Η Ρωσία για το shale gas που είναι στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας έρχεται στη Μεσόγειο

Γράφει ο Αδαμάντινος

Θα αντέξετε να το διαβάσετε μέχρι τέλους;

Τις τελευταίες ημέρες ακούω απο πολλές «ιδιοφυίες» και γεωπολιτικούς που περιφέρονται στα ΜΜΕ μη γνωριζόντων ακόμη και τη τεχνολογία που απαιτείται για να γίνει σωστά ο διαχωρισμός μιάς ΑΟΖ (από αύριο θα ρωτήσουν…), ότι η Ρωσία κατεβαίνει στη Μεσόγειο είτε για να υποστηρίξει την Κύπρο επειδή της δίνει δύο οικόπεδα για έρευνα (ανεπιβεβαίωτο) είτε για να πιέσει τη Τουρκία να ψωνίσει απο αυτή φυσικό αέριο είτε επειδή η Κύπρος θα επιτρέψει στα LPG carriers της πολυεθνικής GaZprom να αναλάβουν τη μεταφορά του φυσικού της αερίου. Αυτά δεν γίνονται έτσι.

Οι ΗΠΑ απο την πλευρά τους φαίνεται ότι άρχισαν να εφαρμόζουν τη γνωστή στους Ελληνες τακτική των ίσων αποστάσεων που ενδυνάμωσε την….
επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και στη περίπτωση του Ισραήλ, από το οποίο ζητήσανε πρόσφατα να μην απομονώνεται απο το μουσουλμανικό κόσμο (!), ξεχνώντας ότι το Ισραήλ από τότε που έγινε κράτος ειναι συνέχεια σε εμπόλεμη κατάσταση με τους φανατικούς μουσουλμάνους νομάδες που είχαν καταλάβει τον ίδιο χώρο με αυτό λόγω μετακίνησης πληθυσμών απο οικονομικούς λόγους.

Το κοινό χαρακτηριστικό, που εχουν αυτη τη στιγμή Ελλάδα και Ισραήλ είναι ότι είναι χώρες περικυκλωμένες απο φανατικούς μουσουλμάνους, οι οποίοι συνεχώς τις απειλούν με πόλεμο, θάνατο και εξαφάνιση! Η ισχύς είναι εν τη ενώσει. Ανάγκα και οι θεοί πείθονται.

Η Τουρκία επιβάρυνε με τις απειλές της με πάνω από δύο εκατομμύρια φανατικούς αντιπαραγωγικούς μουσουλμάνους παράνομους μετανάστες την Ελλάδα, που αδυνατεί να σηκώσει οικονομικά το βάρος της απορρόφησης και της ένταξης τους στην Ελληνική κοινωνία. Η πολεμοχαρής Τουρκία έχει ήδη στρατιωτικές βάσεις στην Αλβανία και συνεχίζει να ενισχύει το κράτος της FYROM εφαρμόζοντας πολιτική ανεξάρτητη της ΕΕ.

Η χρεοκοπία της χώρας δεν προέκυψε σήμερα. Εχει περάσει απο πολλά στάδια και μεγεθύνθηκε με ότι έγινε σε όλη τη μεταπολίτευση από όλα τα κόμματα της εξουσίας με τη στήριξη πολλές φορές των κομμάτων της αριστεράς, που πολέμαγαν δήθεν για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ενώ δεν ξέρουν ακόμη και τώρα να διαβάζουν τους οικονομικούς δείκτες…

Στη Συρία όμως παίζεται ένα άλλο παιγνίδι.

Για το shale gas σας εχω μιλήσει πολλές φορές. Οσοι δεν γνωρίζετε να διαβάσετε για το φυσικό αέριο στο ιστολόγιο adamadinos.blogspot.com. Δεν δικαιολογείται να υπάρχει Ελληνας πολίτης που να μην έχει διαβάσει αυτό το άρθρο, γιατι αν δεν γνωρίζει τα βασικά για το φυσικό αέριο τότε δεν θα μπορεί να έχει άποψη. Οποιος το διαβάσει θα κσταλάβει ότι το φυσικό αέριο θα έπρεπε ήδη να παράγεται στα Ελληνικά πετρέλαια από το πετρέλαιο αντι να φέρνει η χώρα LPG απο την Αλγερία και τη Τουρκία. Θα καταλάβει επίσης, ότι η Τουρκία με τις κατσαρόλες που έχει δεν είναι δυνατόν να ανιχνεύσει φυσικό αέριο. Τέλος, θα καταλάβει ότι το φυσικό αέριο είναι πιό φτηνο αλλά ΟΧΙ οικολογικό όπως αναφέρουν κάποια άρθρα του σκαι.gr και αυτό δεν είναι υπο αμφισβήτηση.

Το shale gas είναι ενα είδος φυσικού αερίου που συγκεντρώνεται ανάμεσα στα πετρώματα και θέλει ειδικη τεχνική εξόρυξης. Σε αυτή τη τεχνολογία υπάρχει η δυνατότητα οριζόντιας γεώτρησης, κάτι που δεν υπήρχε πρίν μια δεκαετία. Στην τεχνική αυτή, χρησιμοποιείται νερό υπό πίεση το οποίο ανοίγει διόδους μέσα στα πετρώματα, τα οποία σταθεροποιούνται στη θέση τους με τη χρήση διοφόρων – όσο το δυνατόν οικολογικότερων – χημικών ουσιών. Η δημιουργία όσων περισσοτέρων σχισμάτων μέσα στα πετρώματα αποσκοπεί στην αύξηση της επιφάνειας άντλησης του φυσικού αερίου αυτου του είδους.
Πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες και ευρωπαικές στέλνουν τεχνικούς στις ΗΠΑ, που εφαρμόστηκε πρώτα με επιτυχία αυτή η τεχνική της εξώρυξης, με σκοπό να εξειδικευθούν στο θέμα.

Η θέση άντλησης, η τεχνολογία άντλησης, ο ρυθμός άντλησης, η ποιότητα καθαρισμού, ο βαθμός προστασίας του περιβάλλοντος, το συνολικό μέγεθος ενός κοιτάσματος και ο τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου από ένα εντοπισμένο κοίτασμα στο εκάστοτε σημείο κατανάλωσης αποτελούν παραμέτρους που επηρεάζουν την απόφαση της άντλησής του και ιδιαίτερα την προτίμηση της εξόρυξης του σε σχέση με ένα άλλο.

Το κόστος αλλά και η προοπτική της εκμετάλλευσης, η εφαρμογή της γεωπολιτικής οικονομίας μιάς μείζονος περιοχής ενδιαφέροντος σε μικρότερη κλίμακα είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες σε ένα καλά ενοποιημένο παγκόσμιο σύστημα αποφάσεων συνδεδεμένο με την αρμονική εκμετάλλευση γήινων πηγών ενέργειας.

Ενα παράδειγμα είναι το κυπριακό φυσικό αέριο σε σχέση ας πούμε με το Καταριανό ή το Ρωσικό, γνωρίζοντας ότι και για τα δύο και για ιδιαίτερους λόγους διερευνώνται διέξοδοι πώλησής τους στην ΕΕ. Το ελληνικό φυσικό αέριο, που λόγω απόστασης θα ήταν καταρχήν φτηνότερο προβλέπεται ότι θα αντληθεί κατά πάσαν πιθανότητα αργότερα ή συντομότερα αλλά απο μικρά κοιτάσματα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η παρουσία μεγάλων κοιτασμάτων shale gas στο Κουρδιστάν της Τουρκίας (στα σύνορα με τη Συρία) ή στο νότο της Βουλγαρίας. Το τελευταίο κοίτασμα αφορά και την Ελλάδα, ιδιαίτερα τη Δυτική Θράκη με την οποία γειτνιάζει. H ύπαρξη shale gas στη περιοχή των συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο με πιθανότητα μεγαλύτερη προς τη πλευρά της Δυτικής Θράκης.

Στη φωτογραφία φαίνεται η πιθανολογούμενη θέση μεγάλου κοιτάσματος shale gas στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, που ήδη έχει αναδειχτεί στα διεθνή ΜΜΕ πλην Ελλάδας. Αυτό σημαίνει, ότι η αντιπαλότητα Τουρκίας – Ρωσίας θα αυξηθεί στην περιοχή, δεδομένου ότι η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν το υπάρχον πολιτικό σύστημα που κυβερνάει τη Συρία. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στο κοίτασμα και τη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, αφού η συστηματική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων shale gas κρίνεται αναγκαία να προχωρήσει και σε άλλες περιοχές πλήν των ΗΠΑ.

Στο ένθετο είναι γνωστές περιοχές κοιτασμάτων shale gaς στην Ευρώπη. Θα παρατηρήσατε την ύπαρξη ενός μεγάλου κοιτάσματος στο κεντρικό Αιγαίο, περιοχή της Ελληνικής ΑΟΖ στην οποία συνήθως η Τουρκία αρέσκεται να κάνει στρατιωτικά γυμνάσια.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *