Oι απειλές του Βρούτση – Εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρετε συντάξεις!

Χωρίς συντάξεις θα μείνουν οι ασφαλισμένοι, αν εφαρμόσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης απατώντας σε επερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως «αν συμπεράνω από τις τοποθετήσεις των εισηγητών σας ή από τις ερωτήσεις και αιτήματα που φέρνετε στο γραφείο μου , κοστολογώ περίπου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στα 13 δισ. ευρώ ετησίως συντάξεις για το ασφαλιστικό. Και τα παραμύθια έχουν όριο.

Αν -κατά διάνοια- είχατε την ευκαιρία να κάνετε πράξη αυτά τα οποία λέτε, διαβεβαιώ τους Έλληνες ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, ότι το χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσαν να ζήσουν, να πάνε στα γκισέ της τράπεζας και να μην βρουν τη  σύνταξη τους θα τον έβλεπαν πραγματικότητα».

«Μην προσπαθείτε για λίγες ψήφους, να βάλετε σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων», δήλωσε ο κ. Βρούτσης κλείνοντας την δευτερολογία του.

Λίγο πιο πριν ο υπ. Εργασίας δήλωσε «οι συντάξεις των Ελλήνων είναι απόλυτα εγγυημένες. Δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή μείωση στις κύριες συντάξεις. Εμείς το νοικοκυρέψαμε, το εξορθολογήσαμε, το σταθεροποιήσαμε το ασφαλιστικό σύστημα και το μετατρέψαμε σε βιώσιμο».

Ο υπ. Εργασίας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «δεν υπάρχουν σήμερα μαϊμού συντάξεις, δεν χορηγούνται συντάξεις με υπεύθυνες δηλώσεις, εξασφαλίστηκε πως οι επόμενες γενεές θα μπορούν να πάρουν και επικουρικές και εφάπαξ, είσπραξη εισφορών και ληξιπροθέσμων οφειλών δεν είναι όπως το παρελθόν -μια εθελοντική και άναρχη διαδικασία, τη μείωση της γραφειοκρατίας».

Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης παραδέχτηκε πως «το ασφαλιστικό σύστημα εξακολουθεί να είναι προβληματικό με πλήθος στρεβλώσεων, αδικιών και παθογενειών».

Σημείωσε επίσης πως «από τη συνολική δαπάνη των 28,8 δισ. ευρώ για συντάξεις το 2013, ποσοστό 55% περίπου προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ο υπ. Εργασίας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι καταργήθηκαν 25 διαφορετικοί «κοινωνικοί πόροι» (176 εκατ. ευρώ) που αποτελούσαν ουσιαστικά φόρους υπέρ τρίτων και επιβλήθηκαν το 1928, το ΄39, το ΄40, το ΄50, το ΄55.

O κ. Βρούτσης αναφέρθηκε, τέλος, στο τι ακολουθεί στο ασφαλιστικό από φέτος μέχρι το 2017:

«1. Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όλους όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις. Άλλωστε, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 3863/2010 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 αρχίζει η εφαρμογή του νόμου 3863/2010. Με το νόμο αυτό εισάγεται ο θεσμός της βασικής και της αναλογικής σύνταξης, ενισχύεται ο ανταποδοτικός χαρακτήρας και η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος.

3. Ο νέος «ασφαλιστικός χάρτης» θα διαμορφωθεί με την περαιτέρω διοικητική ενοποίηση των ταμείων στη βάση της μελέτης που εκπονεί το ΚΕΠΕ. Η οποία – χωρίς να θιγούν καθόλου οι παροχές και οι συντάξεις – θα επιφέρει μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών, σημαντικές εξοικονομήσεις, αλλά και εξορθολογισμό και ενιαιοποίηση των κανόνων λειτουργίας.

Για να μπει επιτέλους τάξη σε αυτό το διοικητικό χάος, αφού ακόμη και σήμερα υπάρχουν εβδομήντα (70) διαφορετικοί κλάδοι και τομείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν δικά τους συστήματα παρακολούθησης και λογιστική αυτοτέλεια.

Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρυθμιστική τομή, με άμεσα, απτά αποτελέσματα προς όφελος του πολίτη, του ασφαλισμένου, του συνταξιούχου, αλλά και με την ταυτόχρονη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου, ενοποιημένου ασφαλιστικού τοπίου οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται για την έκδοση σύνταξης σε «υπηρεσία μίας στάσης», στο Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων και μάλιστα με μια απλή ηλεκτρονική αίτηση.

4. Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στο τέλος του 2015,  δηλαδή τη ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, η έκδοση και απονομή σύνταξης θα είναι ζήτημα ημερών.  Ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Θυμίζω ότι με την πρώτη ήδη εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» έχει ήδη καταργηθεί από 1η Ιουνίου 2014 η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας.

5. Ξεκινά άμεσα ένα μεγάλο έργο με το οποίο αντιμετωπίζονται οριστικά οι εκκρεμότητες όλων των κλάδων και τομέων των ασφαλιστικών ταμείων, με το κλείσιμο 339 οικονομικών χρήσεων παρελθόντων ετών και τη σύνταξη Ισολογισμών – Απολογισμών.

Πρόκειται για εκκρεμότητες που χρονίζουν ακόμη και από τη δεκαετία του 1990!

Με αυτό το έργο – που θα ολοκληρωθεί σε 11 μήνες από σήμερα – η πολιτεία θα αποκτήσει πλήρη και διαυγή εικόνα για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

6. Επειδή πρέπει, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα να στηρίξουμε τις συνεπείς επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζόμενους και τους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργούμε το «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων».

Έτσι, εξορθολογίζουμε και ενισχύουμε την «προστιθέμενη αξία» της ελεγκτικής δραστηριότητας του υπουργείου Εργασίας, αφού στοχεύουμε πλέον σε εκείνες τις επιχειρήσεις που είναι πιθανότερο – βάσει παλαιότερων συμπεριφορών – να καταφεύγουν σε παράνομες πρακτικές ανασφάλιστης εργασίας.

Αυξάνουμε τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων, ξεχωρίζουμε την «ήρα από το στάρι», ενισχύουμε τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης.

7. Έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της Κωδικοποίησης & Απλοποίησης της Ασφαλιστικής Νομοθεσίας. Ένα χαοτικό θεσμικό περιβάλλον, το οποίο ταλαιπωρεί τους πολίτες, την πολιτεία και τα ταμεία, αλλά τροφοδοτεί με πελατεία τους κάθε λογής «ειδικούς» και μη, περί του ασφαλιστικού.

Και αυτός ο παραλογισμός θα τελειώσει!

8. Έχει ήδη δρομολογηθεί και ολοκληρώνεται το 2017 η δημιουργία ενός ενοποιημένου μοντέλου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση της χώρας.

Πρόκειται για μια δομική αλλαγή που έχει σκοπό όχι μόνο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών λειτουργιών της πολιτείας, αλλά και τη διαμόρφωση μιας πιο υπεύθυνης αντίληψης και τρόπου οικονομικής συμπεριφοράς των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Είναι γνωστό εξάλλου, ότι μέχρι σήμερα οι υποχρεώσεις πληρωμής εισφορών αντιμετωπίζονταν με μια «χαλαρότητα» σε σχέση με τις υποχρεώσεις πληρωμής φόρων.

9. Ο αριθμός των χορηγούμενων εφάπαξ για τα έτη 2011-2014 έχει αυξηθεί έναντι του αριθμού των εφάπαξ για τα έτη 2008-2010 κατά ποσοστό περίπου 150%.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *