Καθηγητής της Θεολογικής ΑΠΘ: O Ιησούς ηταν ένας περιθωριακός Ραββίνος!

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Τσάκαλος από τη μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

«Ο Χριστιανισμός ήταν μία πίστη η οποία διαδόθηκε από έναν Ραββίνο ασήμαντο, τον Ιησού. Έναν Ραββίνο ο οποίος έδρασε στην πιο ασήμαντη γωνιά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Άμα το δει κανείς από ιστορικής πλευράς, δεν είναι τίποτε σημαντικό όλη αυτή η Χριστιανική Κίνηση: Μια προσπάθεια ερμηνείας των Εβραϊκών Γραφών από κάποιον περιθωριακό Ραββίνο στην Παλαιστίνη. Κι όμως, αυτή η Κίνηση κατάφερε να ανατρέψει μια ολόκληρη Αυτοκρατορία. Και χωρίς να υπόσχεται περισσότερα πράγματα από το Ισλάμ. Ο Ισλαμικός Παράδεισος είναι καλύτερος από τον δικό μας. Έχει πιλάφι, έχει ευχάριστες απολαύσεις και τα λοιπά».

Αυτή ήταν η τουλάχιστον ατυχής έκφραση του καθηγητή της Παλαιάς Διαθήκης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 27 Δεκεμβρίου του 2013.

Και ναι, σίγουρα γνωρίζουμε ότι ζούμε σε αποκαλυπτικούς καιρούς, αλλά, σύμφωνα με τον πατέρα Τσάκαλο, δεν μπορεί να μη μας εκπλήσσει, όταν ειδικά ένας θεολόγος κάνει τέτοιες ανήκουστες και σίγουρα όχι συνηθισμένες δηλώσεις.

«Ένας ηγούμενος Αγιορειτικής Μονής μου διηγήθηκε ένα περιστατικό. Κάποτε (ο εν λόγω ηγούμενος) διάβασε στον πατέρα μου το προσχέδιο μίας διαλέξεως για το Άγιο Όρος, την οποία του ζήτησαν. Κι ο πατέρας μου του απάντησε: Είναι πάρα πολύ ωραίο κείμενο, αλλά πουθενά δεν λες ότι οι Αγιορείτες μυρίζουν!»

Τάδε έφη ο ο κύριος Γαβριήλ Πεντζίκης, γιος του μακαριστού Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, στην ίδια εκπομπή του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ως επίλογο, ας αφήσουμε καλύτερα να μιλήσουν τα ίδια τα λόγια του πατέρα Χρήστου Τσάκαλου…

«Βρισκόμαστε σε καιρούς χαλεπούς. Το Ορθόδοξο φρόνημα των Ελλήνων, προσπαθούν κάποιοι να το αλλοιώσουν. Και αυτοί δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που είναι έξω από την Εκκλησία, που η ζημιά είναι φυσική και λογική. Περισσότερο, δυστυχώς, αλλοιώνεται το Ορθόδοξο φρόνημα από λόγια και πράξεις ανθρώπων που βρίσκονται «εντός» της Εκκλησίας και η ζημιά είναι τότε ολέθρια. Σαν μέλη του Σώματος του Χριστού της Εκκλησίας που είμαστε οφείλουμε να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο, που εντέχνως και σκοπίμως μας έχουν επιβάλλει, να ενεργοποιήσουμε τις πνευματικές μας δυνάμεις και να αντιδράσουμε στα σχέδια αυτών, που επιβουλεύονται και παραποιούν τον Ορθόδοξο Χριστιανικό λόγο».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *