Oxfam: “Η οικονομική κρίση έχει ενισχύσει την φοροδιαφυγή στην Ευρώπη”

Τα 18,5 τρισεκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα χρήματα τα οποία είναι κατατεθειμένα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως προκύπτει…

από πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε ο διεθνής οργανισμός Oxfam (παγκόσμιο δίκτυο οργανισμών που εξειδικεύεται στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας).

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ η Κάθριν Όλιερ, σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του οργανισμού, «τα 2/3 αυτών των χρημάτων βρίσκονται σε offshore εταιρίες της ευρωπαϊκής επικράτειας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, το σύνολο του ποσού επαρκεί για να καλύψει δύο φορές την παγκόσμια φτώχεια» κατέληξε η κ. Όλιερ.

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν αρκούν τα λόγια, χρειάζονται πράξεις και κυρίως η συμφωνία όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου που αποτελούν φορολογικούς παραδείσους» υπογράμμισε η κ. Όλιερ.

Παράλληλα, η κ. Όλιερ εξέφρασε την απογοήτευσή της για την μη λήψη απόφασης από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο συμβούλιο κορυφής της Τετάρτης το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης την πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ έκρινε ως ενθαρρυντικό γεγονός την πρόθεση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης.

Σύμφωνα με την κυρία Όλιερ «η δυσαρέσκεια των πολιτών οι οποίοι έχουν υποστεί σκληρά μέτρα λιτότητας και βλέπουν κάποιους πλούσιους να φοροδιαφεύγουν αποτελεί το βασικό λόγο που οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν, έστω και τώρα, το συγκεκριμένο ζήτημα. Η οικονομική κρίση έχει ενισχύσει την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι «είναι ντροπή την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν υποστεί σκληρά μέτρα λιτότητας, κάποιοι πλούσιοι να φοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι».

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε ο διεθνής οργανισμός Oxfam, τα 2/3 των χρημάτων που βρίσκονται κρυμμένα σε εξωχώριες εταιρίες, λιμνάζουν εντός της ευρωπαϊκής ένωσης (Κεντρική Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο). Τα χρήματα αυτά υπολογίζονται σε 12 τρις ευρώ ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από την μη καταβολή φόρων για τις χώρες της Ευρώπης εκτιμώνται σε 156 δις ευρώ. Τέλος, το 19,5% των καταθετικών λογαριασμών -παγκοσμίως- διατηρείται σε φορολογικούς παραδείσου

Πηγή: http://www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *