Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε o Ρέντσι – Παρατράγουδα στην ιταλική Γερουσία

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε στην ιταλική Γερουσία η ιταλική κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, με διαρροές, στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Υπέρ ψήφισαν 165 γερουσιαστές, κατά 111, ενώ 2 επέλεξαν την αποχή.

Από την ψηφοφορία ωστόσο δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, με γερουσιαστές του κινήματος M5S του Μπέμπε Γκρίλο να «καταλαμβάνουν» την αίθουσα και να… εκτοξεύουν βιβλία και χαρτιά του προέδρου του Σώματος.

Η ψήφος εμπιστοσύνης είχε συνδεθεί με την πρώτη έγκριση των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού, οι οποίες προβλέπουν πιο ευέλικτες απολύσεις – με περιορισμένο δικαίωμα επαναπρόσληψης σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής- αλλά και προσπάθεια επέκτασης των συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Η μεταρρύθμιση, η οποία στο νομοσχέδιο που πέρασε δεν έχει ξεκαθαρίσει στις λεπτομέρειες του πώς και σε ποιο βαθμό θα αλλάξουν οι προβλέψεις για τις απολύσεις, στοχεύει και στο να ενισχύσει τα χαρτιά της ιταλικής κυβέρνησης στην ΕΕ και στην προσπάθεια για μετριασμό της λιτότητας.

Κατά την ημέρα οι εκπρόσωποι του κινήματος Πέντε Αστέρων είχαν προχωρήσει σε θεαματική διαμαρτυρία με κατάληψη της αίθουσας της Βουλής, ενώ κάποια μέλη του πολιτικού σχηματισμού του Γκρίλο πέταξαν βιβλία και χαρτιά κατά του προέδρου του σώματος, Πιέτρο Γκράσο (βίντεο από την Fatto Quotidiano):

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει διαφοροποιήσεις και δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος: δυο Δημοκρατικοί γερουσιαστές επέλεξαν την αποχή, ένας τρίτος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αμέσως μετά παραιτήθηκε, ενώ άλλοι τριάντα πέντε βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος του Ρέντσι ζητούν να βελτιωθεί το εν λόγω μέτρο πριν την έγκρισή του από τη Βουλή.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *