«Καμπανάκι» της Κομισιόν για την παιδική παρουσία σε social media

Ολοένα και περισσότερο παρόντα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι τα παιδιά, χωρίς, όμως, να συνειδητοποιούν πάντα τους κινδύνους που αναλαμβάνουν αποκαλύπτοντας ιδιωτικές πληροφορίες, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ολοένα και περισσότερο παρόντα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι τα παιδιά, χωρίς, όμως, να συνειδητοποιούν πάντα τους κινδύνους που αναλαμβάνουν αποκαλύπτοντας ιδιωτικές πληροφορίες, προειδοποίησε τη Δευτέρα η….
Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών βρίσκονται σε on line κοινωνικά δίκτυα, αλλά πολλά δεν παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν», σχολίασε η επίτροπος Νέων Τεχνολογιών Νίλι Κρους.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε μεταξύ 25.000 νέων σε 25 ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, το 38% των παιδιών 9-12 ετών έχουν φτιάξει προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Για τις ηλικίες 13-16 ετών, το ποσοστό φτάνει το 77%.

Όμως ένα τέταρτο από αυτά λένε πως αυτό το προφίλ είναι «δημόσιο», δηλαδή μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε, μερικές φορές ακόμη και μέσω μιας απλής μηχανής αναζήτησης. Και ένα στα πέντε αναφέρει στο προφίλ του τη διεύθυνση και/ή τον αριθμό τηλεφώνου του.

Οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν είναι ακόμη μεγαλύτεροι όσο μικρότερα είναι τα παιδιά. Αν και το 78% των ηλικίας 15-16 ετών λένε πως γνωρίζουν πώς να τροποποιούν τις παραμέτρους του λογαριασμού τους για να προστατεύουν τα ιδιωτικά δεδομένα τους, το ίδιο δεν ισχύει παρά μόνο για τα μισά (56%) παιδιά ηλικίας 11-12 ετών.

«Τα παιδιά αυτά μπαίνουν τα ίδια σε μια κατάσταση όπου μπορεί κανείς να τα βλάψει, είναι ευάλωτα», σχολίασε η Κρους. Η επίτροπος καλεί συνεπώς όλες τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να τροποποιήσουν «αμέσως» τις ρυθμίσεις των προφίλ των ανηλίκων, ώστε να μην μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω μηχανών αναζήτησης, καθώς και να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά πρόσωπα που τα παιδιά δεν έχουν αναγνωρίσει ως «φίλους».

Μια σειρά ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, μεταξύ των οποίων οι Facebook και MySpace, είχαν υπογράψει το 2009 ένα χάρτη καλής συμπεριφοράς, στον οποίο δεσμεύονταν να πάρουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ανηλίκων.

Η Κομισιόν αναφέρει, πάντως, ότι «ορισμένοι από τους πολύ δημοφιλείς μεταξύ των νέων ιστότοπους στην Ευρώπη δεν έχουν υπογράψει» αυτό το χάρτη, για τον οποίο ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί.

http://news.gr.msn.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *