προβάλλουν ενοχλητικές για τους «πράσινους» αποκαλύψεις,


Μέσα στην τούρλα της κυβερνητικής επιδρομής στα εργασιακά δικαιώματα και το Ασφαλιστικό, αλλά και επειδή ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ και τα παπαγαλάκια του στα ΜΜΕ, δεν θέλουν να προβάλλουν ενοχλητικές για τους «πράσινους» αποκαλύψεις, περνούν απαρατήρητες κάποιες -έστω σπάνιες- σημαντικές αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens.

Ως γνωστόν, το «Αθήνα 2004», το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλής τότε –και πάλι- τον Χρυσοχοΐδη, έδωσαν το πράσινο φώς για να «προσληφθούν» τρείς εταιρείες συμβούλων για τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών. Ήταν οι Boartes, Armor και η Metrotech (όταν κάποιοι τα’ γραφαν στον Τύπο ήδη από το 2005, γιατί δεν άνοιξε ρουθούνι και δεν εστάλη τότε η υπόθεση σε Εξεταστική;). Οι δύο ήταν ένα μείγμα αυστραλιανών, αμερικανών και ισραηλινών αξιωματικών, και η…

… Τρίτη ελληνική «εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων» (!).

Ιλιγγιώδεις αμοιβές.
Θέλετε να δείτε πόσα έπαιρνε, με υπογραφή του τότε διευθύνοντος συμβούλου του «Αθήνα 2004» και σημερινού διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ, κ. Σπανουδάκη, για παράδειγμα, ένας τεχνικός για το C4i ή ένας εξ’ αυτών των φοβερών και τρομερών συμβούλων ασφαλείας;

Ιδού η στιχομυθία μεταξύ Δημήτρη Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ και Σπανουδάκη στην Εξεταστική Επιτροπή την Πέμπτη:

Παπαδημούλης: Βλέπω κόστος ειδικού C4I για τη διαχείριση του έργου ανά ημέρα 1.250 ευρώ και στην επέκταση 902 ευρώ. Και το εμφανίζετε ως επιτυχία. Κόστος ανά ημέρα ειδικού C4I, όχι για τη διαχείριση του έργου, απλώς ειδικού 970 ευρώ. Επειδή αυτές οι αμοιβές μου φαίνονται πάρα πολύ υψηλές, έχετε κάποιο χαρτί, κάποιο έγγραφο που να δείχνει τι σας πρότειναν, τι αντιπροτείνατε, τι διαπραγμάτευση υπήρχε, έστω και με τη μορφή memo, που να δείχνουν ότι εσείς υπερασπίσατε εκεί το δημόσιο συμφέρον και διαπραγματευθήκατε;
Σπανουδάκης: Είναι πολύ υψηλές.
Παπαδημούλης: Μπορείτε να μας πείτε τι έκανε αυτός ο ειδικός που έπρεπε να πληρώνεται με 1.250 ευρώ την ημέρα;
Σπανουδάκης: Κοιτάξτε, ειλικρινά σας λέω ότι είναι υψηλό κόστος, αλλά το κόστος σε τέτοιες…

Παπαδημούλης: Το ξέρω αυτό. Εγώ σας ρωτώ τι έκανε αυτός που τον πληρώνατε με 1.250 ευρώ την ημέρα. Διότι μας έχετε πει μέχρι τώρα ότι υπογράψατε εσείς τη σύμβαση, δεν θυμάστε με ποιους άλλους διαπραγματευτήκατε, γιατί επιλέξατε την Boartes, αν σας πρότεινε και άλλον η ΔΟΕ και εν πάση περιπτώσει μέχρι τώρα σίγουρο έχουμε ότι εσείς υπογράψατε απευθείας ανάθεση με έναν και άλλους δεν θυμόσαστε.
Σπανουδάκης: Είναι ακριβή η τιμή. Έκανε σχεδιασμό επιχειρησιακό. Έκανε συντονισμό με τη Διεύθυνση Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Παπαδημούλης: Κύριε μάρτυς, επιτρέψτε μου λίγο. Αν δουλεύει αυτός είκοσι ημέρες το μήνα, παίρνει διπλάσια από εσάς που ήσασταν υπεύθυνος για το project της οργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004.

Σπανουδάκης: Βεβαίως.
Παπαδημούλης: Εσείς του τα δώσατε. Γιατί του δώσατε διπλάσια από το δικό σας μισθό; Πώς μπορείτε να μας πείσετε ότι δεν πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και ότι δεν κρύβονται μίζες μέσα εδώ; Πείτε μας κάτι, για να μας πείσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η πρόσληψη των συμβούλων δεν ήταν δική μου πρωτοβουλία. Ήταν πάντα με την καθοδήγηση και τη συμφωνία της ηγεσίας του «Αθήνα 2004» και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Δεν έκανα εγώ του κεφαλιού μου.

Μπίζνες με offshore.

Ήταν φυσικό να «καρφώσει» ο κ. Σπανουδάκης τη Γιάννα Αγγελοπούλου και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Είναι όμως, πειστική αυτή απάντηση από ένα άτομο, το οποίο υποτίθεται ότι τοποθετήθηκε εκεί για να προστατεύσει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, και τώρα, υποτίθεται για τον ίδιο λόγο, τοποθετείται στον ΟΠΑΠ;

Ακολουθεί όμως, και άλλη απολαυστική στιχομυθία στην Εξεταστική Επιτροπή, ανάμεσα σε Σπανουδάκη και Γρηγόρη Αποστολάκο της ΝΔ.
Αποστολάκος: Γνωρίζετε εσείς ότι η BOARTES είναι off-shore εταιρεία, εξωχώρια εταιρεία, η οποία συνεστήθη το 2002 στην Κύπρο μόνο και μόνο για να συντάξει τις προδιαγραφές ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων;

Σπανουδάκης: Ναι, συνεστήθη το 2002.
Αποστολάκος: Τότε πώς την πρότεινε η ΔΟΕ σε εσάς (σ.σ. ο Σπανουδάκης είχε υποστηρίξει πριν ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε προτείνει την εταιρεία στο «Αθήνα 2004»), όταν συνεστήθη ως εξωχώρια εταιρεία στην Κύπρο;

ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πρότεινε τους ανθρώπους που δούλευαν εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αξιωματικοί του αυστραλιανού στρατού και της αυστραλέζικης αστυνομίας. Συμμετείχαν στον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Σίδνευ, συμμετείχαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Short Lake City. Υπεδείχθησαν ως εξειδικευμένοι μετά από δύο ολυμπιακές διοργανώσεις.

Αποστολάκος: Δηλαδή εσείς κάνατε επικοινωνία με κάποια φυσικά πρόσωπα, με τον κ. Ράιαν; Γιατί μας λέτε για τη BOARTES. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά που λέτε. Δηλαδή μαζέψατε κάποια φυσικά πρόσωπα, τον κ.Ράιαν τον πήρε η κα Αγγελοπούλου, μαζέψατε κάποιους άλλους και τους είπατε: «Πάρτε αυτό και στήστε και μία εταιρεία εξωχώρια στην Κύπρο να στήσει και τις προδιαγραφές των Ολυμπιακών Αγώνων». Αυτό μας λέτε.

Σπανουδάκης: Αυτό έγινε.
Αποστολάκος: Να σας βοηθήσω; Ο κ. Πήτερ Ράιαν ήταν μέλος της BOARTES;
Σπανουδάκης: Όχι, ο κ. Πήτερ Ράιαν δεν ήταν.
Αποστολάκος: Τότε πώς ήρθε αυτός από την Αυστραλία με απόφαση της κας Αγγελοπούλου;

Σπανουδάκης: Αυτός ήρθε ως άτομο, ως σύμβουλος. Ο κ. Ράιαν ήταν σύμβουλος του «ΑΘΗΝΑ 2004».
Αποστολάκος: Νωρίτερα το 2002, που είχαν συνταχθεί οι προδιαγραφές από τη BORDERS, είχε παραιτηθεί εξ αυτού του λόγου και σε πλήρη γνώση της πολιτικής ηγεσίας και του κυρίου Χρυσοχοΐδη, στον οποίον είχε υποβληθεί η παραίτηση Πολυμενόπουλου, αλλά και ο κ. Μαλέσιος είπε ότι εξαιτίας της συμπεριφοράς της BORDERS εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Το γνωρίζετε αυτό;
Σπανουδάκης: Όχι, δεν το γνωρίζω.

Αποστολάκος: Γνωρίζετε αν είχε προηγηθεί άλλη μελέτη του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για τις τεχνικές προδιαγραφές (σ.σ. για την ασφάλεια των Αγώνων) από την εταιρεία Planet;

Σπανουδάκης: Αυτό δεν το γνωρίζω. Ξέρω ότι υπήρχαν προδιαγραφές για άλλα συστήματα από τους αρμόδιους φορείς.

Αποστολάκος: Αυτοί που χρησιμοποιήσατε εσείς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ως συμβούλους ασφαλείας κατέθεσαν εδώ ότι η Boartes στην ουσία ξέρετε τι έκανε; Πήγε κι έκανε συρραφή της προηγούμενης δουλειάς, η οποία είχε γίνει σε ό,τι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές. Αν θυμάμαι καλά, εκείνος ο μάρτυρας λεγόταν Ζυγογιάννης και το επιβεβαίωσε κι άλλος μάρτυς. Μαζέψανε ό,τι είχε γίνει από την Planet παλιότερα. Στην ουσία λέει ότι δεν κάνανε τίποτα, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα της σύμβασης, η οποία υπεγράφη, ήταν τραγικό για το Ελληνικό Δημόσιο και για τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που είχε, καθώς και για το πολιτικό σύστημα, και απόρροια αυτής της προχειρότητας ήταν μια σύμβαση η οποία ακόμη και σήμερα ταλανίζει το Ελληνικό Δημόσιο για να εφαρμοστεί.

(…)Ξέρετε –για να ολοκληρώσω- εγώ είδα μια αντίφαση στην κατάθεσή σας και σας το λέω ευθέως. Ξεκινώντας την κατάθεσή σας δηλώσατε χαρακτηριστικά: «Δεν συμμετείχα σε διαγωνισμούς ή σε αναθέσεις έργων.» Συμμετείχατε.
Επίσης, δηλώσατε «Είχαμε θέση συντονισμού, δεν είχαμε ευθύνη έργου.» Είχατε ευθύνη έργου, αυτό ήταν έργο. Ασφάλεια η ΔΑΟΑ και κατ’ επέκταση…

Σπανουδάκης: Σε αυτό έχετε δίκιο και μπορώ να πω ότι ήταν λάθος…

Το κόστος των Ολυμπιακών.
Επειδή όμως, το πραγματικό κόστος των Ολυμπιακών που πλήρωσε ο Έλληνας και σε μεγάλο βαθμό υποθήκευσε την οικονομική πορείας της χώρας, είναι άγνωστο, ιδού ορισμένα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην Επιτροπή, αν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τα ζήτησαν, ήταν εμφανές ότι το έκαναν για να βγάλουν τον κ. Σπανουδάκη από τη δύσκολη θέση του βομβαρδισμού των ερωτήσεων σύσσωμης της Αντιπολίτευσης:

Παντελής Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ): Για πείτε μου μια άλλη πολύ μεγάλη δουλειά, που ήταν στο πλαίσιο του «2004»; Θα πάω μετά στο C4I. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν μεγάλη δουλειά, ας πούμε; Πόσο ήταν αυτή η δουλειά;

Σπανουδάκης: Το ποσό της ανάθεσης του ΑΘΗΝΑ 2004 από τη ΔΟΕ ήταν 740 εκατομμύρια δολάρια. Ο Προϋπολογισμός του ΑΘΗΝΑ 2004 να σας πω περιληπτικά, ήταν στο ύψος των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ): Συνολικός προϋπολογισμός, δηλαδή.
Σπανουδάκης: Δύο δισεκατομμύρια είχε η ΑΘΗΝΑ 2004. Αυτό δεν συμπεριελάμβανε τα Ολυμπιακά έργα, τα οποία είχαν ανατεθεί με απόφαση της κυβέρνησης στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή στο τότε Υφυπουργείο Αθλητισμού και ορισμένα άλλα που γινόντουσαν από φορείς.

Τα χρήματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, οι χορηγίες ήταν η ALPHA BANK, ο Ο.Τ.Ε. και άλλες ελληνικές εταιρίες. Η ALPHA BANK είχε μία χορηγία 25 δισεκατομμυρίων, 75 εκατομμυρίων ευρώ…
Οικονόμου: Μέρος της οποίας μετακύλησε και εις τους καταθέτες, ξέρετε.

Σπανουδάκης: Ο Ο.Τ.Ε. έδωσε 25 δισεκατομμύρια, δηλαδή και αυτός 75 εκατομμύρια ευρώ. Είχαμε από τα εισιτήρια έσοδα περί τα 430 εκατομμύρια ευρώ, είχαμε από τα ολυμπιακά σήματα περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.
Οικονόμου: Κύριε Σπανουδάκη, είναι έτσι όπως τα λέτε και είναι και μεγαλύτερα. Πόσα Υπουργεία είχαν μεγαλύτερο προϋπολογισμό από εσάς;

ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Νομίζω ότι θα μπορούσα να κρίνω εκ των υστέρων ότι πιθανόν το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχε το μεγαλύτερο μέρος, γιατί είχε και εκτέλεση οδικών αρτηριών.

Οικονόμου: Ναι. Άλλο; Σας βοηθώ: Και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Άλλα Υπουργεία δεν υπήρχαν;

Σπανουδάκης: Όχι. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μάλλον όχι. Δύο δισεκατομμύρια;
Οικονόμου: Όχι, μεγαλύτερο γιατί έχει και άλλα κονδύλια. Σας το λέω πληροφοριακά.

Τελικά, θα πληροφορηθούμε επιτέλους, πόσα ξοδέψαμε για τους Ολυμπιακούς; Ένα μικρό δείγμα δόθηκε εδώ.
antinews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *