Κάπα Research: 94,1% θεωρεί ότι τα χειρότερα είναι μπροστά


Φοβούνται αλλά ελπίζουν οι Ελληνες, σύμφωνα με γκάλοπ της Κάπα Research. Το 94,1% πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, το 50,6% θεωρεί αναγκαία την οικονομική στήριξη, ευκαιρία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα βλέπει το 84%, αντίθετο στις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα το 70,5% […]
Φόβο, οργή αλλά και ελπίδα της κοινής γνώμης καταγράφει γκάλοπ της Κάπα Research, που έγινε πανελλαδικά 28 και 29 Απριλίου, σε δείγμα 1.256 ατόμων για το Βήμα της Κυριακής.

Το 94,1% πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, το 79,5% …

… δεν συμφωνεί με τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα και 84% συμφωνεί ότι είναι μια ευκαιρία για να αλλάξουμε.
Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι το συναίσθημα που τους κυρίευσε, όταν πληροφορήθηκαν την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ήταν οργή (31,2%), απογοήτευση ή φόβος (30,6%), ντροπή και θλίψη (22,8%), ανακούφιση/ελπίδα (14,8%).

Το 50,6% αναγνωρίζει ότι η αίτηση του πρωθυπουργού για οικονομική στήριξη ήταν αναγκαία, ενώ ποσοστό 41,9% εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορούσε να αποφευχθεί.
Ταυτόχρονα, ποσοστό 66,8% υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο αυτό επειδή η οικονομία της είναι σε κακή κατάσταση, ενώ μόλις το 29,9% θεωρεί ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε βοήθεια λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε από κερδοσκόπους.

Ακόμη, οι ερωτηθέντες λένε ότι νιώθουν ανασφάλεια σε ποσοστό 85,6%, εξάρτηση 42,1% και αδυναμία να τα βγάλουν πέρα 40,2%.
Η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ήδη ότι θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα, γι΄ αυτό το 53,4% τονίζει πως θα χρειαστούν και άλλες περικοπές. Αντιθέτως το 39,9% πιστεύει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι αρκετά.

Στον ιδιωτικό τομέα αντίθετο με το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών δηλώνει το 70,5%, εκτιμώντας ότι με τη ρύθμιση αυτή δεν θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα το 72,3% υποστηρίζει ότι, ακόμη και αν μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μειωθούν οι τιμές των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ μόλις το 25,7% πιστεύει ότι η μείωση των αποδοχών θα οδηγήσει και σε μείωση των τιμών.
Παρ΄ όλα αυτά, οι Ελληνες δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, εκφράζοντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία (84%) την ελπίδα ότι η κρίση θα είναι μια ευκαιρία να αλλάξει συνολικά το πολιτικό σύστημα και να προοδεύσει η κοινωνία.

Σχετικά με τη στάση των κομμάτων, θεωρούν ότι την πιο υπεύθυνη συμπεριφορά έχει το ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά ο ΛΑΟΣ, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη ΝΔ.
Εξι μήνες μετά τις εκλογές, το 64,6% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν σε ποσοστό 57,1% ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν τις εκλογές κέρδιζε η ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 42,7% έναντι 24,1% του κ. Σαμαρά.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται με 10,1 ποσοστιαίες μονάδες από τη ΝΔ, συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις του 30,7% των ερωτηθέντων έναντι 20,65% της ΝΔ, 6,7% του ΚΚΕ, 4,2% του ΛΑΟΣ και 3,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με γκάλοπ της Alco για το Πρώτο Θέμα, το 51,3% θα κατέβει στους δρόμους αν επιβληθούν νέα μέτρα, το 48,7% εμπιστεύετε μια κυβέρνηση όλων των κομμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης, το 62,1% λέει «όχι» στην επιστροφή στη δραχμή.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την πρωτιά με διαφορά 9,2 μονάδες, ακολουθεί η ΝΔ με 20,5%, το ΚΚΕ με 6,5%, ο ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3%, οι Οικολόγοι 1,6%.
Lamianews

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *