“Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σπρώχνουν το rollover”

«Σε καμία τράπεζα δεν αρέσει να γράφει ζημιές ειδικά σ’ αυτές στην Ευρώπη που ήδη υπέφεραν από τοξικά και αδύνατα δάνεια. Αλλά η περίπτωση των ευρωπαϊκών τραπεζών που πρότειναν την δεύτερη διάσωση της Ελλάδας ( αυτή την πρόταση που θα κάνει τους ιδιώτες να….
υποφέρουν μαζί με τους φορολογούμενους ) είναι διαφορετική καθώς οι μεγαλύτερες από αυτές βρίσκονται στον δρόμο για να προμοτάρουν το σχέδιο…» γράφουν στην σημερινή τους έκδοση οι New York Times.

Δεν έγιναν ξαφνικά μαζοχιστές, εξηγεί η εφημερίδα. Είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια αναδιάρθρωσης ομολόγων στην Ευρώπη η οποία είναι καλύτερο deal για τις τράπεζες παρά για τους Έλληνες που υποτίθεται ότι θα λάβουν βοήθεια. Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα λάβουν καλύτερες αξίες ( τιμές ) από τις αγορές ομολόγων, ενώ η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρωστά ένα σωρό λεφτά.

πιπλέον η Ελλάδα θα παραδώσει μια σειρά από διαπραγματευτικά χαρτιά, στο μέλλον, αν χρειαστεί να πάει σ ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για διάσωση. Αυτήν την εβδομάδα, τρεις μεγάλες τράπεζες, η Deutsche Bank Bank, η BNP – Paribas και η HSBC εξήγησαν στους επενδυτές γιατί είναι στα ενδιαφέροντα τους να γράψουν 21% ζημιά και να αποδεχθούν ένα νέο πακέτο μακρύτερης διάρκειας με αξιολόγηση ΑΑΑ. Αυτοί οι κάτοχοι ομολόγων – που συμμετέχουν- είναι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, μικρότεροι fund managers και ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ανταλλαγή ομολόγων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο των περισσότερων από 200 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης που η Ευρώπη και το ΔΝΤ συνδύασαν προκειμένου να υποστηρίξουν την χρεοκοπημένη οικονομία της Ελλάδας μέχρι το 2014. Η καγκελάριος Μέρκελ κι άλλοι συνέστησαν ότι οι τράπεζες έδωσαν μια τέτοια προσφορά και πρέπει να δοθεί πολιτική κάλυψη, τονίζει η εφημερίδα η οποία επισημαίνει ότι το «κούρεμα» του 21% αποτελεί ευκαιρία σε σύγκριση με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.

Επιπλέον τα νέα ομολόγα θα έχουν το διεθνές δίκαιο ως λύση σε ενδεχόμενη διαφορά και όχι το ελληνικό, καταλήγουν οι NY Τimes.

http://www.protothema.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *