Την Qatar-α μου να’χεις !!!

Γιατί είναι σημαντική η συγχώνευση AlphaBank – EuroBank ;

του Μιχάλη Κόκκινου
@antiktypos.com

Αν κάποιος τράβαγε από τη μία, μια αναμνηστική φωτογραφία την περασμένη Παρασκευή τους συνέδρους στο χρηματιστήριο της Αθήνας και από την άλλη τη Δευτέρα που μας πέρασε, θα πίστευε κανείς ότι οι δύο φωτογραφίες έχουν βγει με διαφορά “αιώνα” μεταξύ τους ! Η ανακοίνωση της πολυπόθητης συγχώνευσης δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών υπό τις ευλογίες του…..
Κατάρ αρκούσε για να επιστρέψουν τα χαμόγελα στους ανθρώπους της αγοράς.

Σε άλλες εποχές – προ Μνημονίου – , μία τέτοια κίνηση θα ήταν αρκετή για να φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομική πορεία της χώρας. Ο τραπεζικός κολοσσός που δημιουργείται – και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου – θα φέρει άμεσα καταλυτικές αλλάγες στην οικονομία. Και δεν είναι τόσο τα ονόματα που συγχωνεύτηκαν, όσο το ειδικό βάρος των Καταριανών κεφαλαίων. Χωρίς τη συμμετοχή του Κατάρ στο όλο εγχείρημα, ούτε η συγχώνευση θα μπορούσε να υλοποιηθεί, ούτε θα είχε τα χαρακτηριστικά του μεγέθους που περιγράφονται παραπάνω.

Βεβαίως μιλάμε για μία κίνηση καθαρά πολιτική. Καθώς ποιός ξένος – πολύ περισσότερο Έλληνας – θα επένδυε σε μία παραπαίουσα οικονομία και σε τράπεζες, που υπό το βάρος των ζημιών, που προκαλούν τα ελληνικά ομόλογα, χάνουν την ελυστικότητά τους. Μόνο αν είσαι φιλλέληνας Σεϊχης και συνδέεσαι φιλικά με τον πρωθυπουργό της χώρας…

Σε μία άλλη Ελλάδα, πιο οργανωμένη και σαφώς με ικανότερο πολιτικό προσωπικό, η επένδυση αυτή θα αποτελούσε τη σπίθα για την έκρηξη μίας μακροχρόνιας ανάπτυξης. Δυστυχώς οι αγκυλώσεις της τυπικής ελληνικής γραφειοκρατίας και διαφθοράς περιορίζουν πολιτικούς να κάνουν δραστικές αλλαγές και επενδυτές να μας χρηματοδοτήσουν. Και αυτό θα έπρεπε να ήταν το διακύβευμα σήμερα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, γι’αυτό θα έπρεπε να ήταν ο κόσμος στις πλατείες … την ανατροπή του τρόπου διοικήσεως του κράτους ! Αλλά ας μη ζητάμε πολλά από εκείνους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αυτονόητα έτσι κι αλλιώς …

Η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος από το Κατάρ δεν θα φέρει όλα εκείνα που θα προσδοκούσαμε υπό άλλες συνθήκες. Οι τράπεζες αποτελούν τον βασικό χρηματοδότη κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Χωρίς ισχυρές τράπεζες δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις, ούτε νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και κατ’επέκταση θα φέρουν έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η περώνη έχει απασφαλίσει πλέον και νέοι επιχειρηματικοί γάμοι δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν. Το δίλλημα είναι απλό επιβίωση ή ανάπτυξη. Και η συγχώνευση είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν ανάλογοι “αγιοβασίληδες” του μεγέθους του Κατάρ για να προσφέρουν ζεστό χρήμα και την απαιτούμενη ασφάλεια. Αυτό κάνει σημαντική την επένδυση του Σεϊχη. Το χρήμα που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να αναλάβουν πρωτοβουλίες και η ασφάλεια που δημιουργείται για να νιώσουν σιγουριά οι έλληνες καταθέτες και να επαναπατρίσουν τα δεκάδες δις € που θα μπορούσαν να αλλάξουν την φυσιογνωμία της χώρας εν μέσω κρίσης.

Ειδικά τώρα, που οι προβλέψεις ακούγονται δυσοίωνες και οι εκτιμήσεις ηχούν λανθασμένες, απαιτείται μονάχα σχέδιο και στενή συνεργασία με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις δικές μας προσδοκίες ανάτασης, αλλά και σωστή εκμετάλλευση κοινοτικών πόρων.
Επομένως, μη σιχτιρίζεις για τις επερχόμενες Qatar-ες …

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *