ΦΥΛΑΚΕΣ: Φρουρές part time σε βάρος της ασφάλειας!

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό και παράλογο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης για να καλύψει τα τεράστια κενά στη φρούρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά και για να επανδρώσει τις καινούργιες φυλακές, δεν κάνει προσλήψεις, όπως είναι το λογικό, αλλά απογυμνώνει τις ήδη αποδεκατισμένες από έμψυχο δυναμικό φρουρές από άλλες φυλακές. Δημιουργείς δηλαδή τεράστια κενά ασφαλείας σε μια φυλακή, και κατ’ επέκταση σε μια ολόκληρη πόλη που τη φιλοξενεί, για να δημιουργήσεις ανασφάλεια και…..
σε μια άλλη πόλη που είχε την τύχη να αποκτήσει καινούργια φυλακή!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της απερίσκεπτης όσο και επικίνδυνης για την ασφάλεια των πολιτών πολιτικής απόφασης αποτελεί το σωφρονιστικό κατάστημα της Κομοτηνής. Μια φυλακή που φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό κρατουμένων από τον προβλεπόμενο, γεγονός που θα έπρεπε εκ των πραγμάτων να υποχρεώσει την πολιτεία να αυξήσει τον αριθμό των εξωτερικών φρουρών.
Τις αποδεκατίζουν
Αυτή η πραγματικότητα ωστόσο δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα το αρμόδιο υπουργείο που όχι μόνο δεν αύξησε τον αριθμό της εξωτερικής φρουράς, αλλά αποφάσισε να αποδεκατίσει την ήδη υπάρχουσα. Κι ας λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό με τεράστια οργανικά κενά. Σήμερα στις φυλακές της Κομοτηνής εργάζονται 42 εξωτερικοί φρουροί και υπάρχουν 15 κενές οργανικές θέσεις. Λειτουργούν δηλαδή με τα δύο τρίτα των προβλεπόμενων θέσεων που θα έπρεπε να υπάρχουν για να θεωρούνται ασφαλείς οι φυλακές. Τώρα όμως καλούνται να ενισχύσουν και το νέο σωφρονιστικό κατάστημα της Νιγρίτας Σερρών, που ετοιμάστηκε να λειτουργήσει χωρίς κανείς να σκεφτεί ότι φυλακές παντού σε ολόκληρο τον κόσμο δεν γίνονται χωρίς την απαραίτητη φρουρά ασφαλείας! Η λύση, ωστόσο, για τους φωστήρες του υπουργείου ήταν απλή. Αποδεκατίζουν την εξωτερική φρουρά των φυλακών Κομοτηνής και τους μετακινούν στις νέες φυλακές της Νιγρίτας. Δηλαδή σκοπιές part time στην Κομοτηνή, σκοπιές part time και στις Σέρρες! Βέβαια κανείς δεν σκέφτεται ότι έτσι, με αυτά τα τεράστια κενά, πολλαπλασιάζεται δραματικά ο κίνδυνος ομαδικής απόδρασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία και της ασφάλεια των πολιτών που ζουν στην περιοχή.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι εξωτερικοί φρουροί του σωφρονιστικού καταστήματος της Κομοτηνής πραγματοποίησαν πρόσφατα τετράωρη στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν στην κεντρική είσοδο διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή μείωση του προσωπικού και τη μετακίνησή του, κάτι που δεν προβλέπεται. Όπως λέει ο Νεκτάριος Κελεσίδης, πρόεδρος του τοπικού σωματείου εργαζομένων, αυτή η απαράδεκτη λογική των μετακινήσεων προσωπικού ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της φυλακής έχει αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των υπαλλήλων με επιπλέον ώρες εργασίας και τη μεγάλη αύξηση των οφειλομένων ρεπό. «Η μείωση κατά 30% των νυχτερινών αποζημιώσεων και εξαιρέσιμων υπερωριών σημαίνει μείωση του επιπέδου ασφάλειας της φυλακής. Αυτό συνεπάγεται τη μεγιστοποίηση της δυσκολίας αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, παράλληλα με τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Είναι γνωστό ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό με δικά μας έξοδα και δωρεές τρίτων προσπαθούμε και καλύπτουμε τα αυτονόητα. Ακόμα και το ρουχισμό μας», καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές.
Τα μέλη του τοπικού σωματείου Εξωτερικής Φρουράς κράτησης, πριν πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους, είχαν φροντίσει να κοινοποιήσουν τα αιτήματά τους στο αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στους τοπικούς βουλευτές. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρξε απολύτως καμία ουσιαστική ανταπόκριση, οπότε αποφάσισαν και προχώρησαν σε στάση εργασίας συνεπικουρούμενοι και από μέλη της πανελλήνιας ομοσπονδίας.
Άμεση ανάγκη προσλήψεων
Ο Χρήστος Τερζής, μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας, επεσήμανε ότι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της Κομοτηνής είναι δυστυχώς πανελλαδικό φαινόμενο και τόνισε: «Η λειψανδρία στις θέσεις των εξωτερικών φρουρών, σε συνδυασμό με την υπερπλήρωση όσον αφορά τους κρατούμενους, δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Είναι ένα αίτημα της ομοσπονδίας, οι προσλήψεις στα καταστήματα κράτησης να τεθούν εκτός του πλαισίου το οποίο έχει προτείνει η κυβέρνηση. Πρέπει να προσληφθούν τουλάχιστον 150 με 200 άτομα πανελλαδικά, προκειμένου επιτέλους να λειτουργήσει πλήρως το κατάστημα της Νιγρίτας και να επέλθει μία έστω και προσωρινή αποσυμφόρηση στα υπόλοιπα σωφρονιστικά ιδρύματα. Χωρίς τις απαραίτητες δαπάνες δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στα καταστήματα κράτησης».
Πρόσφατο άλλωστε είναι το περιστατικό με την απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, από ένα σημείο που, λόγω της έλλειψης προσωπικού, είχε επιλεγεί από τη διεύθυνση των φυλακών να μη φρουρείται ως περιοχή μικρής επικινδυνότητας. Οι εξωτερικοί φρουροί είναι πλέον αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εάν η πολιτεία δεν επιλύσει τα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα που χρονίζουν και, όπως λένε, επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.

ΒΑΪΟΣ ΣΥΡΡΟΣ

http://www.paraskevi13.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    EXOUME TOSA KSERONISIA 5 APO AUTA KANTETA FILAKES OUTE SKOPIA DEN XRIAZETE ME TO ELIKOPTERO NERO KAI FAGITO MIA FORA TIN HMERA KAI FTANI KAI META 8A EINE KAI KALI AN8ROPI TA PRAGMATA EINE APLA OSO APLA KLEVIS TOSO APLA PERNAS KAI TO KRATOS 8A KANI KAI IKONOMIA;

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Σε λιγο θα παρακαλαμε να μας βαλουν μεσα για να εχουμε εστω ενα πιατο φαϊ και ουτε μετρα ουτε εφορια οποτε τι τους θες τους φυλακες.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *