Τέτοια να μοιραζόμαστε μέσα από τα social media

Τα social media μπορούν να βοηθήσουν στην αναπτέρωση του ηθικού μας και στο φρεσκάρισμα της μνήμης μας.

Της Μαρίας Γιαχνάκη/briefingnews.gr

Μπορούν να βοηθήσουν να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, στις σκέψεις μας, στις…

επαναστατικές μας ιδέες και στην άποψη που διαμορφώνουμε για την καθημερινότητα μας ούτε στη σύγκριση που κάνουμε του παρελθόντος με το παρόν μας.

Προφανώς τα γεγονότα μας βοηθούν να εκφράσουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να μην διστάζουμε να τα μοιραστούμε με τους διπλανούς μας.

Γι αυτό προσωπικά χαίρομαι όταν στο διαδίκτυο βλέπω κοινοποιήσεις, απόσταγμα της σκέψης ανθρώπων που έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο όχι για να πουν σε ποια ταβέρνα τρώνε και σε ποιο κλαμπ διασκεδάζουν αλλά να μας θυμίσουν συμπεράσματα και μηνύματα μεγάλων φυσιογνωμιών για τα όσα βιώνουμε αυτήν την στιγμή σαν λαός :

Αναγνώστε λοιπόν και κάντε το ίδιο βρείτε λόγια πράξεις και πολιτικές που να μας θυμίζουν ποιοι είμαστε από πού καταγόμαστε και που θέλουμε να πάμε . Διότι η ιστορία πάντα επαναλαμβάνετε.

Και στο δια ταύτα:

Όταν ο Διονύσιος Σολωμός έγραφε: «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε / πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε» ποιος τον άκουγε.

Όταν ο Αισχύλος στους «Πέρσες» ειδοποιούσε τους Αθηναίους πως η αλαζονεία της εξουσίας του Ξέρξη είναι κολλητική, ποιος τον άκουγε.

Όταν ο Παλαμάς στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου», προβλέποντας, στους κάπηλους των πατριωτικών αισθημάτων κραύγαζε: «Γιούχα και πάλι γιούχα των πατρίδων» ποιος τον άκουγε;

Όταν ο Κάλβος προέβλεπε «καλύτερα, καλύτερα/ διασκορπισμένοι οι Έλληνες/ να τρέχωσιν τον κόσμον/ με ξαπλωμένην χείρα/ ψωμοζητούντες παρά προστάτες νάχωμεν» ποιος τον άκουγε;

Όταν ο Καρυωτάκης χλεύαζε: «Όταν οι άνθρωποι θέλουν το κακό/ του δίνουν όψη να αρέσει» ποιος καταλάβαινε;

Ο προφητικός Σεφέρης διαπίστωνε: «Το βροχερό φθινόπωρο σ’ αυτή τη γούβα κακοφορμίζει την πληγή του καθενός μας και αυτό που θα έλεγες αλλιώς νέμεση, μοίρα, ή μοναχά κακές συνήθειες, δόλο και απάτη, ή ακόμη ιδιοτέλεια να καρπωθείς το αίμα των άλλων» ποιος διορθώθηκε;

Ας πάρουμε το μάθημα μας και ας μοιραζόμαστε από το διαδίκτυο ότι έχουμε κληρονομήσει ως παρακαταθήκη από το παρελθόν για ένα πιο εμπνευσμένο μέλλον.

.briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *