατί ; Η απάντηση απλή θέλουν…. “σταθερότητα” για να εγκρίνουν καλώς ή κακώς το κλείσιμο του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας μας…Τελικά θα αφήσουμε την εκλογή προέδρου δημοκρατίας σε “πολιτικάτζικες” εκτιμήσεις και προβλέψεις που κινούνται από 165-180 βουλευτές καθημερινά ; Νομίζω ότι είμαστε σε λάθος δρόμο…. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς “αιφνιδίασε” όχι τυχαία με την χρονική στιγμή που κίνησε την διαδικασία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας με σκοπό να προλάβει…. “δυσάρεστες εκπλήξεις” από μία 6 μηνη παράταση του προγράμματος που θα “εκτροχίαζε” όλες τις θυσίες του Ελληνικού λαού το 2015 θα “επιβαρύνετε” με ελλείμματα, τόκους και μικρά πλεονάσματα και με νέα μέτρα τις πλάτες του Ελληνικού λαού. Είναι ώρα να δούμε τα πράγματα “ψυχρά” αντι να “πολιτικολογούμε” να ζητάμε διευκρινίσεις για την οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας. Δεν είναι ωραίο να ακούμε από το εξωτερικό για έξοδο από το μνημόνιο, χρεοκοπία και “φτωχά ΑΤΜ” , με άγνωστο νόμισμα δεν το αξίζουμε, οι θυσίες όλων των Ελλήνων δεν το επιτρέπουν, ο λαός μας είναι υπερήφανος του αξίζουν “εξηγήσεις για το μέλλον αυτής της χώρας” που χτίζεται καθημερινά με θυσίες, αγώνες προσπάθεια και ιδρώτα. Νομίζω ότι ο Έλληνας πρέπει να πάρει απαντήσεις που πήγαν τα λεφτά του και ποιος θα του εξασφαλίσει το μέλλον του…΄

Moody’s: «Aρνητικό πιστωτικό γεγονός» οι πρόωρες εκλογές
Ως ένα «αρνητικό πιστωτικό γεγονός» (credit negative) χαρακτηρίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Επί της ουσίας, ο οίκος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που γίνουν γενικές εκλογές, τότε θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.Οπως εξηγεί η Moody’s θα προχωρήσει σε υποβάθμιση καθώς θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επόμενη μέρα, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Επίσης, μία τέτοια εξέλιξη θα μετριάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα αυξήσει τα ρίσκα ρευστότητας και χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Τον Ιανουάριο θα επιστρέψει στην Αθήνα το ΔΝΤ
Μέσα στον Ιανουάριο θα επιστρέψει η «διαπραγματευτική αποστολή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα και στόχος είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση» της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.«Περιμένουμε ότι θα επιστρέψουμε με τη διαπραγματευτική αποστολή τον Ιανουάριο. Πρόθεσή μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο» τόνισε συγκεκριμένα.Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την «επιτυχή ολοκλήρωση» της 6ης αξιολόγησης και ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια.
Σε ερώτημα που αφορούσε τη «μετεξέλιξη» της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι «διαισθανόμαστε πως οι ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα να καταστεί προληπτική γραμμή», προσθέτοντας ότι οι αρχές (της Ελλάδας) δεν έχουν υποβάλει «επίσημο αίτημα» και ότι αυτό που προκύπτει από τις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους είναι πως μετά την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης η Ελλάδα θα υποβάλει σχετικό αίτημα. Ερωτηθείς για την «προληπτική γραμμή στήριξης», υποστήριξε ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρών που έχουν προγράμματα-δανειακές συμφωνίες με το ΔΝΤ και «επανακτούν» την σχέση τους με τις αγορές, τα προγράμματα μετατρέπονται σε «προληπτική χρηματοδοτική γραμμή» και ότι σε μια τέτοια εξέλιξη τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως «ανάχωμα» αν τα χρειαστεί η χώρα.

Θα επιστρέψει τελικά η τρόικα εάν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις;
Σε ερώτηση για τις «πολιτικές εξελίξεις» και «αν θα μπορούσαν να ματαιώσουν» την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο» και αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η αποστολή του ΔΝΤ θα επηρεαστεί από το ενδεχόμενο «προκήρυξης πρόωρων εκλογών».Και σε άλλες ερωτήσεις που αφορούν τα θέματα των συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας και κυρίως για τη δημοσιονομική πτυχή, ο κ. Μάρεϊ επεσήμανε ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι ένα σημαντικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης».

Τι γίνεται με το Χρηματιστήριο και τα ομόλογα;
Μαζική φυγή κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο Αθηνών και εκτόξευση των spreads στα ελληνικά ομόλογα προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Οι επενδυτές για ακόμη μία φορά έδωσαν το «μήνυμα» ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους σε ένα περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό πολιτικό ρίσκο και σπεύδουν να ρευστοποιήσουν όσες ελληνικές μετοχές έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Από τη στιγμή μάλιστα που επισπεύσθηκε η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τις πιθανότητες για συγκέντρωση 180 ψήφων να εμφανίζονται σε σενάρια που ξεκινούν από 165 και καταλήγουν στους 180 βουλευτές τη δεδομένη στιγμή, τα διεθνή funds προτιμούν να μην έχουν έκθεση σε ελληνικά χρεόγραφα, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου η οποία κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρόνο θα κρατήσει.

Το δεκαετές ομόλογο
Στο μεταξύ, στην αγορά ομολόγων η απόδοση του δεκαετούς ξεπέρασε ακόμη και το «ψυχολογικό φράγμα» του 9%, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο -με αναφορές στα διεθνή Μέσα- τα σενάρια περί… Grexit, δηλαδή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Υψηλότερα κινήθηκαν ακόμη οι αποδόσεις τόσο του 5ετούς (στο 9,5%) όσο και του 3ετούς, το οποίο υπερέβη το όριο του 10% (στο 10,3%).

Τελικά η εκλογή του προέδρου αποκτά άλλες διαστάσεις κυρίως οικονομικές και μετά πολιτικές ας το κρίνουν αυτό οι “ειδήμονες” είναι εθνικό ή δεν είναι εθνικό θέμα ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας και ας μας δώσουν ακριβώς τις διαστάσεις που αξίζουν όλοι οι Έλληνες της…. οικονομικής πολιτικής της επόμενης ημέρας.

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *