Συνέντευξη Γιώργου Πεταλωτή, στο “Real 97,8” και το Ν. Χατζηνικολάου

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε τώρα τον κ. Γιώργο Πεταλωτή. Κύριε Πεταλωτή, καλή σας ημέρα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, πώς θα πείσετε τους πολίτες όταν δεν μπορείτε να πείσετε τους βουλευτές σας; Αυτό είναι το ερώτημα σήμερα για την κυβέρνηση, μετά τα όσα είπαν, χθες, προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, μιας και μπήκατε κατευθείαν στο…..
θέμα…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΄Ε, τι να κάνω. Βλέπω τα πρωτοσέλιδα σήμερα με την κ. Βάσω Παπανδρέου και ξέρετε αναλογιζόμουν ότι το ΠΑΣΟΚ για άλλη μια φορά αποτελεί και κυβέρνηση και αντιπολίτευση μαζί. Το έχουμε ξαναδεί κι αυτό να συμβαίνει με το κόμμα σας.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό, μήπως, είναι και γόνιμο κάπου; Δεν το ξέρω. Θα μπορέσουμε να το κρίνουμε μελλοντικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορεί να είναι και γόνιμο. Αλλά, το ερώτημα παραμένει. Πώς θα πείσετε τους πολίτες, όταν υπάρχουν βουλευτές σας που λένε ότι δεν πείθονται;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, είναι ένα ζήτημα, το οποίο βγαίνει έτσι προς τα έξω. Εμείς όμως και το εννοώ αυτό, γιατί είναι και ισχυρή η πεποίθηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ότι είναι πολύ σημαντικό και πολύ ουσιαστικό να γίνεται συζήτηση επί της ουσίας, ακόμη και όταν υπάρχουν φωνές οι οποίες ίσως ακούγονται περισσότερο απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Εκείνο το οποίο, στο τέλος, είναι το ζητούμενο είναι τι πολιτική χαράσσουμε και τι πολιτική υλοποιούμε. Είναι σημαντικό, έχει σημασία μάλλον, το ότι οι βουλευτές είναι εκφραστές της κοινής γνώμης. Αυτή είναι η δουλειά τους και όχι απλώς να μεταφέρουν την κοινή γνώμη, αλλά να γίνεται μία συζήτηση τέτοια, που να υπάρχει και μία αμφίδρομη σχέση με τους πολίτες και δεν μπορούμε να κρύβουμε ό,τι υπάρχει και στην κοινωνία. Στην κοινωνία υπάρχει μία γενικευμένη ανασφάλεια, υπάρχει μία αμφισβήτηση. Αυτό μεταφέρουν οι βουλευτές. Το θέμα είναι να μπορούμε εμείς ως κυβέρνηση να έχουμε τις πειστικές εκείνες απαντήσεις, που θα μπορούν πλέον και οι βουλευτές να τις περάσουν στον κόσμο. Και εμείς σε σημαντικά ζητήματα, όμως, και έρχομαι πιο ουσιαστικά σ’ αυτό που με ρωτήσατε, σε σημαντικά ζητήματα έχουμε μία εκφρασμένη άποψη ως κυβέρνηση, μία κάθετη άποψη που μιλάει για την αναδιάρθρωση, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αναδιάρθρωση, ότι η αναδιάρθρωση αν γίνει, επειδή τη σκέπτονται κάποιοι, ίσως ως ένα χάρισμα των χρεών – αυτό είναι ψευδαίσθηση φυσικά – κανείς δεν χαρίζει χρέη, επειδή εμείς θα πούμε ότι πάμε για αναδιάρθρωση. Θα είναι επιζήμια, λοιπόν, θα είναι βλαβερή. Εκείνο το οποίο μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις γι’ αυτό, είναι να τηρήσουμε συγκεκριμένους στόχους. Να βγούμε προς τα έξω, να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές που αυτή τη στιγμή ακόμη δημιουργούν ένα εμπόδιο στο να υπάρχει ανάπτυξη, στο να υπάρχει ένα ελκυστικό «πεδίο» επενδύσεων και επενδυτών. Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με πολλές δυνάμεις και πολύ μεγάλο κόπο και οι συζητήσεις που γίνονται περί αναδιάρθρωσης, οι οποίες είναι γόνιμες στον κοινοβουλευτικό τομέα, πραγματικά εμείς τις ακούμε, τις απαντάμε όμως και τις απαντάμε με πολύ πειστικά επιχειρήματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε και με μία πολιτική, η οποία αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους της. Εγώ, δεν θα πάω στη συζήτηση που γίνεται περί του Μνημονίου, για το αν είναι καλό, δεν είναι καλό, αν πρέπει να το επαναδιαπραγματευθούμε, αν δεν πρέπει να το επαναδιαπραγματευθούμε. Εκεί ο καθένας μας έχει τις δικές του απόψεις . Όμως ούτε στην εφαρμογή του Μνημονίου παίρνει καλό βαθμό η κυβέρνηση. Στα ελλείμματα για παράδειγμα έχει αποτύχει μέχρι στιγμής. Στα έσοδα, επίσης, η κατάσταση που εμφανίζεται είναι πάρα πολύ κακή. Και ξέρετε αυτά προσθέτουν ανασφάλεια και έχουν ανατρέψει πλήρως τη δική σας επικοινωνιακή προσπάθεια, να εμφανίσετε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Πώς είμαστε σε καλό δρόμο; Από παντού ακούμε άσχημα μαντάτα. Η κ. Παπανδρέου, μιλάει για αναδιάρθρωση, αλλά και από το εξωτερικό ακούγονται τέτοιες φωνές. Λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά εδώ και πρέπει να το παραδεχτείτε, αν θέλετε να το αντιμετωπίσετε.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας πω. Πρώτα απ’ όλα να ξεκινήσω από το τελευταίο. Η κ. Παπανδρέου μίλησε στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Τομέα και φυσικά έχει δικαίωμα και υποχρέωση εκ της θέσεως της και της εμπειρίας της να εκφράζει τις απόψεις της. Αυτό, δεν σημαίνει ότι η άποψη του κάθε βουλευτή θα μπορεί να γίνει και θέση της κυβέρνησης. Καθένας έχει τις αμφιβολίες του, τις ανησυχίες του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκφράζονται μ‘ ένα τρόπο, ο οποίος είναι γόνιμος και αυτό κάνει και η κ. Παπανδρέου. Οι φωνές από το εξωτερικό για αναδιάρθρωση κάποιες είναι καλοπροαίρετες. Ας μη ξεχνάμε, όμως, ότι παίζουν και διάφορα ζητήματα, διάφορα συμφέροντα, διάφορες αναζητήσεις από το εξωτερικό, για τις οποίες δεν είμαστε και βέβαιοι ότι είναι απόλυτα ειλικρινείς και ας μη ξεχνάμε ότι οι ίδιες φωνές του εξωτερικού, εδώ και ενάμιση χρόνο, μας έλεγαν ότι χρεοκοπούμε και ευτυχώς και με συγκεκριμένες προσπάθειες αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσουμε. Αυτές οι φωνές, αφού διαψεύστηκαν με την χρεοκοπία, πέρασαν τώρα στην αναδιάρθρωση. Είναι στο χέρι μας ν’ απαντήσουμε. Από κει και πέρα, όντως, υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα, υπάρχει ένα θέμα ότι το έλλειμμα αναθεωρείται προς τα επάνω. Θα πρέπει, όμως, κ. Χατζηνικολάου ν’ αντιλαμβανόμαστε από το που ξεκινήσαμε και δεν μιλάω για ενάμιση ή δύο χρόνια πριν επί Ν.Δ., αυτά τα είπαμε, τα ξαναλέμε. Το θέμα είναι ότι ζούμε και πολιτευόμαστε και κάνουμε, κυρίως, οικονομικές κινήσεις και οικονομική πολιτική σ’ ένα περιβάλλον το οποίο είναι πάρα πολύ ρευστό, σ’ ένα περιβάλλον όπου οι ρυθμοί οι διορθωτικοί της οικονομίας που πετύχαμε είναι πολύ γρήγοροι και πολύ ταχείς. Από κει και πέρα είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Θα υπάρχουν, ακόμη και αστοχίες. Το ζήτημα είναι ότι είμαστε εδώ για να τις καλύπτουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με συγχωρείτε, οι ρυθμοί λέτε πολύ γρήγοροι και πολύ ταχείς, αλλά εμείς βλέπουμε ότι τα έσοδα δεν πάνε καλά, εμείς βλέπουμε ότι το έλλειμμα είναι υψηλότερα από κει που θα έπρεπε, εμείς βλέπουμε επίσης ότι σε μια…

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι έλλειμμα είχαμε και πόσο το κατεβάσαμε, κ. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, ναι, εντάξει, αλλά ξέρετε έχει ανοίξει πάλι συζήτηση για το αν θα πάρουμε την επόμενη δόση;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι ένα θέμα, στο οποίο εμείς είμαστε και σίγουροι και βέβαιοι, γιατί κάνουμε συγκεκριμένη δουλειά. Δεν υπάρχει θέμα να υπάρξει αμφισβήτηση στην καταβολή της δόσης κι όχι επειδή μας αγαπάνε, αλλά επειδή είμαστε κατά βάση συνεπείς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, όταν πέφτουμε έξω, όμως σε όλα αυτά που είπαμε πριν, δηλαδή, στο έλλειμμα και στα έσοδα, πάλι καλείται μετά να πληρώσει ο μικρός και ο μεσαίος. Γιατί , πάλι, ο εύκολος τρόπος να μαζέψει κανείς χρήματα είναι η έμμεση φορολογία, δηλαδή η άδικη φορολογία. Αυτή που πλήττει πρώτα τον φτωχό. Αυτός που η τσέπη του είναι γεμάτη, δεν τον απασχολεί αν θα πληρώσει δέκα λεπτά πάνω στα τσιγάρα ή στη βενζίνη ή οπουδήποτε αλλού.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνούμε ότι δεν τον πλήττει, αλλά εμείς λέμε το εξής…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και βέβαια, να μη σας θυμίσω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε ότι αν αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα θα παραιτηθεί. Έτσι, διότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί καμιά δεκαριά φορές, μέχρι τώρα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει μια δουλειά που σίγουρα κανείς μας δεν θα ήθελε να την κάνει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κι εγώ δέχομαι ότι στα προηγούμενα μέτρα που πήρε συμπληρωματικά ήταν αναθεωρήσεις του Μνημονίου. Τώρα, όμως, τα μέτρα που θα πάρει προέρχονται από την αδυναμία του οικονομικού επιτελείου, να πιάσει τους στόχους του.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, πως όχι;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συμφωνώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιος; Εγώ φταίω, που δεν είχαμε έσοδα το πρώτο τρίμηνο;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Θα σας πω. Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για υστέρηση εσόδων. Η υστέρηση εσόδων ξέρουμε ότι προέρχεται από μία ανάπτυξη που θέλουμε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, η οποία όμως δεν είναι αυτονόητη, δεν είναι πατάς το κουμπί και έρχεται η ανάπτυξη για να υπάρχουν και έσοδα. Δηλαδή, θέλω να πω, έσοδα για να μαζέψεις πρέπει να υπάρχουν κιόλας και ξέρουμε ότι υπάρχει μία αδυναμία στην ελληνική κοινωνία, να υπάρχουν έσοδα. Από κει και πέρα χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί, τους οποίους νομοθετήσαμε, τους οποίους στήσαμε, τους οποίους προσπαθούμε να βελτιώσουμε και δεν είναι καθόλου εύκολο. Γι’ αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλάει και για διαρθρωτικές αλλαγές, γι’ αυτό έχει αποκλείσει οριζόντιες περικοπές μισθών και λέμε ότι θα προσπαθήσουμε μέσα από τις αλλαγές τις διαρθρωτικές να αντιμετωπίσουμε και τις ελλείψεις που υπάρχουν, όσον αφορά στα έσοδα, όσον αφορά στην αύξηση του ελλείμματος, ενώ περιμέναμε κατά λίγο λιγότερο. Αυτά, δεν είναι ούτε αυτονόητα, κ. Χατζηνικολάου, ούτε είναι εύκολα. Δεν υπάρχει μία βάση, όπου λες ότι θα πάω να εισπράξω τα έσοδα απ’ αυτούς, δεν μου τα δίνουν άρα είμαι ανίκανος να τα εισπράξω. Εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε με αλλαγές, οι οποίες έχουν να κάνουν με δεκαετίες ολόκληρες της χώρας μας και ξαφνικά εμείς τις κάνουμε. Ξαφνικά, κατεβάζουμε το έλλειμμα κατά 5 μονάδες και λέμε εάν υπάρξει αναθεώρηση θα είναι στις 0,5 ή 1 μονάδα, κάτι τέτοιο που ακούγεται.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά η 1 μονάδα πόσα δις. είναι και που θα σκάσουν αυτά; Στο κεφάλι των μικρών και των μεσαίων, πάλι.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρέπει να σκεφθούμε τι καταφέραμε να κατεβάσουμε, όμως. Είναι πολύ σημαντικό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε υπουργέ, εγώ το δέχομαι αυτό που λέτε. Δέχομαι ότι έχουν γίνει πολλά στον ενάμιση χρόνο. Δεν κάνω μηδενιστική κριτική. Όμως, επίσης, έχουν γίνει και λάθη. Όπως για παράδειγμα, ότι σε καμιά από τις μεταρρυθμίσεις που κάνετε δεν την κάνετε ολοκληρωμένη, δεν την κάνετε καθαρά, δεν την κάνετε αποφασισμένα. Ακόμη και στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων τσουρούτικα και μεσοβέζικα έγινε η μεταρρύθμιση. Δηλαδή, αυτό το τιμημένο το πολιτικό κόστος πρέπει κάποια στιγμή να πάψετε να το υπολογίζετε, όχι μόνο εσείς, όλη η πολιτική σκηνή. Δηλαδή, θέλω να σας πως κ. υπουργέ και σας δίνω αμέσως τον λόγο ότι εσείς, ο «βρεγμένος» δεν πρέπει να τη φοβάται τη βροχή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διότι έχετε «φάει» στον ενάμιση χρόνο τόση κριτική και τόση φθορά, που πρέπει τώρα να σκεφθείτε μόνο το ότι αν τα κάνετε όλα όπως πρέπει, έχετε μισή ελπίδα να γυρίσετε το παιχνίδι.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, ελπίδα έχουμε, είναι ολόκληρη και θα συμφωνήσω..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μακάρι να έχετε μία, γιατί και για τον τόπο θα είναι καλό.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μεγάλες προσπάθειες γίνονται και υπάρχουν αποτελέσματα, τα οποία βέβαια σαφώς και μπορούν να βελτιωθούν και πρέπει να βελτιωθούν. Τότε πραγματικά κερδίζουμε το παιχνίδι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Κοιτάξτε, όμως, κ. Χατζηνικολάου όλα αυτά που λέτε έχουν να κάνουν και με κάτι άλλο. Πρώτα απ’ όλα εμείς μιλήσαμε για μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο, που σημαίνει ότι βλέπουμε την Ελλάδα πολύ πιο μακριά από το σήμερα και το αύριο και το πολιτικό μας κόστος. Μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιήσεις, την οποία αξιοποίηση τουλάχιστον θα έπρεπε να την κάνουμε εδώ και δεκαετίες. Λέμε για αποκρατικοποιήσεις οι οποίες δεν θα είναι στενές και στεγνές, αλλά θα υπάρχουν παράμετροι αναπτυξιακοί, θέσεων εργασίας και κοινωνικές παράμετροι. Μιλάμε για έναν σχεδιασμό που θα έχει έναν χαρακτήρα εθνικό, γιατί δεν μπορούμε να πηγαίνουμε απλώς βήμα προς βήμα και να κάνουμε μετά και ένα βήμα πίσω. Όλα αυτά και θα τα κάνουμε, αυτά είναι που μας δίνουν την ελπίδα και λέμε ότι με όποιες παραλείψεις υπάρχουν, ίσως κάποιες αστοχίες, ίσως κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει με απροσδιόριστους παράγοντες, η ελπίδα μας είναι ότι έχουμε τουλάχιστον σχεδιασμό, που τέτοιο σχεδιασμό δεν τον είχε ποτέ η χώρα μας. Και αυτό για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου σας παρακαλώ, υπάρχει η πιθανότητα με κεντρική απόφαση των Βρυξελλών, τον Ιούνιο ή σε άλλο χρόνο να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους συνολικά για τις χώρες που είναι σε πρόβλημα; Δηλαδή, για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, καμία τέτοια συζήτηση σοβαρή και ουσιαστική.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συζήτηση υπάρχει κ. υπουργέ. Σας το λέω εγώ. Δημοσιεύουμε αύριο στην REAL NEWS, δηλώσεις συμβούλου της Μέρκελ, του πρώην Προέδρου της Επιτροπής των Σοφών στη Γερμανία της Μέρκελ, που λέει ότι αυτή είναι μία καλή σκέψη. Δηλαδή, με κεντρική απόφαση και με απόλυτο έλεγχο της Ε.Ε. να γίνει αυτό το «κούρεμα», αυτή η αναδιάρθρωση στα χρέη και των τριών χωρών που έχουν πρόβλημα.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, εγώ για αυτό είπα δεν υπάρχει καμία επίσημη και σοβαρή άποψη. Απόψεις υπάρχουν από πολλούς, απόψεις οι οποίες έχουν και διάφορα υπόβαθρα από κάτω, σας είπα, άλλες καλοπροαίρετες κι άλλες κακοπροαίρετες και συμφερόντων. Συζήτηση στην Ε.Ε. σε επίπεδο θεσμών και οργάνων δεν γίνεται και δεν θα μας αφορούσε καμία τέτοια συζήτηση εμάς, υπό την έννοια ότι εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται για τη χώρα μας θέμα αναδιάρθρωσης. Είναι ξεκάθαρο. Αναδιάρθρωση σημαίνει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ αυτά που έχουμε πολλές φορές στο μυαλό μας και που νομίζουμε απλοϊκά ότι θα μας χαριστούν χρέη. Εμείς έχουμε μπροστά μας σχεδιασμό. Εγώ, γι’ αυτό μίλησα ότι είναι μία ολόκληρη ελπίδα. Αν πραγματικά, αυτό τον σχεδιασμό που κάνουμε μπορέσουμε και τον υλοποιήσουμε και εδώ θα πρέπει όλοι μας με κύρια ευθύνη, φυσικά, της κυβέρνησης, αλλά και την ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, αυτόν τον σχεδιασμό να τον υλοποιήσουμε, θα μιλάμε για μια Ελλάδα της επόμενης μέρας, που θα είναι και τελείως διαφορετική. Έτσι δημιουργείται η προοπτική. Δεν δημιουργούμε συνθήκες τεχνητής ευφορίας, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Για να έχουμε προοπτική, πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες στοχεύσεις που εμείς τις ανακοινώνουμε και σύντομα κιόλας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πείτε μου με ειλικρίνεια, σας παρακαλώ, πιστεύετε ειλικρινά ότι το Μνημόνιο ήταν ένα πετυχημένο οικονομικό πρόγραμμα. Γιατί το Μνημόνιο είναι αυτό. Είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα για ν’ αντιμετωπισθεί και το χρέος μας και να ξεπεράσουμε, υποτίθεται, την κρίση.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και τις δανειακές μας ανάγκες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τις δανειακές ανάγκες. Ο πληθωρισμός πήγε από το 2% στο 5%. Η ανεργία είναι συν 200.000 άνεργοι. Τα Ταμεία είναι μέσα 1 δις ευρώ. Τα έσοδα είναι κάτω. Η ύφεση ήταν σχεδόν διπλή απ’ αυτή που περιμέναμε. Τι πήγε καλά, ακριβώς; Μπορείτε να μας πείτε;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, το Μνημόνιο ήταν αναγκαίο για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως ελληνική οικονομία. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, όχι δεν ήταν αναγκαίο το μνημόνιο, ο δανεισμός μας ήταν αναγκαίος. Το μνημόνιο θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, αν είχαμε διαπραγματευτεί σωστά.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, όταν είχαμε άμεση ανάγκη από δανεισμό, που δεν θα μπορούσαμε να τον κάνουμε στην ελεύθερη αγορά, τότε πραγματικά τα περιθώριά μας ήταν πολύ στενά και διαπραγματευτήκαμε τόσο και με τόση σοβαρότητα, που νομίζω ότι δεν θα μπορούσε παραπάνω. Ας σκεφτούμε ότι είχαμε άμεσο πρόβλημα κάλυψης των δανειακών μας αναγκών. Ότι στο μνημόνιο μπορέσαμε και βάλαμε και προγραμματικούς μας στόχους, έτσι ώστε να πάρει, να έχει και μια πολιτική χροιά το μνημόνιο. Το μνημόνιο δεν είναι ένα κείμενο προγραμματικών μας στοχεύσεων, όπου ελεύθερα βάλαμε και όλες τις οικονομικές μας απόψεις. Εδώ πέρα υπήρχε ανάγκη να δανειοδοτηθούμε. Αυτή την ανάγκη την κάναμε μνημόνιο. Εμείς σαφώς και δεν ήταν επιλογή μας να υπάρχει και φυσικά στα πλαίσια εκείνα, τα οποία υπήρχαν, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα καλύτερο. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποδαιμονοποιήσουμε το μνημόνιο για να…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως το επαναδιαπραγματευτούμε τώρα που είμαστε σε άλλη θέση;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κοιτάξτε, οι πολιτικές που ασκούμε, οι βελτιωτικές, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε ως στοχεύσεις, είναι ουσιαστικά η βελτίωση του ίδιου του μνημονίου, γιατί το μνημόνιο τελειώνει το 2013. Ας μην το δαιμονοποιούμε, ούτε να το θεοποιούμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι ο φόβος μας, ότι τελειώνει το 2013 και τι θα γίνει μετά. Αυτό είναι ο φόβος μας, τι θα γίνει το 2013.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Γι’ αυτό λέω το μνημόνιο ήταν κάτι, τελείωσε και τελειώνει και όπως δεν μπορούσε εθνικός μας στόχος και στρατηγικός μας στόχος να είναι να πετύχουμε στο μνημόνιο, το ίδιο ανεπιτυχές είναι και οποιοδήποτε αντιπολιτευτικό προσπαθεί να χτιστεί πάνω στο μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν κάτι το αναγκαίο, δυστυχώς. Την ανάγκη τη δημιούργησε κατ’ εμάς και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η κακοδιαχείριση και το αθωράκιστο κράτος που μας παρέδωσε η Κυβέρνηση Καραμανλή. Από εκεί και πέρα, όμως, παράλληλα ασκούμε πολιτικές, σχεδιάζουμε πολιτικές και είναι αυτές που βελτιώνουν και μας βγάζουν πολύ πιο πέρα. Αλίμονο, δηλαδή, αν μέναμε στο μνημόνιο. Όχι επειδή είναι καλό ή κακό, αλλά επειδή θα ήταν τόσο στενό που δεν θα είχαμε εθνικές στοχεύσεις.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, πρέπει για ένα πράγμα να σας πω μπράβο. Γιατί δεν κρύβεστε, κύριε Πεταλωτή, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι και βγαίνετε και μιλάτε και στα δύσκολα και δίνετε απαντήσεις. Είτε κανείς συμφωνεί, είτε διαφωνεί με αυτές. Σας ευχαριστώ θερμά.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ‘στε καλά, κύριε Χατζηνικολάου, ευχαριστώ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημέρα, κύριε υπουργέ.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γεια σας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

3 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΟΥΣΤ ΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ@@@@@@@ ΠΡΕΖΑΚΗΔΕΣ=357562&^^^(&(&^%$^ΘΑΝΑΤΟΣ+++++++++ΣΤΟΝ ΑΠΗΓΑΝΟ ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΙ ΑΠΙΣΤΟΙ ΣΤΑΝΙΣΤΕΣ ΟΥΣΤ ΞΟΥΣ@@@++++++++^&*$$$+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++================ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς…………….ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    ΩΙΛΙΦ+

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Ρε μπουλη, καθρεπτη εχεις σπιτι σου?
    Αν ειχα την φατσα σου, θα εκανα χαρακιρι.

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *